Nominerade och prisade böcker

Publicerad:

2023-11-21

Har du svårt att välja bok? Välj något som nominerats eller prisats! Här tipsar vi om 10 böcker som har uppmärksammats med priser och nomineringar under hösten.

Crimetime Award årets barndeckare

Greta Boströms debut Flickan i grottan nominerades till Crimetime Award årets barndeckare 2023.

Juryns motivering: ”En stämningsfull historia som skildrar glappet mellan barn och tonår, när allt kan förändras över en natt. Då när den ständiga frågan som maler inom en är: Duger jag? Här får vi ett spännande mysterium, fina karaktärsbågar och ett rikt beskrivet känsloliv. En hästbok med det lilla extra.”

Till samma pris nominerades även Min nya vän Håken av Petrus Dahlin, illustrerad av Peter Bergting.

Juryns motivering: ”Vad är vi beredda att göra för de vi älskar? Här har vi en klassisk och samtidigt originell bladvändare om sorg, ensamhet, vänskap och gemenskap. Juryn älskade denna trollbindande sträckläsningsbok med magiska vibbar.”

Barnens Romanpris i Karlstad

En äkta ljugis av Ingrid Olsson och De överblivnas armé (första delen i serien Bortbytingar) av Gustav Tegby är båda nominerade till Barnens Romanpris i Karlstad 2023. 40 klasser i årskurs 6 (ca 900 barn) deltar i år vilket är rekord! Vinnaren tillkännages i början av nästa år.

Prisma litteraturpris

Gustav Tegby är nominerad till ytterligare ett pris, den här gången med De dödas längtan (andra delen i serien Bortbytingar). Boken är nominerad till det nyinstiftade litteraturpriset Prisma för hbtqi+-litteratur i kategorin Årets barn- och ungdomspris.

Juryns motivering: ”De dödas längtan är en spännande och medryckande berättelse om magiska väsen i ett nutida Stockholm. Queerhet ses som en självklarhet och karaktärernas upplevelser av att vara olika typer av väsen skildras på ett vis som många queera personer kan relatera till. På ett skickligt sätt och med ett språk anpassat för målgruppen lyfter Gustav Tegby fördomar och hur dessa kan användas för att separera olika grupper och vända dem mot varandra.”

En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson, med illustrationer av Emma AdBåge, är nominerad till samma pris med motiveringen:

”En vän till tant Irene innehåller klassisk tematik men berättas utifrån ett nyskapande queert barnperspektiv där queerhet hela tiden ses som en självklarhet - inte minst i beskrivningen av kärleksförhållandet mellan de två flickorna Naima och Lisen. Elin Johansson har skrivit en varm och humoristisk berättelse med ett uns av svärta, i vilken text och bild samspelar mycket väl.”

Priset delas ut på Malmö Opera den 11 december.

Svensk Bokkonst

Hur vet man att en hund? av Naima Chahboun och Joanna Hellgren är en av de böcker från 2022 års bokproduktion som i år fick Svensk Bokkonsts diplom för ”föredömligt producerade böcker”.

Juryns motivering: ”En bilderbok som promenerar och samtalar sig, filosofiskt och tramsigt, genom storstaden där tankar får ströva fritt. Generöst illustrerade uppslag fyllda av mikro- och makrokosmologier.” 

Spårhunden

Petter Lidbecks Olyckan är nominerad till Spårhunden som delas ut till årets bästa barn- och ungdomsdeckare av Svenska Deckarakademin. Boken är den sjätte fristående delen om Signe Holm, barnens egen Sherlock Holmes. Vinnaren tillkännages den 3 december.

Augustpriset

Slutligen är två böcker från Rabén & Sjögren nominerade till Augustpriset 2023 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Aron Landahls bilderbok Alla äter alla är nominerad med juryns motivering:

Alla äter alla är en uppkäftig hybrid mellan skönlitterär bilderbok och fängslande faktabok. I sällskap av en berättarröst lika krass som underfundig leds vi med andan i halsen genom ett hisnande ekologiskt kretslopp. Med ekon av både barockens stilleben och konsthistoriens mest dramatiska djurscener skapar Aron Landahl panoraman där naturen är lika förunderligt vacker som skoningslöst brutal. Slutet är alltid nära men slutet är också början.”

