bok

Natthimmel

Sofia Nordin

Författare

Clare Francis

Författare

Beskrivning

2011-09-05
12-15

Författare

Sofia Nordin, Clare Francis

En makalöst välskriven bok om att hitta sig själv - och att våga stå för det. Sofia Nordin tar sig långt under huden på sina gestalter och skildrar dem så trovärdigt att det gör ont.

Egentligen började det med ett tomrum, tomrummet efter min bästa vän Adina. Hon hade nyss flyttat och bytt skola. Det blev som ett hål i luften där hon borde ha varit. Men så kom Jesper till klassen, och även om det fortfarande kryper en sorts kyla över mig när jag tänker på Adina, så tror jag inte att jag skulle ha hittat Jesper om Adina hade bott kvar. Jag menar verkligen hittat - jag kunde ju inte ha missat att han gick i min klass förstås, men om Adina fortfarande hade varit min bästa vän kunde Jesper nog lika gärna ha fortsatt att vara ingen särskild.
Tilda är plågsamt självmedveten och bor i en familj där alla tiger bakom stängda dörrar. Så blir hon vän med Jesper, glad och utlevande och passionerat förtjust i lajv. Tilda har avfärdat lajvare som emokids som leker sagor i skogen, men genom Jesper inser hon att lajv kan vara precis vad som helst - en familjemiddag, en fest, en medeltida strid.

Sofia Nordin nominerades till Augustpriset 2009 för Natthimmel.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originaltitel

Night sky.

Originalspråk

Svenska

Översättare

Sam J Lundwall

Publiceringsdatum

2011-09-05

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129679564

Recensioner

hd.se

”ett språk som räcker till för alla nyanser.”

"Sofia Nordin är en sensibel iakttagare av såväl samtid som psykologi och hon har ett språk som räcker till för alla nyanser. För en tonåring måste denna bok vara en aha-upplevelse. Nordin tar sig inga förenklande smitvägar, Tilda får lov att själv upptäcka att man kan välja och att man kan förändras. Det är det som är så underbart med att vara fjorton."Diana Holmberg, Helsingborgs Dagblad

ltz.se

”Hoppfullt om livet på högstadiet”

"Tänk att en liten maktförskjutning och en rolig lek kan förändra flera människors liv. Det känns helt verkligt och sant i Sofia Nordins dubbelt hoppfulla författarskap."Britt Jakobsson, Länstidningen Östersund

www.skanskan.se

”man blir djupt tagen”

"Sofia Nordin berättar om Tilda med en sådan stillsam närvaro att man blir djupt tagen." Skånskan

st.nu

Sundsvalls Tidning recenserar Natthimmel

"Där blir historien en fin skildring av hur de oskrivna reglerna för hur man ska vara arbetar som mest hänsynslöst i högstadieåren och hur Tilde ibland själv praktiserar tyranniet.Där gestaltas varmt hur kraften från goda sysselsättningar, engagemang och intresse kan rivstarta en inre utveckling och verka läkande, och hur en hel familj tvingas växa i svalletav en medlems förändring."Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning

bokmatilda.blogspot.com

”Natthimmel får gärna vinna Augustpriset”

"Natthimmel är en riktigt, riktigt bra bok. Sofia Nordin beskriver Tilda och personerna i hennes omgivning på ett fantastiskt sätt. Jag blev väldigt berörd av den här boken, och tycker verkligen att den förtjänar Augustpriset."

kortedalabiblioteksblogg.blogspot.com

”En fin historia”

"Detta är en välskriven och psykologiskt trovärdig historia om rädslor, mod och att hitta sig själv. Slutet är dessutom befriande öppet." /malin

boktokar.blogspot.com

”den är bra, riktigt bra”

"Min favorit bland barn- och ungdomsböckerna så här långt (har inte läst alla än) är Natthimmel av Sofia Nordin. När jag läser Natthimmel så kryper orden in under huden på mig och jag känner Tilda i mig. /.../ Natthimmel är inte en bok bara för dem som gillar lajv, den handlar om så mycket mer en så. Framförallt handlar den om vänskap och relationer i en familj samt om att våga vara den man är trots att man är rädd för att göra bort sig. Natthimmel är en bok jag hoppas att många kommer att läsa eftersom den är bra, riktigt bra."

tonarsboken.blogspot.com

”Om natthimmel vinner blir jag lycklig lycklig lycklig”

"Jag förstår verkligen varför natthimmel är Augustpris nominerad. Sofia Nordin är helt enkelt en toppenförfattare jag kommer vilja läsa mer av i framtiden. Boken är välskriven och lätt att sätta sig in i. Liksom Tildas problem och allt runt omkring.Lajv som jag inte hört så mycket om innan tycker jag verkar riktigt roligt nu när jag fått följa med Tilda och Jesper på ett, men jag tror ändå inte det är något för mig :).Om natthimmel vinner blir jag lycklig lycklig lycklig. "

www.dn.se

”Lotta Olsson hoppas att ungdomsboken får en August.”

"Flera ungdomsboksförfattare just nu är skickliga berättare, men Sofia Nordin särskiljer sig genom sitt allvar och sin inriktning på existentiella frågor och identitet, snarare än lättsmälta kärlekshistorier.Redan när Sofia Nordin debuterade med ”Äventyrsveckan” 2003 stod det klart att hon hade en ovanlig begåvning. Den gången handlade det om två barn, en mobbare och en mobbad, som möttes i skogen och tvingades umgås. Sofia Nordin beskrev de gradvisa förskjutningarna i maktspelet så att ett vardagligt samtal blev rena thrillern.”Natthimmel” är ännu bättre. Det är dags för Sofia Nordin att få en August."Lotta Olsson

augustpriset.se

Natthimmel nomineras till Augustpriset 2009!

