Mysrysare för de minsta!

Foto av :

Illustration: Aron Landahl

Publicerad:

2019-08-28

Nu kommer två mysrysiga bilderböcker i vår nya serie Mys & Rys: Dropp dropp och Den fasansfulla färden med buss nummer 13.

Aron Landahls debutbok Dropp dropp är en finurlig spökhistoria i bilderboksform där vi får följa med på upptäcktsfärd i ett hus där det ligger röda droppar på golvet. 

Dropp dropp.
Vad är det som låter?
Där är en röd fläck på golvet.
Röd som ... blod!

Färden går upp på den mörka vinden, vad kan finnas där? Läsaren leds vidare genom boken i samma anda som klassikerfavoriten Historien om någon.

– Boken utgår från det att jag tycker att det kan vara läskigt när man är ensam hemma, berättar Aron Landahl. Det är lätt att börja fantisera om otäcka saker som plötsligt ska dyka upp. Hör man ett litet knäpp eller dropp kan det räcka för att man ska bli mycket rädd. Detta skrev jag en liten berättelse om.

Aron Landahl är illustratör, musiker och sjuksköterska. En allkonstnär som målade den första illustrationen till boken på en planka som han hittat i en soptunna.

– Utanför mitt ateljéfönster kan jag se så fort någon slänger något intressant i en stor container som står där. Jag hade hört att det blir fint att måla bilder på träskivor, så det ville jag prova. Men efter att jag målat den första bilden (som egentligen är den andra i boken) slutade jag måla på trä för det var så svårt att få in i scannern. Då var det lättare att måla på papper. Bilderna i boken är målade med akrylfärg och pensel. En disksvamp har också använts här och var, den kan man ta lite färg och dutta med för att få fram en grynig känsla.Illustration: Mark Fearing

I Den fasansfulla färden med buss nummer 13 av Bonny Becker och Mark Fearing ger sig Oskar iväg för att överlämna ett husdjur till sin älskade mormor. Läsaren följer med honom på en fasansfull färd med buss nummer 13!

En natt i november när stormen den ven
kom buss nummer tretton, och timmen var sen.
Nåt verkade fel där i lyktornas sken ...

En härligt ryslig saga på rim med en oväntad och ljuvligt makaber vändning. För alla bilderboksläsare som tycker om att fnissa och rysa på samma gång!

"Härligt läskigt för läsare som njuter av skräckfyllda skratt."
Kirkus Reviews
  
"Skräck i barnformat med en twist."
Parents Choice

Relaterat

Dropp dropp

Om boken

Jag vaknar i min säng.
Det hörs ett droppande ljud.
Dropp dropp.
Vad är det som låter?
Där är en röd fläck på golvet. Röd, som blod!

I Dropp dropp leder de röda dropparna läsaren vidare genom boken i samma anda som klassikerfavoriten Historien om någon. Aron Landahls bilder är spöklika och mystiska och drar in läsaren som leds hela vägen upp på den mörka vinden Vad är det egentligen som lurar där uppe?

Dropp dropp är en del av vår serie med lagom läskiga bilderböcker för ganska små läsare.

Aron Landahl, Aron Landahl

Dropp dropp

Relaterade artiklar

I ateljén med: Aron Landahl

Vi har hälsat på hos Aron Landahl, illustratör, musiker och sjuksköterska. Hans bok Alla äter alla (2023) blev Augustnominerad i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok och belönad med Snöbollen – årets svenska bilderbok. Han har också gjort illustrationerna i Surr. Vem pollinerar våra växter?.