Oskar Kroon tilldelades priset 2019 för Väntan på vind (Brombergs). I år är han nominerad för Vitsippor och pissråttor, tillsammans med Hanna Klinthage som gjort bokens illustrationer. Juryns motivering:

”Det nattsvarta samsas med det finurligt humoristiska i Oskar Kroons inkännande syskonporträtt. När den idoliserade storebrodern utsätts för grov mobbning tar lillebror intuitivt emot den tysta smärtan och vänder den till en såväl kreativ som förtvivlad motattack. Hanna Klinthages känsliga teckningar fulländar balansakten. I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka.”

Årets priser delas ut på Augustgalan den 27 november.

Relaterat

Vitsippor och pissråttor

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2023
”Har du inte läst en enda barnbok i år? Nu är det dags. Unna dig. Du kommer inte att bli besviken.”Maria Friedner, Jönköpings-Posten”Oskar Kroon är en av de bästa barnboksstilisterna vi har.”Lotta Olsson, Dagens NyheterKaj älskar sin storebror Krister. Han vet och kan så mycket. Om rymden, robotar och parallella universum. Om att ta rätt buss och hitta de bästa grejerna på tippen. Krister vågar vara sig själv. Eller så kan han inget annat. Han är som han är. Det är bara det att det ställer till problem. Som med den där Sacke, till exempel.Till slut kan Kaj inte längre se på. Han måste göra något. Han måste rädda Krister.Augustprisvinnaren Oskar Kroon är tillbaka med en finstämd och gripande berättelse om syskonkärlek och utsatthet. Boken är illustrerad av Hanna Klinthage.Lärarhandledning finns på Rabén & Sjögrens hemsida.

Oskar Kroon, Hanna Klinthage

Vitsippor och pissråttor

Alla äter alla

Om boken

I naturen går ingen säker. Där finns insekter och fåglar, fiskar och rävar. Alla vill de ha mat, men alla riskerar också att bli någon annans måltid. En efter en äter djuren upp varandra och bygger tillsammans en näringskedja som blir allt längre och längre.
En extraordinär naturbok i stort liggande format, där varje uppslag berättar en historia om ett vackert och våldsamt, hungrigt djur. Läsningen garanterar skräckblandad förtjusning, för stora och små.Aron Landahl är född 1984 och bosatt i Uppsala. Han är illustratör, musiker och sjuksköterska. Han debuterade med mysrysaren Dropp dropp (2019) och har sedan dess illustrerat flera böcker med texter av Barbro Lindgren.

Aron Landahl, Aron Landahl

Alla äter alla

Hur vet man att en hund

Om boken

Hur vet man att en hund är en hund?
Det har man bara bestämt. Den skulle lika gärna kunna heta bjäfs. Eller grums. Eller baobab.
Vem har bestämt det?
Har mamma bestämt det?

Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om mammor, hundar och vägen hem. Här serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar. För hur kan man säkert veta att det verkligen är som man tror att det är? Att höger är höger och inte vänster, att månen är en måne och inte en gammal ost eller att mamma är mamma och inte en bjäfsig hund.

Naima Chahboun är poet och litteraturkritiker, hon har tidigare givit ut två diktsamlingar och den kritikerrosade bilderboken Ingenting och allt tillsammans med Magdalena Cavallin. Hur vet man att en hund? är ett nytt mästerverk som öppnar ögonen, fyller sinnena och sätter igång tankar du inte visste att du hade. Det här är roligt, tokigt och alldeles underbart! En perfekt bok att prata om, fundera länge över och att njuta av tillsammans.

Joanna Hellgren är en flerfaldigt prisbelönad serietecknare och illustratör. Hon har skapat ett flertal böcker och har Augustnominerats två gånger.

Naima Chahboun, Joanna Hellgren

Hur vet man att en hund