bok

Djävulsdåd och änglavrål

Helena von Zweigbergk

Författare

Beskrivning

2010-09-10
Svenska
6-9

Författare

Helena von Zweigbergk

Spännande och träffsäkert för slukarna!

En dag när Åke är ensam hemma hör han konstiga ljud utifrån loftgången. Mitt emot ytterdörren står Åkes snowracer med en gammal trasmatta över. Det rör sig under mattan, och en blek hand sticker fram. Det är den blekaste hand Åke någonsin sett. Under trasmattan sitter en ängel! Hon är ett mysterium. Hon kan inte prata, men hon verkar förstå det mesta han säger. Åke och ängeln har det ganska mysigt, de dricker o´boy och äter mackor. Men så dyker en knallröd figur med gula ögon och illrosa klänning upp. Hon verkar vara ute efter ängeln. Det enda hon verkar vara rädd för är en stor vit fjäder som kommer från ängeln. Men frågan är om djävulsflickan är så ond som Åke först trott. Hennes ansikte förvandlas plötsligt till Martins. Martin, den vidrigaste killen i hela skolan. Han har fått för sig att Åke är den mesigaste killen som finns. Men han är inte lika taskig mot honom som mot Sören, i Åkes parallellklass.

Helena von Zweigbergks textboksdebut är en spännande och träffsäker historia med lite magiska inslag. Temat är klassiskt: det handlar om ont och gott, om hämnd, om att det goda faktiskt alltid segrar. Och det kan ju faktiskt vara tillåtet att ta till ett djävulskt knep ibland. Den vänder sig till barn i åtta- till elvaårsåldern.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2010-09-10

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129674255

Antal Sidor

256

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.418

Bredd (mm)

157

Recensioner

”En spännande och träffsäker historia” / VLT

”Helena von Zweigbergk har skrivit en spännande och träffsäker historia med lite magiska inslag. Temat är klassiskt: det handlar om ont och gott, om vedergällning, om att det goda alltid är svårt att besegra.” /Dag Hedberg,VLT

”En mycket originell och spännande bok för den som vågar se in i det onda ögat!” /BT

"För den är på alla sätt och vis lämpad som högläsningsbok. Berättelsen har driv och spänningsnivå är den högsta hela vägen. Dessutom innehåller historien en guldgruva att ösa ur för den som vill ha utgångspunkter i den viktiga diskussionen om ont och gott i tillvaron."Eva Wahlström

”Det är ju just nu /…/ som mörkrets och ljusets mest rutinerade delegater kan komma till användning” /GP

"När jag först får Helena von Zweigbergks kapitelbok Djävulsdåd och änglavrål i min hand är jag lite avvaktande: vad kan änglar och djävlar tänkas spela för roll i barnlitteraturen i dag? Sedan börjar jag läsa och övertygas. Jo men visst! Det är ju just nu, i den våldsamma samtiden där så många barndomar reduceras till ren överlevnad, som mörkrets och ljusets mest rutinerade delegater kan komma till användning, i alla fall om de får spela de roller som von Zweigbergk tilldelar dem."Malin Lindroth

” författaren kan verkligen konsten att måla tankar och känslor, och att gestalta ont och gott” /Familjemagasinet

"Djävulsdåd och änglavrål blir till och från riktigt otäck och författaren kan verkligen konsten att måla tankar och känslor, och att gestalta ont och gott. Handlingen är stark och nära med underbara inslag av fantasi på rätt ställen för att lyfta berättelsen från alltför mörk realism" Marit Jonsson

 

Måste vara en prinsessa

Om boken

"Människorna som jag mötte på vägen verkade förstå att något stort hade hänt med mig. När jag såg på dem, så tittade de tillbaka. Pytte, pyttelite nickade jag åt dem. Något nytt hade börjat. Ännu visste jag inte riktigt vad."

Dagen innan Johanna ska börja trean upptäcker hon att hon fått små knölar mitt på huvudet. Som hårda myggbett i en jämn ring. Två dagar senare syns de genom håret. Och tredje morgonen ser hon: Det håller på att växa fram en krona av blänkande guld på hennes huvud.

Måste vara en prinsessa är en rolig och tankeväckande berättelse om att ha hemligheter och om att vara lite märkvärdigare än andra.

Boken gavs ut första gången 1999 på annat förlag. Den är nu reviderad och har fått nya svartvita illustrationer av Sofia Malmberg.

Helena von Zweigbergk, Sofia Malmberg

Måste vara en prinsessa

Relaterat