bok

Matchad

Ally Condie

Författare

Beskrivning

2012-03-07
Svenska
12-15

Författare

Ally Condie

Samfundet bestämmer. Vem du ska älska. Var du ska arbeta. När du ska dö.

17-åriga Cassia Reyes lever i en värld där Samfundet styr. Ett kliniskt rent samhälle där allt är bestämt på förhand. Det har blivit dags för banketten, något som Cassia har sett fram emot i åratal. Det är nu hon ska få reda på vem hon ska leva med resten av sitt liv, vem Samfundet har matchat ihop henne med för att uppnå största möjliga perfektion. Cassia har alltid litat på Samfundet, på att de fattar de rätta besluten åt henne: vad hon ska läsa och vad hon ska tro på. Så när Xanders ansikte dyker upp på bildskärmen under matchningsceremonin vet Cassia att han är hennes idealpartner - tills hon ser Ky Markhams ansikte flasha förbi under ett ögonblick, innan skärmen släcks ner.

Cassia börjar förstå att allt inte är som det verkar. Om Samfundet vet bäst, hur kommer det sig då att hon har parats ihop med fel person? Och vad händer om hon blir kär i någon annan, någon förbjuden, någon som inte är hennes utvalda?

Matchad är första delen i en trilogi. Prosan är glasklar samtidigt som språket är poetiskt och drömskt. Ally Condie har jämförts med Kazuo Ishiguro, författare till Never Let Me Go.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originaltitel

Matched

Originalspråk

Engelska

Översättare

Katarina Falk

Språk

Svenska

Serie

Matchad

Publiceringsdatum

2012-03-07

Läsordning

1

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789129680683

Antal Sidor

352

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

201

Vikt (kg)

0.448

Bredd (mm)

141

Hållbarhet

Recensioner

bokgalleriet.blogspot.se

”Det här tycker jag om!” / Bokgalleriet

"Kärlek och uppror presenteras i en skön blandning i Matchad och författaren har vävt in det västerländska kulturarvet, eller snarare bristen på det, på ett alldeles lysande sätt. Det här tycker jag om!"Bokgalleriet

st.nu

”hur ett liv utan risker, oförutsägbarhet och skapande blir en robots”

"Det sägs att det värsta som kan hända oss är att våra önskningar uppfylls. Boken borde läsas inte bara i varje skola, utan också av skolpolitiker som skär ned konstnärliga ämnen. Akut borde den distribueras till de debattörer som aningslöst föreslår slopad undervisning i handskrift."Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning

”Boken fångar och fascinerar.” / Ystads Allehanda

elinasbokliv.blogspot.se

”Den får en 5a i betyg av mig!”

"Jag tycker att det här var en suverän bok, och det kommer nästan garanterat bli en som jag kommer att komma tillbaka till lite då och då. Den får en 5a i betyg av mig!"Elinas bokliv

 

Utvald

Om boken

Cassia har gett sitt allt i kampen mot det Samfund som förvägrar sitt folk det som betyder mest - familj, kärlek och rätten att få välja.

Efter ett desperat sökande efter varandra och den hemliga motståndsrörelsen har Cassia och Ky förenats i sin kamp. Men priset de fick betala för att gå med i Revolten var högt: Återigen har de skiljts ifrån varandra.

Cassia verkar nu i hemlighet från Samfundets innersta kärna, medan Ky blir stationerad utanför dess yttersta gränser.

Vem är fiende och vem är vän i tider när allting ställs på sin spets? Sanningar uppdagas och spelets regler blir återigen omkullkastade när Cassia, Ky och Xander för sista gången återvänder till Samfundet för att rädda det de så länge kämpat för.

Ally Condie

Utvald

 

Relaterat