En galen mormor, ett insta-konto och en enastående affärsidé

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2022-08-12

När 13-åriga Zoes excentriska mormor ber henne om hjälp att bli influenser (eller ”influensa”) rycker hon ut. Mot en ringa ersättning, såklart. Mormor till reapris är ett hysteriskt roligt äventyr – feelgood för alla tweenies.

Zoe har tre talanger. Hon är superproffs på Instagram, hon har sinne för affärer och sist men inte minst, hon är inte rädd av sig. En helt perfekt kombination. Men går det verkligen att få en 72-åring som lägger upp suddiga selfies och tror att bajs-emojin är en mums-mums att göra insta-succé? Jo kanske. Med hjälp av en smart kompis, en förvirrad hund och en lockhårig kille med EPA-traktor…

Mormor till reapris är den andra fristående boken om Zoe. Bror till salu, den första boken, framröstades av sina läsare till vinnare av Barnens Romanpris i Karlstad. Böckerna är lättsamma bladvändare, där skrattet alltid ligger på lur. De tar också upp ämnen som vänskap, att våga gå sin egen väg – och vikten av riktigt bra wifi. Tanken är att alla som älskade Bror till salu ska känna igen sig i tonen, tempot och humorn.

– Och jag hoppas att alla som besöker Zoes värld för första gången gillar den och vill fortsätta hänga där. Att navigera i sociala medier med hjälp av ny teknik är inte alltid lätt, men roligt att skriva om. Jag tar själv pinsamma underifrån-selfies när jag är ute och går med mobilen i handen och råkar skicka sura mess till fel person. Jag tror många känner igen sig i det – och att många barn triumferande kan konstatera att det här är något de behärskar bättre än vuxna. För vem gillar inte att känna sig smartare än de som bestämmer?

I Mormor till reapris har handlingen förflyttats från pittoreska Italien till den nästan lika pittoreska Östgötaslätten.

– Jag ville skriva en bok som utspelas på en av mina favoritplatser i världen. Därför är handlingen förlagd till trakten av Omberg och Östgötaslätten, i Tranås, Ödeshög och Mjölby. Om man ska skoja om något måste man älska det, annars blir kan det bli kallt och elakt, säger AK Sydegård och fortsätter:

– På samma sätt har jag hämtat inspiration till mormor från fantastiska mödrar och svärmödrar i min närhet – men stilmässigt har jag tänkt mycket på de kvinnor som jag läste om i farmors Svensk Damtidning när jag var liten: glittriga och glamorösa ikoner som Lill Babs och Alice Timander.

Relaterat

Mormor till reapris

Om boken

13-åriga Zoe har tre talanger. Hon är superproffs på Instagram, hon har sinne för affärer och sist men inte minst, hon är inte rädd av sig. En helt perfekt kombination.
När hennes galna mormor ber henne om hjälp att bli influenser rycker hon ut. Mot en ringa ersättning, såklart.Men går det verkligen att få en 72-årig som lägger upp usla selfies och tror att bajs-emojin är en mums-mums att göra insta-succé? Jo kanske. Med hjälp av en smart kompis, en förvirrad hund och en lockhårig kille med EPA-traktor …Mormor till reapris är den andra fristående boken om Zoe. Ett hysteriskt roligt och galet äventyr – feelgood för alla tweenies.Bror till salu, den första boken om Zoe, framröstades av sina läsare till vinnare av Barnens Romanpris i Karlstad.”Jag kan faktiskt inte minnas när jag gapskrattade högt åt en mellanåldersbok på det här sättet.” Göteborgs-Posten om Bror till salu

AK Sydegård

Mormor till reapris

Relaterade artiklar

En galen mormor, ett insta-konto och en enastående affärsidé

När 13-åriga Zoes excentriska mormor ber henne om hjälp att bli influenser (eller ”influensa”) rycker hon ut. Mot en ringa ersättning, såklart. Mormor till reapris är ett hysteriskt roligt äventyr – feelgood för alla tweenies.