bok

Pomelo blir stor

Ramona Badescu

Författare

Beskrivning

2011-03-22
Svenska
3-6

Författare

Ramona Badescu

Har man varit så liten att man bott under en maskros, som Pomelo den lilla trädgårdselefanten, då får man mycket att tänka på när man märker att man växt och blivit större än till exempel jordgubbarna och potatisarna.

Men vad händer egentligen när man växer? Kan det vara så att man växer ojämnt? Och hur vet insidan hur mycket utsidan växer? Tänk om man måste sluta med sådana saker som att äta medan man springer när man blir stor? Kan man tycka om annat än glass och godis då? Sushi till exempel? Och tycker man att de små är dumma när man själv blir större?

Ramona Badescu och Benjamin Chaud har gjort en jätterolig bok om många av de viktiga frågorna och känslorna runt detta med att växa och bli stor; Pomelos förtjusning, funderingar och rädslor.

Pomelo växer på längden och bredden även i bilderna. Tecknaren Benjamin Chaud verkar ha njutit av att släppa lös sitt persongalleri över de generöst tilltagna boksidorna. Hans underfundigt tecknade, allt större Pomelo utforskar alla de möjligheter bokens format erbjuder. Pomelo formligen leker sig fram över bokens stora sidor, samtidigt som han gestaltar växtglädjens och växtvärkens olika uttryck i illustrationerna.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originaltitel

Pomelo grandit

Originalspråk

Franska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-03-22

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129677539

Antal Sidor

48

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

317

Vikt (kg)

0.5

Bredd (mm)

235

Format

Inbunden

Recensioner

www.dn.se

”´Passar 35-åringen som vacklar mellan gammal och ung liksom femåringen”

"Rädslan, nyfikenheten och skräcken inför växandet uttrycks i de bläckplumpsliknande pupillerna. Boken passar 35-åringen som vacklar mellan gammal och ung liksom femåringen som tröttnat på förskolan men fruktar skolan."Andreas Palmaer, DN

”En fin och fundersam bok med uttrycksfulla illustrationer.” /ViFöräldrar

www.sn.se

”Pomelo är ett filosofiskt charmtroll”

"Ingenting i världen var för litet eller för avlägset för att inte omfattas av Pomelos kärlek. /.../Men det som framförallt fångar de unga läsarna är Benjamin Chauds fantasifulla illustrationer. De är på samma gång bedårande och underbart påhittiga - och i mötet med Badescus text uppstår ofta härlig humor."Kattis Streberg, Södermanlands Nyheter

mariasbokliv.wordpress.com

”En bra bok att växa med”

"Jag gillar Benjamin Chauds illustrationer som samspelar fint med texten. Femåringen är just nu gladast över att Pomelo är rooooooooosa och tycker mycket om sidan där han oroar sig för att olika delar ska växa olika fort men jag tror att det här kommer att bli en bra bok att växa med och återvända till."

www.barnboksprat.se

”Underbar att bläddra i, det finns mycket att upptäcka och fråga om”

"Pomelo och jag möts lite plötsligt i Pomelo blir stor (han är just ute på sin morgonpromenad och jag tror inte att han ser mig), han har bara ögon för sitt eget möte med ”en ovanligt liten maskros”. Jag förstår att något speciellt har hänt det rosa, snabelförsedda djuret, han är verkligen fullt upptagen med sig själv, sina funderingar och sin kropp – han är mitt i en av livets brytningsperioder, osäker på om det är han själv eller omgivningen som har förändrats./.../Benjamin Chaud har i sina illustrationer fångat och gestaltat problematiken på ett positivt ambivalent sätt: bilduttrycken, helhet och detaljer, är underbara och oerhört lätta att ta till sig, samtidigt som de erbjuder djup eftertanke – ett förhållande som påminner om balanstillståndet när man är mittemellan liten och stor (tja, kanske alldeles lagom…)."Marit Jonsson

”En oemotståndlig filosofisk betraktelse över livets gång.” / Ingalill Mosander, Aftonbladet

"En liten elefant upptäcker plötsligt att myrorna verkar så små - han har tydligen blivit större. Måste man sluta med allt roligt när man växer? Blir man klok när man blir gammal? Många frågor och funderingar illustrerade med underbara, fantasifulla bilder."Ingalill Mosander

”Lekfulla bilder, en kort slagkraftig text som tillsammans skapar små filosofiska berättelser” / VLT

"Böckerna om Pomelo utmärks av lekfulla bilder, en kort slagkraftig text som tillsammans skapar små filosofiska berättelser där livets stora frågor ställs under lupp. Funderingarna genomsyras av humor och allvar. Både ung och gammal borde känna igen sig när Pomelo funderar över framtiden: "Måste man sluta med att ha roligt när man växer?" Det som lyfter den här boken är Benjamin Chands illustrationer och den starka dynamik som finns mellan text och bild."Dag Hedberg

”Retar skratt- och busnerven en smula”/ Dagbaldet Sundsvall

"Boken är illustrerad på ett busigt, roligt och lite tokigt sätt som retar skratt- och busnerven en smula." Lotta Lockne, Dagbladet Sundsvall

 

Pomelo och färgerna

Om boken

Pomelos liv börjar plötsligt kännas färglöst. Men när han tar sig en närmare titt på trädgården runt om maskrosen han bor under, upptäcker han att världen formligen exploderar av färger. Han ser färger överallt och får färg-feeling! Han upptäcker det vita, och gör snabeln upp när han ser det vita pappret på den vita sidan. Han dör nästan av förtjusning över den fantastiska gula maskrosen som slår ut med ett: plopp! Han älskar apelsinernas härligt syrliga orange! Men gillar inte kärlekens mesiga rosa skimmer.

Pomelos färgupplevelser är känsloladdade och varierade; allt från hans egen rosa bakdel till den sköna, gröna färgen på Rita, grodan som är hans (obesvarade) kärlek. Och boken slutar med att Pomelo faktiskt är jättenöjd med att vara rosa elefant i en regnbågsfärgad värld.

Med över 100 sidor roliga, lekfulla och färgglada bilder är detta en ljuvlig bok att upptäcka och utforska. Som alltid när Pomelo är i farten är det en bok som är lika kul för barn som för vuxna, Ramona Badescu och Benjamin Chaud har många fans i båda kategorierna.

Läs också Pomelo och motsatsorden, perfekt för förskolan och skolan, och Pomelo blir stor, som leker med storleksförhållanden och format av olika slag.

Ramona Badescu, Benjamin Chaud

Pomelo och färgerna

Relaterat

I Skymningslandet

Om boken

En vacker och hoppfull saga med ljuvliga, stämningsfulla illustrationer av Marit Törnqvist. Nyutgivning av Astrid Lindgrens klassiska berättelse.
Jag ska aldrig glömma när herr Liljonkvast hämtade mig första gången. Jag låg i sängen när det knackade på rutan. En mycket liten herre i rutig kostym och hög hatt kom in genom fönstret. Han undrade om jag ville följa med till Skymningslandet. Men det kunde jag inte. Jag hade ju ont i mitt ben."Spelar ingen roll", säger Liljonkvast, "spelar ingen roll i Skymningslandet!"Han tog mig i handen, och sen flög vi. Ja, vi flög, i den lena blåa skymningen, högt över staden där ljusen börjar tändas i alla hem. Nu kommer herr Liljonkvast och hämtar mig varje dag till Skymningslandet. Det är så härligt! Det gör ingenting alls om man har ont i ett ben.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

I Skymningslandet

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet