Häng med till Zombieskolan

Illustration av:

Pelle Forshed

Publicerad:

2022-10-13

Zammy har en hemlighet – en riktig hemlighet – han är människa! Det är inget bra alls om man bor i Zombyberg, som Zammy och hans familj gör.

Inte ens Zammys bästa vänner känner till hans hemlighet, och så länge han tar sina gyttjebad och hans mamma sminkar honom på morgonen är det inga problem. Men så en dag kommer rektorn till skolan med sin nya hund Viro, som kan lukta sig till människor och skäller vilt när han får upp ett spår. Hur ska Zammy lyckas lura Viro att han är en zombie som alla andra?

Pelle Forshed är känd som serietecknare och har tecknat för både barn och vuxna men Varning för människor, som är den första delen i Zombieskolan är Pelle Forsheds första textbok som han både skrivit och illustrerat.

– Idén till Zombieskolan dök upp när jag höll på att jobba med en helt annan berättelse. Idéer beter sig så himla oförutsägbart. Vissa kan man sitta och vänta på hur länge som helst. Andra ploppar upp när man minst anar det. Jag var i något ärende på mitt yngsta barns skola och klurade som vanligt på någon idé till något. En värld i inne i huvudet och en i verkligheten. Ibland blandas de samman, säger Pelle Forshed och fortsätter:

– Jag tittade ut över skolgården och plötsligt var det som om min seriefigur Fjodor kom gående borta vid basketplanen. Han hoppade rakt in i en postapokalyptisk Monstersson-värld och förvandlades sedan till människopojken Zammy. Zombies har tagit över världen och de få människor som finns kvar får leva på gamla konserver och leva i skräck för att bli upptäckta. Det borde man väl kunna göra en humoristisk kapitelbok för lågstadiebarn av, tänkte jag. Hur svårt kan det vara? Det visade sig vara väldigt svårt. Men till slut blev den klar och nu har jag precis skrivit klart del två.

Relaterat

Varning för människor!

Om boken

Det har samlats en hel klunga med barn utanför rektor Apokalyps hus, och mitt i klungan står rektorn själv med en hund i koppel. Hunden ligger på rygg med alla tassar upp i luften och gnager på något.
– Visst är den gullig, säger rektorn. Jag skaffade den igår och den heter Viro.– Jätte ... gullig, säger Zooey.– Får man klappa? frågar Zammy.– Ja, men en i taget.Zammy sträcker fram handen och kliar Viro bakom örat.– Ligger den alltid på rygg, frågar han.– Jag tror det, säger rektorn. Men det går bra att dra den i kopplet. Jag tror att den tycker om när gruset killar mot ryggen.– Det verkar vara en ganska speciell hund, säger Franz.– Ja, den är mycket speciell, säger rektorn stolt. Den känner nämligen lukten av människor …Zammy har en hemlighet - en riktig hemlighet - han är människa! Det är inget bra alls om man bor i Zombyberg, som Zammy och hans familj gör. Inte ens Zammys bästa vänner vet att han är människa, och så länge han tar sina gyttjebad och hans mamma sminkar honom på morgonen är det inga problem. Men så en dag kommer rektorn till skolan med sin nya hund Viro, som kan lukta sig till människor och skäller vilt när han får upp ett spår. Hur ska Zammy lyckas lura Viro att han är en zombie som alla andra?

Pelle Forshed, Pelle Forshed

Varning för människor!

Relaterade artiklar

Häng med till Zombieskolan

Zammy har en hemlighet – en riktig hemlighet – han är människa! Det är inget bra alls om man bor i Zombyberg, som Zammy och hans familj gör.