Smilla Luuk

Foto av:

Ulrika Pousette 2017

"Du är glutenintolerant. Det betyder att du varken kan äta bröd, bullar, kakor, chicken nuggets eller pizza. Eller någonting annat som innehåller korn, vete eller råg för den delen."

I ett vitt rum på läkarmottagningen kom domen, efter en avstannad växtkurva och flera månaders konstant magont. När jag gick ut genom de stora svängdörrarna kändes det som om jag mötte världen som en helt ny person. En person som alltid måste få specialmat och som måste läsa på precis alla innehållsförteckningar. En person som inte kan äta någonting gott alls, utan som istället alltid blir serverad riskaka vid fikat. En glutenintolerant person. 

För femåriga Smilla var diagnosen som en dödsdom. Jag hade ju redan planerat min framtid: Jag skulle bli bagare och öppna Café Hjärtgullan (som för övrigt redan haft smygpremiär i vardagsrummet med släkten som gäster). Att baka utan vetemjöl var näst intill en omöjlighet. Den glutenfria varianten av hembakta kanelbullar döptes snart om till studsbollskakor, och den glutenfria pizzadegen var bara ett enda, ohanterligt kladd.

Men bestämmer man sig för att inte ge upp hittar man ofta egna, alternativa vägar. Och efter några år hade jag faktiskt experimenterat fram en hel del riktigt bra recept. Jag ville dela med mig av mina recept, tips, misslyckanden och framgångar, så året jag fyllde tolv startade jag en blogg: glutenfrittliv.se. Till en början hade jag bara två läsare, min mamma och min pappa, men efter något år växte bloggen. Plötsligt fick jag mail från personer som var precis som jag, och föräldrar hörde av sig och tackade för att jag peppat deras barn. En dag mailade en förläggare på Rabén och Sjögren mig och frågade om jag ville göra kokbok av min blogg. Jag funderade cirka en millisekund och sedan drog mitt livs roligaste projekt igång.

2013 släpptes bakboken Smilla bakar glutenfritt, fylld av framför allt recept men också en massa tips om hur jag gör för att underlätta min glutenfria vardag, till exempel på resa eller hos kompisar. Sommaren 2015 kommer uppföljaren, Smilla lagar glutenfritt. När jag inte skriver böcker föreläser jag om mitt bokskrivande och jag håller glutenfria bakkurser för barn och vuxna. På fritiden fuldansar jag i okända vardagsrum till Håkan Hellström och Veronica Maggio, och gör sådant man vanligtvis gör när man är sjutton år. Och bakar och lagar mat förstås.

----------

Red. anm: Smilla har tack vare sin blogg medverkat i Lilla AktuelltNyhetsmorgon på TV4, God morgon Sverige på SVT, Svenska Dagbladet, Kamratposten och hon har nominerats till en av sex i Astma- och Allergiförbundets tävling Årets allergihjälte. Hennes bok Smilla bakar glutenfritt har sålts till Tyskland, Danmark och USA, och hon har blivit frontad som "Bäst på glutenfritt" av Elle mat och vin.

Relaterat

Smilla firar glutenfritt

Om boken

Smilla är tillbaka med en ny bakbok! Här bjuder hon på recept för årets alla fester och högtider eller vad sägs om exempelvis hjärtcupcakes till alla hjärtans dag, påskbiskvier, sommartårta, västerbottenpaj till kräftskivan eller vörtbröd till julbordet. Recepten varvas med smarta tips och svar på frågor som läsare och kursdeltagare ställt till Smilla.

Smilla Luuk, född 1997, debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt, en efterlängtad bakbok för alla unga (och gamla) som saknat en positiv förebild och bra, glutenfria recept. Boken mottogs väl i Sverige och har även sålts till länder som USA, Tyskland och Danmark.

Sedan debutboken har Smilla släppt ytterligare en kokbok, tagit studenten, startat Youtube-kanalen "Smillas glutenfria liv", hållit mängder av kurser, börjat blogga för tidningen Glutenfritt och blivit nominerad till Lilla Augustpriset! För att citera Elle Mat & Vin så är hon: En allergihjälte i matlagningens tjänst!

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla firar glutenfritt

Smilla bakar glutenfritt

Om boken

"När jag var fyra år ville jag starta ett café, Hjärtgullan skulle det heta. Jag bakade ofta efter dagis, och en gång öppnade faktiskt Café Hjärtgullan mitt i vardagsrummet med mormor, morfar, farmor och farfar som gäster.

Ett år senare fick jag diagnosen celiaki, glutenintolerans. Det var tur att jag då inte riktigt förstod vad det innebar. Om jag hade förstått skulle jag kanske bara gett upp och slutat baka. Nu fortsatte jag istället, med lite större utmaning, stöttande föräldrar och ett helt nytt liv framför mig.

2010 startade jag bloggen glutenfrittliv.se. Det var efter sju år av både lyckade och misslyckade bakeftermiddagar i köket, prövade och omprövade recept. På bloggen skrev jag ner mina recept och bloggade om livet som glutenintolerant.

Idag är jag femton år och en av mina största drömmar har just gått i uppfyllelse. Jag har skrivit en egen bakbok. Den är fylld med mina mest lyckade glutenfria recept och bästa tips för hur man tar sig fram i glutendjungeln. Det behöver inte vara så krångligt - och vi kan få exakt lika goda bullar, om inte godare!"

Att baka glutenfritt är svårt, men Smilla har genom sitt experimenterande i köket fått fram recept som fungerar och som verkligen ger fina och goda bakverk. Dessutom har hon stigit fram som förebild för alla de barn som allt som oftast får en riskaka att knapra på när deras kompisar äter tårta.

Smilla har tack vare sin blogg medverkat i Lilla Aktuellt, Nyhetsmorgon på TV4, Svenska Dagbladet, Kamratposten och hon har nominerats till en av sex i Astma- och Allergiförbundets tävling Årets allergihjälte.

Smilla bakar glutenfritt är fotograferad av Jenny Grimsgård och formgiven av Katy Kimbell, båda erfarna kokbokskreatörer.

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla bakar glutenfritt

Relaterade artiklar

Baka färgglada Pridetårtan

Smilla Luuk bjuder på sitt recept på glutenfri rainbow cake, perfekt fika under Pride!