bok
en-vän-till-tant-irene 5.jpg

En vän till tant Irene

Elin Johansson

Författare

Ellen Svedjeland

Författare

Emma AdBåge

Illustratör

Beskrivning

2023-06-08
Svenska
6-9

Författare

Elin Johansson, Ellen Svedjeland

Illustratör

Emma AdBåge

Formgivare omslag

Jonas Lindén

Mediekontakt

Terri Herrera

Naima och Lisen är kära i varandra och tillsammans nästan jämt. Men deras granne, tant Irene, har sovit ensam i sin dubbelsäng ända sedan hennes man dog för över trettio år sedan. Det tycker Naima och Lisen känns sorgligt. De vill att tant Irene ska bli kär igen – och de är fast beslutna att hjälpa henne! Ingen känner tant Irene lika bra som de, och det finns nog ingen som kan lika mycket om kärlek heller.

Efter mycket planering och hemlighetsmakeri är det dags för första dejten, mellan tant Irene och vaktmästaren Lasse. De sitter på en filt i ett hörn av skolgården och Naima och Lisen övervakar det hela från gungorna. Förhoppningsvis blir de snart kära i varandra, och blir de inte det har Naima och Lisen en anteckningsbok full med nya dejtförslag ... Om allt går enligt plan kommer tant Irene ha hittat någon att dela dubbelsängen med innan sommaren är slut. Bara hon nu ville anstränga sig lite själv också.

En vän till tant Irene är en charmig och finurlig berättelse om kärlek, vänskap och ensamhet. Det är den fristående fortsättningen på Augustnominerade Ett rum till Lisen som kom ut 2021.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2023-06-08

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129739589

Antal Sidor

144

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

210

Vikt (kg)

0.324

Bredd (mm)

160

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Klimatpåverkan

339g CO2e
Papper
ca 205 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 130 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

Vi Läser

”Böckerna om Naima och Lisen är som pärlor i bokfloden.”

"Så finurliga och varma och fyllda med känslor som känns! Det är underbart att Naima och Lisen får vara kära utan att det nämns med en stavelse att deras samkönade kärlekshistoria bryter mot normen. Den bara är. Pirrig och härlig och viktig. Och jobbig också!"

Västerbottens-Kuriren

”Kanske en av de mysigaste böckerna som finns!”

"Det är en underbar berättelse om vänskap, kärlek och livets lätta och svåra saker. Boken är perfekt för högläsning och passar från 6 år och uppåt."

Dagens Nyheter

”Rolig kapitelbok om kärlek och vänskap”

Vestmanlands Läns Tidning

”Humoristiskt och påhittigt”

/Barnbibliotekarierna på Västerås stadsbibliotek

Skånska Dagbladet

”ett välkommet återseende!”

"Den som inte redan läst första boken där flickorna möts, "Ett rum till Lisen", är avundsvärd. Trion Svedjeland, Johansson och Adbåge har hittat en ton som går rätt in. /.../ Fin bok att sträckläsa, eller varsamt spara och portionera ut vid mysiga högläsningsstunder." Eva Emmelin

Sydöstran

”Det är en fantastiskt fin bok”

Emma Karinsdotter

Upsala Nya Tidning

”En värmande berättelse”

"En värmande berättelse om de stora känslorna, käpphästar, husdjur och ett sommarlov som aldrig tycks ta slut." Johanna Stenlund

Sydsvenskan, Minibladet

”Kanske sommarens mysigaste bok!”

"En underbar berättelse om vänskap, kärlek och livets lätta och svåra saker. Det är en bok perfekt för högläsning som passar från 6 år och uppåt." Jessica Sigurdsson, Malmö stadsbibliotek

BTJ

”Både relationer och äventyr är genuint och kärleksfullt skildrade ur barnens perspektiv.”

”Språket är lättillgängligt och målgruppsnära, och bilderna lyfter hela tiden texten. Relationer till såväl familj som vänner, djur och kärlekar behandlas med både humor och allvar. Helhetsbetyg: 4.” Line Janson

 

Tandkalaset

Om boken

När alla i klassen har tappat sin första tand ska vi ha ett tandkalas, det har fröken lovat. Nu är det nästan vår och alla har tappat minst en tand. Frassen, min gosedjurshund har tappat alla sina. Det är 28 stycken! Det finns en som inte har tappat en enda tand och det är jag. Mina är inte ens lösa. Hur jag än vickar sitter de stenhårt fast.
Tur att fröken har en massa bra idéer som kanske kan hjälpa ...Att tappa sin första tand är dramatiskt och stort. Och lite läskigt förstås. Elin Johanssons och Hanna Granlunds bok på temat är full av humoristisk uppfinningsrikedom och härligt knasiga situationer. Tandkalaset bjuder på vardagsnära feelgood, perfekt som högläsning för barn mellan 4–8 år. Vare sig man har alla mjölktänder kvar, lösa tänder eller munnen full av gluggar.Läs också:GosedjursfestenPyjamaspartyt

Elin Johansson, Hanna Granlund

Tandkalaset

Skolan börjar snart ... och ingenting är klart!

