bok
vitdsippor-och-pissråttor-3 4.jpg

Vitsippor och pissråttor

Oskar Kroon

Författare

Hanna Klinthage

Illustratör

Beskrivning

2023-09-15
Svenska
6-9

Författare

Oskar Kroon

Illustratör

Hanna Klinthage

Formgivare omslag

Jonas Lindén

Lärarhandledning

VitsipporOchPissrattor.pdf

Vinnare av Augustpriset 2023

”Har du inte läst en enda barnbok i år? Nu är det dags. Unna dig. Du kommer inte att bli besviken.”

Maria Friedner, Jönköpings-Posten

”Oskar Kroon är en av de bästa barnboksstilisterna vi har.”

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Kaj älskar sin storebror Krister. Han vet och kan så mycket. Om rymden, robotar och parallella universum. Om att ta rätt buss och hitta de bästa grejerna på tippen. Krister vågar vara sig själv. Eller så kan han inget annat. Han är som han är. Det är bara det att det ställer till problem. Som med den där Sacke, till exempel.

Till slut kan Kaj inte längre se på. Han måste göra något. Han måste rädda Krister.

Augustprisvinnaren Oskar Kroon är tillbaka med en finstämd och gripande berättelse om syskonkärlek och utsatthet. Boken är illustrerad av Hanna Klinthage.

Lärarhandledning finns på Rabén & Sjögrens hemsida.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2023-09-15

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129743043

Antal Sidor

165

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

210

Vikt (kg)

0.259

Bredd (mm)

155

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Klimatpåverkan

271g CO2e
Papper
ca 164 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 3 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 104 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

Jönköpings-Posten

”En fulländad roman”

"På ett på samma gång eftertänksamt, humoristiskt och samtidigt fullkomligt hjärtskärande sätt tar den sig an en av livets största angelägenheter: kärleken till dem som står en närmast." Maria Friedner

Dagens Nyheter

”Oskar Kroon är en av våra bästa barnboksstilister”

"Oskar Kroon har en förmåga att färga varje vardagsskildring med hjälplös melankoli. [...] allra bäst är han när han berättar för nybörjarläsarna, som i årets Augustvinnare 'Vitsippor och pissråttor'." Lotta Olsson

Aftonbladet

”Det är en otroligt hjärtskärande berättelse och väldigt fint illustrerad.”

/Johanna Lundin

TV4 Nyhetsmorgon

”En vardagsthriller om två bröder”

"En jättesorglig och jättefin berättelse. Och det är också stor dramatik, som en thriller i vardagsmiljö." Josefin Sundström 

Aftonbladet

”Boken påminner en del om Ulf Stark i berättarstil.”

"Det är en berättelse om mod och hjälteinsatser när man känner att världen inte räcker till." Segen Meles

Göteborgs-Posten

”varm, underfundigt rolig och sann”

"Oskar Kroons och Hanna Klinthages berättelse om mobbning och syskonkärlek har ett djupt personligt tilltal och lyckas på ett smart sätt illustrera läget för det utsatta barnet genom ett småsyskons ögon, ett grepp som gör situationen än mer smärtsam att ta del av - men också varm, underfundigt rolig och sann. /.../ Men den verkliga insatsen ligger nog ändå i den aldrig sviktande lojaliteten med brorsan." Stina Nylén 

Vi Läser

”Säsongens höjdpunkt”

”en roman som verkligen känns från första stund. /…/ finstämt och stenhårt på samma gång, med en tydlig nerv som driver läsningen framåt.”

BTJ

”En utmärkt högläsningsbok”

"Boken är välskriven, känslostark och de tre huvudpersonerna känns levande vilket gör att deras öde engagerar. /.../ Bokens svartvita illustrationer av Hanna Klinthage, som har ett alldeles eget uttryck, lyckas både med att tydliggöra och vidga berättelsen. /.../ Helhetsbetyg: 4." Dag Hedberg

 

