Anna-Clara Tidholm

Media

Pressbilder

Anna-Clara Tidholm föddes 1946 i Stockholm. Mellan 1966 och 1968 studerade hon litteraturhistoria vid Stockholms universitet. Hon arbetade både som journalist och författare innan hon övergick till att även illustrera. Hon har bland annat gjort illustrationer till tidningar, tidskrifter och barnprogram i TV. Hon är gift med författaren Thomas Tidholm och de bor sedan 1970 i Arbrå i Hälsingland.

Anna-Clara har en mycket karaktäristisk tecknarstil. Hennes bilder präglas av en säker linje. Hon växlar mellan starka klara färger och dovt mättade, och hennes bilder förmedlar värme och humor. Anna-Clara sätter alltid barnet i centrum i skapandet. Hon har förnyat bilderboksgenren med sina både djärva och ömsinta bilderböcker.

Anna-Clara har blivit mångfaldigt belönad: Elsa Beskow-plaketten 1986 Garanterad författarpenning från 1987. Gävleborgs läns landstings kulturstipendium 1989 Litteraturfrämjandets barn- och ungdomsboks-stipendium 1989 Expressens Heffaklump 1987 (Anna-Clara och Thomas Tidholm) för Resan till Ugri-la-Brek Deutscher Jugendliteraturpreis 1992 (Anna-Clara och Thomas Tidholm) för Resan till Ugri-la-Brek Wettergrens Barnbokollon 1993 (Anna-Clara & Thomas Tidholm) Augustpriset 2002 för Adjö, herr Muffin tillsammans med Ulf Nilsson Carl von Linné-plaketten 2003 tillsammans med Kristina Lindström för Flickornas historia. Europa Hon har även nominerats till H C Andersen-priset.

Relaterat

Barnens svenska historia 1. När människorna kom

Sonja Hulth, Anna-Clara Tidholm

Barnens svenska historia 1. När människorna kom

Pojken och stjärnan

Om boken

"En natt, det är en mörk natt, alldeles stilla med himlen full av stjärnor. Cirkustältet är tomt och tyst. Nu sover lejonet och elefanten, kamelen och apan. Pytonormen och utbrytarkungen sover. Och lejontämjaren och clownen och cirkusdirektören, alla sover.

Men i eldslukarens vagn lyser det. Där föds just nu ett barn, eldslukarens son. Med vidöppna ögon kommer han till världen och ser sig allvarligt omkring."

Barbro Lindgren, Anna-Clara Tidholm

Pojken och stjärnan