Smilla Luuk släpper bok med glutenfria recept till årets alla högtider

Foto av :

Fotograf: Ulrika Pousette

Publicerad:

2018-01-17

Smilla Luuk debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt. Det visade sig snabbt att boken var efterlängtad bland alla unga (och gamla) glutenallergiker och ELLE Mat & Vin utnämnde henne till ”en allergihjälte i matlagningens tjänst!” Nu släpps hennes tredje bok, Smilla firar glutenfritt. Vi fick en pratstund med Smilla.

Hur föddes idén till den nya boken?

– Jag försöker alltid göra recept som jag märker att det finns ett behov av och som folk saknar. Just kring högtider får jag alltid mycket frågor om högtidsknutna recept så som t ex lussebullar, västerbottensostpaj och midsommartårta. Så jag tyckte att det kändes som en klockren idé att göra en kokbok fylld av alla recept som man verkligen behöver under ett år!

Hur har du tänkt kring urvalet av högtider i boken?

– Jag älskar alla sorters festligheter och högtider och vill gärna maxa firandet! I den här boken har jag utgått från de högtider som de flesta firar här i Sverige så som midsommar, jul och kräftskiva, och även lagt till vissa bakverksknutna dagar så som semmeldagen.

Vilken är den vanligaste frågan du får från dina läsare?

– Jag får mycket frågor från folk som nyss börjat äta glutenfritt, och som vill ha enkla recept som inte går att misslyckas med och som innehåller ingredienser som man kan hitta i vilken affär som helst. Det har jag haft i åtanke när jag skapat recepten till denna bok. Det ska inte vara krångligare att baka glutenfritt!

Förutom en mängd smarriga recept bjuder du på några bak-hacks i boken. Vilket är ditt bästa trick eller genväg i köket?

– Att blöta händerna med vatten eller olja istället för att mjöla händerna när man ska hantera en kladdig deg! Det är extra bra när det kommer till glutenfri bakning för att glutenfria bakverk tenderar att bli lite torra om tillsätter massa extra glutenfritt mjöl vid utbakning.

Relaterat

Smilla firar glutenfritt

Om boken

Smilla är tillbaka med en ny bakbok! Här bjuder hon på recept för årets alla fester och högtider eller vad sägs om exempelvis hjärtcupcakes till alla hjärtans dag, påskbiskvier, sommartårta, västerbottenpaj till kräftskivan eller vörtbröd till julbordet. Recepten varvas med smarta tips och svar på frågor som läsare och kursdeltagare ställt till Smilla.

Smilla Luuk, född 1997, debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt, en efterlängtad bakbok för alla unga (och gamla) som saknat en positiv förebild och bra, glutenfria recept. Boken mottogs väl i Sverige och har även sålts till länder som USA, Tyskland och Danmark.

Sedan debutboken har Smilla släppt ytterligare en kokbok, tagit studenten, startat Youtube-kanalen "Smillas glutenfria liv", hållit mängder av kurser, börjat blogga för tidningen Glutenfritt och blivit nominerad till Lilla Augustpriset! För att citera Elle Mat & Vin så är hon: En allergihjälte i matlagningens tjänst!

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla firar glutenfritt

Relaterade artiklar

Baka färgglada Pridetårtan

Smilla Luuk bjuder på sitt recept på glutenfri rainbow cake, perfekt fika under Pride!