Vitsippor och pissråttor

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2023
”Har du inte läst en enda barnbok i år? Nu är det dags. Unna dig. Du kommer inte att bli besviken.”Maria Friedner, Jönköpings-Posten”Oskar Kroon är en av de bästa barnboksstilisterna vi har.”Lotta Olsson, Dagens NyheterKaj älskar sin storebror Krister. Han vet och kan så mycket. Om rymden, robotar och parallella universum. Om att ta rätt buss och hitta de bästa grejerna på tippen. Krister vågar vara sig själv. Eller så kan han inget annat. Han är som han är. Det är bara det att det ställer till problem. Som med den där Sacke, till exempel.Till slut kan Kaj inte längre se på. Han måste göra något. Han måste rädda Krister.Augustprisvinnaren Oskar Kroon är tillbaka med en finstämd och gripande berättelse om syskonkärlek och utsatthet. Boken är illustrerad av Hanna Klinthage.Lärarhandledning finns på Rabén & Sjögrens hemsida.

Oskar Kroon, Hanna Klinthage

Vitsippor och pissråttor

Så sover staden

Om boken

Två syskon har satt frön i sina fönster
nu gror små plantor där, dom växer i en radI parken där står träden i ett mönsterför så ska det se ut i parken i en stadEn stad gör sig redo för att sova. Kanske är det en stad ganska lik din? Ser du pojken som övar på fiolen, och pappan som somnat mitt i sagan? Eller alla de som står och fryser i en liftkö? Kanske ser du den som ivrigt väntar på att pannkakorna ska bli färdiga, och fartyget som kastar loss och seglar bort i mörkret. Och högt ovanför allt och alla – tyst och stor och rund – ser du månen?En vidunderlig skildring av stadens människor och miljöer, växelvis nära och på avstånd. På stämningsfull vers av Augustvinnaren Oskar Kroon, och bildsatt av Josefin Sundqvist, vars illustrationer förenar stillhet och rörelse, vakenhet och vila. En bilderbokspärla för en lugn stund vid läggdags.

Oskar Kroon, Josefin Sundqvist

Så sover staden

 

Groda glasstrut pinne

Om boken

”En pärla! Helhetsbetyg: 5 av 5.” Christina Wedenmark, Bibliotektsjänst
My har sommarlov och pappa vill att hon ska lära sig simma. Det vill inte My. Det finns ju maneter. Och krabbor! Men pappa tjatar. Han tror att My kan få sommarkompisar på simskolan. My tittar på sin nya fina baddräkt, den är skimrande blå med en regnbåge. ”Okej då”, säger hon till slut.Groda, glasstrut, pinne säger barnen på simskolan. Det är så man ser ut när man tränar simtag. Det verkar så lätt för dem, de har inte ens simpuffar. På bryggan träffar My en annan vattenvägrare. Tillsammans får de en idé – kanske kan man träna simtagen på stranden först?Debutanten Ia Isaksson och den prisbelönta illustratören Hanna Klinthage har skapat en sommarvarm och färgsprakande berättelse om att få en kompis och att våga göra saker man är rädd för – i sin egen takt.

Ia Isaksson, Hanna Klinthage

Groda glasstrut pinne

Relaterat

Nyheter

Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.

Nominerade och prisade böcker

Har du svårt att välja bok? Välj något som nominerats eller prisats! Här tipsar vi om 10 böcker som har uppmärksammats med priser och nomineringar under hösten.

De är nominerade till Augustpriset 2023

Aron Landahl, Oskar Kroon och Hanna Klinthage är nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för Alla äter alla respektive Vitsippor och pissråttor. Priset delas ut den 27 november.

Gripande om syskonskap och utsatthet

Augustprisvinnaren Oskar Kroon är tillbaka med en finstämd och gripande berättelse om mobbning ur en lillebrors perspektiv. Kaj kan inte se på hur hans storebror Krister blir utsatt i skolan, och bestämmer sig för att hämnas. Trots bokens tema är den berättad med humor och berikas av Hanna Klinthages fina illustrationer.

Nya böcker i september 2023

Nu är bokhösten igång! September bjuder på geniala småbarnsböcker för de yngsta, fartfyllda bilderböcker om allt från lavakatastrofer och pyjamaspartyn till försvunna katter och gosedjursflamingos. Ett nytt busigt äventyr med Sommarskuggan, grymma debutromaner, pricksäkra dikter av Lena Sjöberg, kusliga och gripande berättelser av Mats Strandberg och Oskar Kroon. Och mycket, mycket mer. Välkommen till en maxad bokmånad!