Cecilia Torudd

Foto av:

Mats Melinder
Cecilia Torudd, f. 1942 i Lund, utbildade sig på Konstfack. Under många år har man kunnat följa hennes figurer i Kamrat-Posten, bl a i serierna Familjeliv och Karl-Putte. De finns nu också som seriealbum. Sitt stora genombrott fick hon med Ensamman mamman när den gick som serie i DN. Den finns också utgiven i två album. Cecilias serier har nått långt utanför de inbitna serieläsarnas krets. Kanske främst på grund av humorn, den skarpa iakttagelsen, replikerna, som så exakt fångar in ett helt händelseförlopp i några få ord, och så kroppsspråket förstås. Hennes figurer uttrycker starka känslor som man omedelbart känner igen. Och det är vardagen hon beskriver med hela registret av små förtretligheter och stora katastrofer. Cecilia Torudd har också illustrerat många barnböcker, bl a Annika Holms böcker om Olle. Tillsammans med Siv Widerberg har hon också gjort bilderböckerna om daghemmet Rödmyran, och Den stora systern, och Flickan som inte ville gå till dagis. Många är de priser och utmärkelser hon fått, bl a Rabén & Sjögrens tecknarstipendium 1984, Litteraturfrämjandets tecknarpris 1987, Ord- och Bildakademins pris 1988 och Seriefrämjandets Urhunden 1989.

Relaterat

Förskolan Rävlyan Kolla!

Om boken

Jakten på spännande pinnar blir en bokstavsjakt när barnen på Rävlyan hittar pinnar som ser ut som "sina" bokstäver. O som i Oskar, E som i Elin och T som i Tama.

Oskar har fått en liten syster och vill absolut inte vara på Rävlyan. Han vill vara hemma med mamma och lillasyster. Men just idag ska barnen på förskolan Rävlyan gå på pinnjakt i skogen, och Oskar lyckas glömma svartsjukan för en stund. Men pinnjakten förvandlas till en bokstavsjakt när Oskar hittar en konstig pinne som ser ut som bokstaven O.

- Kolla! säger Oskar. Det är ju jag.
- Va?
De andra förstår ingenting.
- Det är ett O, förklarar Oskar. Fattar ni inte? Mitt namn börjar ju på O!

Nu vill alla barnen hitta pinnar som ser ut som "sina" bokstäver: T som i Tama, C som i Carlos, E som i Elin.

Andra delen om förskolan Rävlyan är en smart introduktion till alfabetet, men tar också upp konflikter som svartsjuka. Men främst är det en varm och vardagsnära skildring av livet på förskolan.

Siv Widerberg, Cecilia Torudd

Förskolan Rävlyan Kolla!