AK Sydegård debuterar med riktig feelgood för unga

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2021-04-30

Vad gör man när man drömmer om rikedom, samtidigt som jobbiga storebrorsan liknar Justin Bieber? Startar ett fejkkonto på Instagram, förstås. AK Sydegårds debut för slukaråldern tar avstamp i fankultur men urartar snart i en hejdlös historia om grottor, toaborstar och försvunna kalsonger.

Hon är rolig, driftig och lite galen. Huvudpersonen i Bror till salu är en hjältinna för 2020-talet, med ena foten i verkligheten och den andra i sociala medier.

– Vi har en tradition av starka tjejer i svensk barnlitteratur. Här kommer en till som dessutom är streetsmart och kul. Zoe har ett alldeles eget sätt att se på världen, säger bokens författare AK Sydegård.

Zoe har kommit på den perfekta affärsidén. Hon ska bli miljonär och det med hjälp av en irriterande kille som ser ut precis som Justin Bieber: Hennes brorsa.

Varje dag plåtar hon honom i smyg och lägger ut bilderna på Instagram. Hon har hundratusentals följare – hängivna Bieberfans som vill köpa det idolen har på sig. Och Zoe är inte svårövertalad. Hon säljer allt. Brorsan förstår inte varför hans kalsonger försvinner hela tiden…

Pengarna trillar in, ända till Zoe måste följa med familjen på semester till en liten håla i Italien, som knappt har fungerande wifi – samtidigt som de inbitna fansen försöker klura ut var deras idol befinner sig. Det är som upplagt för katastrof. För Zoe. För hennes affärer. Hon försöker desperat att tillfredsställa fansen utan att bli avslöjad. Dagarna blir allt mer kaotiska. Ska Zoe lyckas stoppa bollen hon satt i rullning, innan den kraschlandar?

Bror till salu är ett galet äventyr i rasande tempo. Det är originellt, enastående och hysteriskt roligt! Riktig feelgood för unga.

– Att läsa Bror till salu ska vara som att svepas in en varm filt av skratt och livsglädje. Just nu behöver vi verklighetsflykt mer än någonsin, säger AK Sydegård.

Skulle detta kunna hända i verkligheten?

– Nej, absolut inte. I verkligheten skulle både Instagram och Justin Biebers team ha reagerat när den första falska bilden på honom blev viral – och fansen skulle ha frågat var tatueringarna tagit vägen. Men det är det som är så roligt med att skriva romaner. Man får hitta på.

Relaterat

Bror till salu

AK Sydegård

Bror till salu

Relaterade artiklar

En galen mormor, ett insta-konto och en enastående affärsidé

När 13-åriga Zoes excentriska mormor ber henne om hjälp att bli influenser (eller ”influensa”) rycker hon ut. Mot en ringa ersättning, såklart. Mormor till reapris är ett hysteriskt roligt äventyr – feelgood för alla tweenies.