Viveca Lärn

Foto av:

Cato Lein

Viveca Lärn är född 1944 i Göteborg. Hennes pappa var journalist och tecknare på stadens båda största dagstidningar. Redan i tioårsåldern hade Viveca bestämt sig för att hon ville ägna sig åt att skriva, och hon började tidigt praktisera och sommarjobba som journalist.

Som författare debuterade hon 1975 med barnboken Stoppa pressarna! som utspelar sig i tidningsmiljö. Sedan dess har Viveca skaffat sig en stor publik både genom sina många uppskattade barnböcker, men även genom sina romaner med motiv från Göteborg och Västkusten.

Berättelserna om människorna på Saltön fick en miljonpublik när de blev TV-serie. Hon medverkar också regelbundet med krönikor i GP. Det är framför allt humorn och den pricksäkra realismen som gjort henne så älskad, men också hennes psykologiskt skarpsynta blick och allvaret som låter de humoristiska inslagen framträda i en ännu tydligare relief.

Relaterat

Ludde möter Blåvitt

Viveca Lärn, Micaela Favilla

Ludde möter Blåvitt

Ludde gör en Zlatan

Om boken

Viveca Lärn låter sin älskade karaktär Ludde göra drömresan till Italien där han får se en match med sin stora idol Zlatan. Kan det bli bättre?

Det är en spännande vår i Rävinge i Halland, särskilt för Ludde och de andra tolvåriga spelarna i Rävarna IF. Målvakten Henrys farfar, Boston-Gurra, har vunnit på trav och nu har han bjudit hela laget på en Italienresa. De ska åka buss (Loredana kör!) till Milano, och tränaren Hugo har ordnat så att Rävarna ska få möta ett italienskt pojklag i en vänskapsmatch. Och inte nog med det: de ska få gå och titta på en riktig match mellan Inter och Reggina - och i Inter spelar Zlatan.

Ludde älskar Zlatan och kan beskriva alla mål han gjort i italienska ligan, så nu tänker Ludde också bli proffs när han blir stor. Men vem kan vänta så länge? Plötsligt rusar Ludde in på plan.

"Det vardagliga språket gör den läsbar även för den som nyss lärt sig läsa."
BTJ om Ludde blir en lirare

Viveca Lärn

Ludde gör en Zlatan

Ett djur på fem bokstäver

Om boken

Viveca Lärn är en av vårt lands främsta och mest älskade barnboksförfattare. Nu är hon tillbaka med en ny djursaga - en fristående fortsättning på Kottsommar!

Hösten har kommit till Orust och Pigge och Gnidde, de populära igelkottarna från Kottsommar, har gått i ide. Då passar Ola och Lisa på att åka till Stockholm och Skansen med sin mamma. Men det som var tänkt att bli några mysiga dagar i huvudstaden förvandlas snart till ett riktigt höstlovsäventyr. Det börjar redan på tåget när Olas lilla mus smiter och ställer till det rejält. Fast det är ingenting i jämförelse med uppståndelsen det blir när Ola lyckas smuggla med sig en lemur hem från Skansen ...

"Barnporträtten är levande /.../ Det är en mycket rolig bok. Lärns suveräna barnrepliker ger dråpliga exempel på barns logik och sätt att tänka."
BTJ om En barkbåt till Eddie

"Det här är en bok som jag önskar alla som ska börja skolan."
BTJ om En ettas dagbok

"Det vardagliga språket gör den läsbar även för den som nyss lärt sig läsa."
BTJ om Ludde blir en lirare

Böcker med stämpeln "Läsa själv" är speciellt anpassade för nybörjarläsaren i åldersgruppen 6-9 år. Det är roliga och spännande böcker som ska få även de lite mer ovilliga läsarna att vilja vända blad. Texten har större grad, mer luft mellan raderna, kortare kapitel och många illustrationer som bryter av textmassan. Kort sagt: Böcker i "Läsa själv"-serien ska skapa läslust!

Viveca Lärn, Amanda Eriksson

Ett djur på fem bokstäver