bok

Kapitulera omedelbart eller dö

Sanne Näsling Torpenberg

Författare

Beskrivning

2012-02-29
Svenska
12-15

Författare

Sanne Näsling Torpenberg

Folk i skolan säger att Lovely är sjuk i huvudet. Men Mary älskar henne över allt annat. För Mary och Lovely är livet ett krig mot en sorglig tillvaro. De är brådmoget intellektuella och barnsligt lekfulla. De spränger den outhärdliga vardagen och bygger sin egen värld med våldsamma drömmar, nagellack och stulna låttexter.

Sanne Näslings roman dansar fram i småblommig krigsuniform och hon skriver med ett alldeles eget språk som bultar som ett hjärta genom texten.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2012-02-29

Läsordning

0

Produktion

Papper

Bokpapper trähaltigt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789129680713

Antal Sidor

240

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

178

Vikt (kg)

0.13

Bredd (mm)

111

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Miljöpåverkan

70g CO2e
Papper
ca 55 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 10 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 5 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

”En lysande debutroman.” / Margareta Wiman, Östgöta Correspondenten

www.vt.se

”En suverän debut” / Åsa Österlöf, Västerviks Tidningen

"Drömmar, kärlek, skola, fester, vänskap - ja, det är vanliga ingredienser i en ungdomsroman, och de finns med, men formen är helt outstanding. Jag skrattar och njuter av en suverän debut och sörjer lite att jag inte var som de här tjejerna när jag var tonåring, eller åtminstone kunde fått läsa om dem och låtsas..." Åsa Österlöf, Västerviks Tidningen

www.vt.se

”En smart och annorlunda ungdomsbok”

"Jag känner igen mig i flera av tankarna och drömmarna de bägge flickorna har, som så många andra i denna ålder vill de bort och iväg, pröva sina vingar. Jag tycker att alla som lyssnar på Håkan Hellström och har ett flyktigt tonårshjärta borde läsa denna bok. Direkt."Erika Häggman, VT

”En klaustrofobisk, smått mytisk plats med stark dragningskraft” /Södermanlands Nyheter

”Detta är en poetisk roman” /Norrtelje Tidning

"Det lever om i språket, som är lustfyllt, på ett överraskande vis." Staffan Engstrand, Norrtelje Tidning

”Slår knockout på mig” /Kristianstadsbladet

"Näslings bok svänger sig mellan engelska och svenska uttryck, för att inte säga oneliners som nästan slår knockout på mig. /.../Och så eget att jag nästan får dåndimpen på samma sätt som Lovely emellanåt får då panikångesten, som hon kallar Yngve, drar åt svångremmen kring hennes bröst. Men mest av allt är det ändå deras pakt, det symbiotiska i deras förhållande som är så fascinerande. Något så starkt och eget har jag sällan läst."Maria Nyström, Kristianstadsbladet

www.vk.se

”Fabulöst? Indeed” / Lena Kjersén

"Sanne Näslings (och Marys & Lovelys) alldeles egna språk bultar och dansar. Fabulöst? Indeed."Lena Kjersén, Västerbottens-Kuriren

”Detta är väldigt engagerande läsning med fantastiska formuleringar och vändningar. Läs!”/ Västerbottens Folkblad

dagensbok.com

”En känslig och skicklig språkupplevlese”

"Sanne Näslings debut är en känslig och skicklig språkupplevlese. Hon skapar ett unikt språk och två personliga och levande röster för Mary och Lovely, trots att de står så nära varandra. Mary och Lovelys språk är fullt av interna referenser och engelska uttryck. Ibland blir det konstruerat och krystat, men bara när det ska vara konstruerat och krystat, vilket höjer trovärdigheten och jag ifrågasätter inte en enda mening i hela romanen."Emelie Novotny

bokdebutant.se

”Flera formuleringar kommer att leva kvar efter att jag läst boken och många av dem användbara trots att det var länge sen jag själv var i tonåren.”/Bokdebutant

 

Kapitulera omedelbart eller dö

Om boken

Roligt, sorgligt, upproriskt och eget om den närmast symbiosartade vänskapen mellan Mary och Lovely, två femtonåringar som spränger den outhärdliga vardagen och bygger sin värld med våldsamma drömmar, nagellack och stulna låttexter.
Sanne Näslings roman dansar fram i småblommig krigsuniform, och hon skriver med ett alldeles eget språk som bultar som ett hjärta genom texten.

Folk i skolan säger att Lovely är sjuk i huvudet. Men Mary älskar henne över allt annat. För Mary och Lovely är livet ett krig mot en sorglig tillvaro. De är brådmoget intellektuella och barnsligt lekfulla. Tillsammans vet de att det alltid är bättre att dö än att kapitulera för det normalvidriga. Det är bara för dem som ger upp som döden blir livshotande.

Kontrasten mellan den grå tillvaron, med mammas meningslösa man Göran och alla idioter i högstadiehelvetet, och det färgsprakande livet med den storslagna Lovely skär som en skimrande reva genom Mary. Men ibland krockar världarna på smärtsamma sätt.


Sanne Näsling Torpenberg

Kapitulera omedelbart eller dö

Relaterat