Om boken

Den perfekta läsningen inför den pirriga skolstarten!

Boken är en blandning av textbok och bilderbok, anpassad för att passa de barn som tar steget från förskolan till skolan. Rolig högläsning med högt tempo och härligt humoristiska bilder.

"Om precis en vecka är det dags. Då ringer jag i klockan och barnen väller in genom dörren. Jag kan redan se dem framför mig, pigga och spralliga och nyfikna på vad som ska hända här i skolan. Några har nog fjärilar i magen, precis som jag hade på min första skoldag. Kanske är de lite nervösa för hur det ska gå. Men de behöver inte oroa sig, för här finns allt som behövs för ett första toppenår i skolan! Eller vänta nu, gör det verkligen det?"

Dagarna innan skolstarten kan kännas både spännande och nervösa, men det är inte bara barnen som kan vara pirriga! I den här rikt illustrerade boken får vi följa med en lärares sista förberedelser inför terminsstarten med en helt ny klass, hennes allra första egna klass!

Augustprisnominerade Elin Johanssons och illustratören David Hensons skolstartsbok är en rolig och varm bok för alla som snart ska börja skolan.

Elin Johansson, David Henson

Skolan börjar snart ... och ingenting är klart!

Allt vi tappar och hittar

Om boken

Lyckan i att hitta en vacker sten. En sån man alltid drömt om: lagom rund, och alldeles len. Att ta hem den, tvätta den med tvål och torka den med finservetter. Och sedan förskräckelsen när man upptäcker att den plötsligt är borta. Jackfickorna är tomma. Man har tappat den!

Två vänner ger sig ut för att söka efter sin förlorade sten, men istället hittar de en borttappad vante. Och en tant. Fast det är inte hennes vante. Och inte har hon sett någon sten heller, men hon berättar om den gången hon tappade bort en tjusig hatt, så hon vet precis hur det trist det är att tappa bort något man tycker om. Tillsammans beslutar de sig för att hitta vantens ägare, och snart träffar de på andra som också vill vara med och leta.

En fin och underfundig berättelse om att förlora en omtyckt ägodel, något som de flesta kan känna igen sig i. För även om man tappat bort något kan man ju hitta något som är minst lika bra, eller kanske till och med bättre!

Den augustnominerade författaren Elin Johansson har skrivit texten, och de stämningsfulla illustrationerna är signerade bilderboksskaparen Siri Ahmed Backström.

Elin Johansson, Siri Ahmed Backström

Allt vi tappar och hittar

 

Äppelkänslan

Om boken

”Lisen och Emma Adbåge skapar bilderboksmagi av vardagen och igenkänningen blir troligtvis stor hos både barn och vuxna.”
Bibliotekstjänst"Det här är en bilderbok som kommer att bli uppskattad. Av barn för att den hjälper dem att sätta ord på en känsla och av föräldrarna för att den hjälper dem att minnas."Emelie Ljungberg, Östgöta CorrespondentenÄppelkänslan = saknad + stark kärlekDet börjar så bra, en ledig dag med spel, äpplen och kex. Sen blir det kaffe och mys i soffan. Det är underbart att bli kittlad, att bara få vara tillsammans. Men från ingenstans kommer ”läggdags” och plötsligt tar ilskan över, den mysiga lekstunden förvandlas till bråk. Varför blev det så här? Hur kan man bli så arg när man precis haft det så bra?Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig.

Lisen Adbåge, Emma AdBåge

Äppelkänslan

Såret

Om boken

På skolgården står ett stort pingisbord. Det finns inga pingisrack så vi springer runt, runt, runt. En dag snubblar jag mitt i springet.
PANG! Rakt på marken låg jag och fattade inte nåt. Jag såg bara himmel och lite jacka.- Lever du!? ropade Sisse.- Jag tror det, viskade jag.Sen hördes en massa fotsteg, för hela skolgården hade sett smällen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se Såret!Emma AdBåge är en mästare på att fånga livet på en skolgård: lekarna, kompisarna och gruppdynamiken. Såret handlar om att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när Såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?Emma AdBåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon är flerfaldigt prisbelönad, 2018 fick hon Augustpriset för den hyllade bilderboken Gropen.

