bok

Barnens svenska historia 1. När människorna kom

Sonja Hulth

Författare

Anna-Clara Tidholm

Illustratör

Beskrivning

2004-05-27
Svenska
12-15

Författare

Sonja Hulth

Illustratör

Anna-Clara Tidholm

De oslagbara bilderböckerna om Sveriges historia från stenålder till våra dagar ges nu ut på nytt, bearbetade och med nya omslag. Så här ska faktaböcker för barn göras - roligt, kunnigt, bildrikt!

När människorna kom till vårt land följde de iskanten mot norr. De levde på jakt och fiske. Så småningom blev de bofasta och slog sig ner i byar. De började odla jorden och de skaffade sig husdjur. Under bronsåldern hade de rika hövdingarna hästar, men det var vattenvägarna som höll samman människornas boplatser. Hövdingarnas gravhögar berättar att bronset kommit, men för de fattiga är det fortfarande stenålder.
Så kom järnet. Det blev till spikar, liar och hästskor. Man trodde på Oden, Tor och Frej, man offrade vid högtidliga blotsfester och skapade hällristningarna. Så följde vikingatiden med de nya kontakterna med omvärlden. Birka blev handelsplats och hit kom också missionärerna som tyckte att svearna borde tillbedja den vite Krist i stället. När del 1 slutar har Sverige blivit ett land under en kung, och prästerna predikar i de första små kyrkorna ...

Sonja Hulth, journalist, historiker och folklivsforskare, har förutom Barnens svenska historia skrivit Albert Målare och sommaren i Härkeberga på Rabén & Sjögren och varit huvudförfattare till Natur och Kulturs Skattkammarbok med nordiska och antika myter.
Illustratörerna är de välbekanta och mångsidiga Clara Tidholm (del 1), Jens Ahlbom (del 2), Fibben Hald (del 3) och Ola Ambjörnson (del 4).

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Barnens svenska historia

Publiceringsdatum

2004-05-27

Läsordning

1

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129660197

Antal Sidor

64

Vikt (kg)

0.485

 

Barnens svenska historia 4. När svenskarna flyttade till stan

Sonja Hulth, Ola Ambjörnsson

Barnens svenska historia 4. När svenskarna flyttade till stan

 

Flickornas historia - Europa

Om boken

Augustnominerad 2002.

Historia handlar vanligtvis om krig och kungar, nästan aldrig om barn och särskilt inte om flickor. Kristina Lindström har tidigare skrivit den kritikerrosade Flickornas historia, om svenska flickor från stenåldern fram till våra dagar. I sin uppföljare låter hon oss möta sjutton flickor i Europa, från Sapfos lärljunge Eirene i antiken, till Dilan, kurdisk flicka i Sverige i vår tid. En kort faktatext avslutar varje kapitel.

Med Kristina Lindströms vackra prosa och Anna-Clara Tidholms känsliga flickporträtt blir detta en historiebok att älska!

Kristina Lindström, Anna-Clara Tidholm

Flickornas historia - Europa

 

Relaterat