Lena Landström

Foto av:

Ulla Montan

Lena Landström föddes i Stockholm 1943. Hon utbildade sig på Anders Beckmans Skola på modelinjen 1966-69. Därefter arbetade hon med textilmönster. 1969 träffade hon sin blivande samarbetspartner och make Olof Landström. De har idag tre vuxna söner och bor i Stockholm.

Tillsammans Med Peter Cohen började Lena och Olof 1972 arbeta med tecknad film för TV2. Filmerna Kalles klätterträd, Farbrorn som inte vill va´ stor, Magister Flykt och Herr Bohm och sillen har blivit prisbelönade klassiker.

Bilderböckerna kom efter filmerna

1990 kom Lenas och Olofs första gemensamma bilderbok Nisses nya mössa, som fick Litteraturfrämjandets stipendium 1991 för ”En uttrycksfull och personligt utvecklad tecknarkonst, som kännetecknas av skönt rena linjer och ett sinne för bildens inre harmoni.”
Sen blev det ytterligare tre böcker om Nisse. Böckerna om Nisse och hans mamma har blivit mycket uppskattade och finns översatta till elva språk.

Även böckerna om lammen Bu och Bä, som ursprungligen planerades som en läsa-lätt-bokserie, har rönt internationella framgångar. ”A winning series”, enligt Publishers Weekly. Det senaste Bu och Bä äventyret, Bu och Bä får besök, fick läsare och kritiker att jubla:
”Makarna Landström lyckas förvandla en rofylld höstlövs-krattar-dag till en hisnande rädda-katten-ur-trädet-dag. Vi överraskas men behåller känslan av att hela tiden vara steget före de fixande fåren.” Stina Zethraeus, Dagens Nyheter

Feministiska hönor

Bilderboken Fyra hönor och en tupp blev också varmt mottagen här hemma och utomlands. Den blev bland annat utsedd av Washington Post till en av 2005-års bästa bilderböcker.
”This tale of a farmyard revolt is about as good as a picture book can get… The art is delicious as the gently satirical text. …Chick lit just doesn´t come any better.” – The Washington Post Book World

Olof och Lena Landströms böcker har blivit speciellt lovordade i USA, Frankrike och Japan. De tilldelades Expressens kulturpris Heffaklumpen 2006 för Bu och Bä får besök.

En flodhästsaga (1993) var Lenas första egna bok.

”En ljuvlig saga om tron på den egna förmågan. Text och bild samspelar fint, men det är bilderna som gör boken. Djungeln är målad vacker och fantasieggande, medan den bastanta flodhästmadamen är praktisk och jordnära.” Lena Salö, Bibliotekstjänst
Sedan följde ytterligare två böcker om flodhästarna vid den fina gyttjiga stranden. Flodhästböckerna finns översatta till egelska, tyska franska och danska.

Lena Landström har också illustrerat Veronica Wägners böcker om hönan Orpan.

Piggor och suggor

2009 kommer Lenas nya högläsningsbok, Piggor och suggor, om en värld i miniatyr, där piggorna och suggorna bor grannar i sommarlandet. Olof Landström har gjort de många svartvita vinjetterna.
”På ett helkul vis dras läsaren in i denna lilla småkrypsvärld där författaren låter mänskliga karaktärsdrag representeras av insekter och andra kryp. Genom de händelser som utspelar sig, en liten sugga försvinner, piggans brutna ben och festen som blir av trots allt, blir det uppenbart att alla behövs för att allt ska ordna sig.” Kerstin Hagstrand-Velicu, Bibliotekstjänst

Lena Landström ingick i juryn för debutantpriset Slangbellan 2003 – 2007.

Relaterat

Bu och Bä och stackars Bo

Om boken

Sveriges roligaste får är tillbaka - nu på cykel! Bilderböckerna om Bu och Bä har lästs och älskats av hundratusentals barn genom åren. När Bu och Bä hittar på något blir det oftast trassligt, men till slut ordnar det ändå upp sig utan att de riktigt vet hur det går till ...

Det är vår i luften. Bu och Bä ska ut och cykla. Kanske Bo vill följa med, han har fått en ny cykel med handbroms och tre växlar. Men Bo är sjuk och måste stanna hemma. Stackars Bo! Hur ska Bu och Bä göra honom glad?

Med mycket humor, glasklar blick för detaljer och fantastiska bilder skildrar Olof och Lena Landström små äventyr, nära vänskap och vardagstrassel, ofta med oväntad utgång. För vem kunde ana att vårens första cykeltur skulle sluta med nya snygga solglasögon?

Lena Landström, Olof Landström

Bu och Bä och stackars Bo

Relaterade artiklar

Sveriges roligaste får är tillbaka – nu på cykel!

Bilderböckerna om Bu och Bä har lästs och älskats av hundratusentals barn genom åren. När Bu och Bä hittar på något blir det oftast konstigt, men till slut ordnar det ändå upp sig utan att de riktigt vet hur det gått till.