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Såret

Rädd

Om boken

Stora känslor för små barn - Rädd är tredje boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges känsloserie.

När kvällen kommer är det dags att sova, det är så skönt att krypa ner i den mjuka sängen. Men mys förvandlas plötsligt till rys när lampan släcks och det blir mörkt. Vad är det som knakar och låter? Varför blir allt så läskigt när det är mörkt!

Nu är ben och armar spända.
Måste titta. Måste tända.
Ett och två och tre och - klick.
Allting läskigt: stick!

Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Rädd är en bok som tar de små barnens känslor på största allvar. Perfekt för åldern 2-4 år.

Läs också Ledsen och Glad.

Sagt om Ledsen:
"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?" Stina Nylén, GP

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Rädd

När jag var stor och du var liten

Om boken

- Varför är jag inte med på det där fotot?
- Du fanns inte då.
- Vadå inte fanns?
- Du var inte född då.
- Jamen, nånstans var jag väl?
- Inte vet jag. Du var väl nån annanstans.

Det är bra att vara minst i familjen. Det finns någon att se upp till, någon som kan hjälpa och någon som kan förklara när man inte förstår. Men ibland är det orättvist! Hur rolig är en trehjuling jämfört med en stor, blank cykel? Och varför måste man vänta så länge på att få börja skolan.

Jujja Wieslander, mest känd för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan och Emma Adbåge, Augustprisvinnare för sin hyllade Gropen, har tillsammans skapat en bilderbok om två systrar. Om hur det är att alltid vara minst eller störst och hur det skulle vara om man bytte roller. Om storasyster fick gå och lägga sig först och lillasyster vara uppe sent.

När jag var stor och du var liten är en rolig skildring av syskonskapets fördelar och nackdelar, om att känna sig orättvist behandlad, men också om hur underbart det är att få dela vardagen med någon som man älskar.

Jujja Wieslander, Emma AdBåge

När jag var stor och du var liten

Relaterat

Lillebror

Om boken

"Med sin andra ungdomsroman 'Lillebror' visar Alex Khourie att han är en ny röst att räkna med inom svensk skönlitteratur. /.../ 'Lillebror' bjuder också på en språkglädje utöver det vanliga. /.../ Khouries romaner förklarar bättre än press och politiker de sammanhang som ligger bakom det ofattbara faktum att barn så unga som tolv år skjuter för att döda, att de skjuts till döds. Samhällsanalysen i 'Lillebror' är sylvass." Lydia Wistisen, Dagens Nyheter
"Detta är en perfekt bok för alla unga killar från utsatta områden som inte brukar vända sig till litteraturen eftersom den sällan skildrar deras verklighet eller perspektiv." Helhetsbetyg 4 - Sanne Persson, BTJ"Han skriver med ett språk fyllt av slang och gör både berättare och handling levande och realistiska. Det är sorgligt, upprörande, men det finns hopp." Bella Stenberg, Borås Tidning"Det är det jag kom för att snacka med er om", sa Nuru. "Fuck mig, ärligt. Benim har alltid klarat sig själv. Men den jag är orolig för – och då menar jag riktigt orolig – ja, det är Zubeir."Hishem har bott hela sitt liv i Solberga, ett utsatt område i utkanten av Stockholm. Men det är hans ort och han älskar den även om våldet smyger sig på och skjutningarna och sprängdåden blir allt fler. Men Hishem och hans kompisar är inte en del av det där. De har ambitioner, bra familjer och drömmer om en annan framtid. De hänger på grillen, åker och badar, väntar spänt på antagningsbeskeden från gymnasiet. Allt är lugnt tills den dagen de får uppdraget att hålla koll på tolvårige Zubeir ...Lillebror är en stark roman om att växa upp mitt i gängvåldet utan att själv vara en del av det. Om vänskap och kärlek och om de som är oskyldiga men ändå drabbas när katastrofen närmar sig. Den är skriven av Alex Khourie, författare till uppmärksammade och kritikerrosade Bror, som bland annat nominerats till både Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, Slangbellan och Adlibrispriset.

Alex Khourie

Lillebror

Nyheter

Emma AdBåge tilldelas Emilpriset 2024

Smålands Akademi har tillkännagivit årets pristagare. Emilpriset, som delas ut i samarbete med Litteraturnod Vimmerby, går i år till Emma AdBåge.

De är nominerade till årets plakettpriser

Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.

I ateljén med: Emma AdBåge

Vi har hälsat på hos en av våra mest älskade och uppmärksammade bilderbokskonstnärer. Sedan debuten 2001 har Emma AdBåge illustrerat en rad böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset för Gropen (2018). Senast har hon gjort bilderna till Lisen Adbåges bok Äppelkänslan.

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.