Unik bok om våra nyttiga insekter

Illustration av:

Aron Landahl

Publicerad:

2024-03-21

Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen har tillsammans startat Pollinera Sverige, och har som gemensamt mål att förmedla hur viktiga våra insekter är. Deras nya bok Surr – vem pollinerar våra växter? är en vacker och unik naturbok för barn, som berättar mer om miraklet bakom frukten och bären – nämligen pollinering! Allt vackert illustrerat av Aron Landahl.

Vad är det som surrar? Varifrån kommer våra goda frukter och bär egentligen?

Det är tur för oss att insekter älskar blommor. Inuti dem hittar de mat som sockersöt nektar och näringsrikt pollen och när de sedan flyger mellan blommorna så flyttar de pollen från en blomma till en annan. De hjälper till så att växten kan få frukt. Det kallas pollinering och är en förunderlig sak i naturen! Det är faktiskt alla bin, skalbaggar, fjärilar och blomflugor som pollinerar och ser till att det blir hallon och äpplen, raps till olja och klöver till korna som ger oss mjölk.

– Vi vill utmana normer och konventionerna kring vad en trädgård ska vara. Och visa vilka de pollinerande insekterna är, att de är många och har olika behov, säger Lotta Fabricius.

– Växtblindheten ökar och bristen på kunskap gör oss människor rädda och misstänksamma – då bli det lätt att vi vill städa bort det vi inte känner igen. Likadant med insekterna som pollinerar våra växter. Om vi inte vet vilka de är kan reflexen lätt bli att slå ihjäl dem för att vi tror att de sticks. Vi vill visa att de alla är värdefulla och har en uppgift, säger Anna Lind Lewin. Därför är samarbetet med illustratören Aron Landahl så bra, hans bilder visar insekterna på ett attraktivt sätt som gör folk nyfikna på att lära sig mer.

I Surr kan vi på riktigt nära håll se hur pollineringen går till och vi får möta några av våra vanliga svenska pollinatörer.

Relaterat

Surr

Om boken

Vad är det som surrar? Varifrån kommer våra goda frukter och bär egentligen?
Det är tur för oss att insekter älskar blommor. Inuti dem hittar de mat som sockersöt nektar och näringsrik pollen och när de sedan flyger mellan blommorna så flyttar de pollen från en blomma till en annan. De hjälper till så att växten kan få frukt. Det kallas pollinering och är en förunderlig sak i naturen!
Det är faktiskt alla bin, skalbaggar, fjärilar och blomflugor som pollinerar och ser till att det blir hallon och äpplen, raps till olja och klöver till korna som ger oss mjölk.

Här kan vi på riktigt nära håll se hur pollineringen går till och vi får möta några av våra vanliga svenska pollinatörer.

Bakom denna vackra bok står illustratören Aron Landahl och eldsjälarna Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen som driver Pollinera Sverige och arbetar för att sprida kunskap om pollinerande insekter och deras livsviktiga arbete.

Anna Lind Lewin, Lotta Fabricius Kristiansen, Aron Landahl

Surr

Relaterade artiklar

I ateljén med: Aron Landahl

Vi har hälsat på hos Aron Landahl, illustratör, musiker och sjuksköterska. Hans bok Alla äter alla (2023) blev Augustnominerad i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok och belönad med Snöbollen – årets svenska bilderbok. Han har också gjort illustrationerna i Surr. Vem pollinerar våra växter?.