Beskrivning
Författare
Illustratör
Formgivare omslag
Saga Bergebo
Mediekontakt
Jenny Edh-Jansen
Lärarhandledning
SFHVikingatiden.pdf
Hur gestaltade sig egentligen livet för en vanlig svensk familj för lite mer än tusen år sedan? I den här boken får vi lära känna Åshed, Egil och deras föräldrar och syskon, och deras liv på en vikingatida bondgård. Vi följer dem i arbetet med djuren och åkrarna, ser hur de fiskade, lagade mat, sydde kläder och mycket mer.
Men vardagens lunk bryts på den stora julfesten, när hövdingen Knut samlar ihop ett vikingatåg i öster. Egil, pappa Ragnar och sköldmön Hervor drar iväg på en resa över havet. Där väntar svåra strider, oväntade skatter och en lång resa till den stora staden Könugård.
Vikingatiden är andra delen i den nya bokserien om Sveriges fantastiska historia av Fabian Göranson. En rikt illustrerad och faktaspäckad bok med serieavsnitt, för alla vetgiriga 5-12-åringar.
Detaljer
Bokinformation
Åldersgrupp
6-9
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Serie
Sveriges fantastiska historia
Publiceringsdatum
2022-07-22
Läsordning
2
Produktion
Papper
Arctic Matt
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Hållbarhet
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhetKlimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Recensioner
Sydsvenskan
”Böckerna är fullspäckade av vetenskaplig fakta.”
"Han skapar igenkänning när han utgår från människorna som levde då. Genom ett fantasifullt berättande skapar han ett här och nu i historien. Trots att människornas historia för ett barn kan verka obegripligt lång." Oskar Kroon
BTJ
”Det är händelserikt och oftast något spännande på varje uppslag, med uttrycksfulla och detaljrika teckningar tillsammans med insprängda faktadelar.”
"Men boken är inte i första hand ämnad vara en faktabok, snarare en intresseväckare och en ingång till att vilja veta mer om vår svenska historia och alldeles säkert ett attraktivt alternativ för många barn 5-6 år och uppåt. Helhetsbetyg: 4." Ulf Tornberg
Relaterat
Nyheter
Pippiklassiker blir äntligen bok!
Håll i sjörövarhatten! Lagom till Pippis 80-årsjubileum kommer Pippi på de sju haven, illustrerad av den hyllade serieskaparen Fabian Göranson. Astrid Lindgren skrev ursprungligen detta roliga sjörövaräventyr som ett filmmanus 1970. Men det här är första gången som berättelsen blir bok.
I ateljén med: Fabian Göranson
Vi har hälsat på hos Fabian Göranson som arbetar som serietecknare, illustratör, författare och översättare. Han är dubbelt bokaktuell som illustratör till Astrid Lindgrens Pippi på de sju haven och med den sista delen i den hyllade faktaboksserien Sveriges fantastiska historia som kommer nu till hösten.
Krig, häxprocesser och sillfiske
Hur var det egentligen att växa upp i 1600-talets Sverige? Historieintresset är större än någonsin och Fabian Göransons kritikerrosade faktaboksserie Sveriges fantastiska historia låter läsarna uppleva ett liv som både är likt och främmande vår vardag. I Stormaktstiden möter vi barnen i vanliga familjer; bönder, soldater, fiskare och gruvarbetare.
”Historien är som en stor såpopera”
Intresset för vår historia är och har varit stort både bland vuxna och barn i alla tider. Och kanske bidrar SVT:s storsatsning Historien om Sverige till att det just nu känns extra stort. Men hur skriver man om historia för barn? Och hur var det att vara barn förr? Vi ställde några frågor till serietecknaren och författaren Fabian Göranson som är aktuell med Sveriges fantastiska historia, en rikt illustrerad faktabokserie med serieavsnitt för alla vetgiriga 5–12-åringar.