Nominerad till Barnens Romanpris i Karlstad 2021

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2021-09-03

A.K. Sydegårds hyllade debut Bror till Salu har nominerats till Barnens Romanpris i Karlstad. 28 klasser i åk 6 kommer att rösta på sin favorit och i januari avslöjas vinnaren.

I Bror till salu möter vi Zoe som har kommit på den perfekta affärsidén. Hon ska bli miljonär och det med hjälp av en irriterande kille som ser ut precis som Justin Bieber: Hennes brorsa.

Varje dag plåtar hon honom i smyg och lägger ut bilderna på Instagram. Hon har hundratusentals följare – hängivna Bieberfans som vill köpa det idolen har på sig. Och Zoe är inte svårövertalad. Hon säljer allt, och brorsan förstår inte varför hans T-shirts och kalsonger försvinner hela tiden…

Pengarna trillar in, ända till Zoe måste följa med familjen på semester till en liten håla i Italien, som knappt har fungerande wifi – samtidigt som de inbitna fansen försöker klura ut var deras idol befinner sig. Det är som upplagt för katastrof. För Zoe. För hennes affärer. Hon försöker desperat att tillfredsställa fansen utan att bli avslöjad. Dagarna blir allt mer kaotiska. Ska Zoe lyckas stoppa bollen hon satt i rullning, innan den kraschlandar?

Barnens Romanpris i Karlstad är ett läsfrämjande projekt för årskurs 6 i Karlstads kommun som startade 2013. I år är det 28 klasser (ca 650 elever) i åk 6 som har medverkat i workshops och bokprat på något av biblioteken i Karlstad. I december kommer klasserna att rösta på sin favorit och i januari 2022 avslöjas slutligen vinnaren.

Priset har tidigare delats ut till bl. a. Ett annat jag: Projekt Gemini av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck och Tulpanpojken av Christina Wahldén.

Relaterat

Bror till salu

Om boken

Det är en perfekt affärsidé och 13-åriga Zoe har allt som krävs: Ambitionen att bli världens yngsta it-miljonär. En mobil med bra kamera. Ett Instagramkonto med hundratusentals följare. Och förstås: en brorsa som ser exakt ut som Justin Bieber. Nästan.

Det finns bara en hake: Hon måste följa med familjen på semester till Grotta Misteriosa, en pytteliten håla i Italien, som knappt har fungerande wifi - och ingen täckning. Allt är som upplagt för katastrof. För Zoe. För affären. Eller är det? För så länge Zoe har brorsan i närheten och kan posta bilder på "Bieber" i badbrallor - brallor som hon sedan säljer till högstbjudande bland hans fans - går verksamheten bra. Nästan för bra. Dagarna blir allt mer kaotiska. Ska Zoe lyckas stoppa bollen hon satt i rullning, innan den kraschlandar?

Bror till salu är ett galet äventyr i rasande tempo. Det är originellt, enastående och hysteriskt roligt!

AK Sydegård

Bror till salu

Relaterade artiklar

En galen mormor, ett insta-konto och en enastående affärsidé

När 13-åriga Zoes excentriska mormor ber henne om hjälp att bli influenser (eller ”influensa”) rycker hon ut. Mot en ringa ersättning, såklart. Mormor till reapris är ett hysteriskt roligt äventyr – feelgood för alla tweenies.