Sofia Nordins Natthimmel har nominerats till 2009 års Augustpris med motiveringen: "Hemma hos Tilda pratar man inte med varandra och i skolan ska man "stämma med facit". Genom sin vänskap med Jesper vågar Tilda pröva andra sätt att vara. Pricksäkert beskrivs de komplexa koder som finns i klassen och familjen. En lågmäld och känslig historia om hur lek befriar och förlöser en ung människa."

 

Bästisar ibland

Om boken

Anna-Klara och Herman är bästisar. I alla fall för det mesta. Om Herman bara kunde hålla på lite mindre med sina insekter och framför allt sluta ta med dem till skolan, då kanske de andra i klassen inte skulle tycka att han var så knäpp. Det skulle göra allting enklare för Anna-Klara. För tänk om hon inte får komma på Kerstins kalas bara för att hon är bästis med Herman?

Bästisar ibland är den andra, fristående delen i serien om Anna-Klara och Herman.

Sofia Nordin, Kajsa Gordan, Matilda Salmén

Bästisar ibland

Syster

Om boken

Innan hissen stannade räckte mamma Alva till mig och tog fram bilnyckeln. "Strunta i barnstolen, bara sätt henne i knät så åker vi", sa hon sammanbitet. "Okej", sa jag. Vi sprang mot bilen och kastade oss in. Mamma vred om nyckeln och rivstartade innan jag ens fått på mig säkerhetsbältet. Jag vände mig om och såg pappa stå där i den grå eftermiddagskylan. Han gjorde inget. Jag tror inte ens han skrek något efter oss. Han bara stod utanför porten, hundra procent övergiven.

Magdas mamma har äntligen bestämt sig. Det är dags att lämna. Magda, mamman och lillasystern tar skydd på Jordasång, ett slags kollektiv och skyddat boende för kvinnor och barn ute på landsbygden. Där är allt annorlunda: det finns ingen teve eller internet, och helst ska man inte ens ha mobiltelefon. Magda är skeptisk först, men ganska snart kastar hon sig in i sitt nya liv. Syster, som är den som leder arbetet och bestämmer på Jordasång, blir hennes nya förebild och Magda lyssnar på allt hon säger. Samtidigt kommer hon allt närmare jämnåriga Attila, som inte kan något om mobiler, men är bra på att odla. Och att lyssna.

Men det är visst inte så lätt att lämna det förflutna bakom sig, trots allt. Kanske kan Magda ta kontakt med pappa en gång - bara en gång - fast alla säger att hon inte får? Han är ju ändå hennes pappa …

Sofia Nordin skriver om det hemska och svåra på ett lågmält och nedtonat sätt som gör de stora känslorna greppbara och begripliga, utan att för den sakens skull tappa känslan av spänning och obehag. Syster är på samma gång en roman om att vara medberoende och en kärlekshistoria som visar att allt inte är svartvitt, trots att det först verkar så.

Sofia Nordin

Syster

Relaterat

Vilse

Om boken

Agnes brukar ofta ta vägen genom skogen, men en dag går allt fel. Riktigt fel. Hon känner varken igen träden, stenarna eller stubbarna, och stigen där hon brukar gå är som försvunnen. Agnes är vilse!
Som tur är träffar Agnes en flicka mitt i skogen. Hon är också vilse, men hon minns ingenting, inte ens vem hon är. Det enda hon vet är att hon har tappat fem magiska stenar som Agnes måste hjälpa henne att hitta. Men efter ett tag börjar Agnes fundera. Beter sig inte flickan lite märkligt? Hur kan man ha glömt precis allt? Vem är hon egentligen och var kommer hon ifrån?

Vilse är en genomillustrerad berättelse om att möta sina rädslor och vara modigare än man egentligen vågar. De fantastiska bilderna skapar en krypande, gotisk rysarstämning, men är också en färgsprakande hyllning till naturen.
Elin Eplet Sandström är konstnär och illustratör, bosatt i Stockholm. Det här är hennes första egna bok.

Elin Sandström, Elin Sandström

Vilse

Nyheter

Övernattningsäventyr med missförstånd

Allt är fel är tredje delen om Anna-Klara och Herman – nu utifrån Hermans perspektiv. I boken kombineras lantlig sommaridyll med temat vänskap, och hur den ibland kan skava. För när man är bortrest är ju allt så … annorlunda.

När man både älskar och fruktar sin pappa

Allt är inte svart eller vitt. Det blir tydligt i Syster, en roman av flerfaldigt Augustnominerade Sofia Nordin. Boken är en drabbande bladvändare om en komplicerad familjerelation – och den första stora kärleken.

Kompisstrul och kalaskaos i ny bok om Anna-Klara och Herman

Kajsa Gordan och Sofia Nordin är tillbaka med en vardagsnära berättelse om vänskap som inte alltid är så lätt. Bästisar ibland är den andra delen i serien om Anna-Klara och Herman med illustrationer av Matilda Salmén.

”Det är roligt när vi lyckas skriva med en gemensam röst.”

Ensamma hemma är första delen i ny, charmig serie av rutinerade författarduon Kajsa Gordan och Sofia Nordin.