Somrig och glutenfri jordgubbstårta

Foto av :

Ulrika Pousette

Publicerad:

2018-06-20

Smilla Luuk bjuder på ett klassiskt midsommarrecept från Smilla firar glutenfritt.

På midsommarbordet är jordgubbstårtan ett måste för många. Med det här glutenfria receptet från Smilla firar glutenfritt kan fler personer njuta av den festliga tårtan. Grädden går förstås att byta ut mot laktosfri.

Du behöver:

Fläder- och limemousse:
2 gelatinblad
1 dl koncentrerad flädersaft
½ lime, saften
2 dl vispgrädde
1 lime, rivet skal
1 äggvita

Tårtbotten:
4 ägg
ca 2 ½ dl strösocker
ca 1 ¼ dl glutenfri mjölmix
ca 1 ¼ dl potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver
smör och glutenfritt ströbröd till formen

Montering och dekoration:
3 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
½ lime

Gör så här:

Fläder- och limemousse:
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2. Värm upp flädersaft och limesaft i en kastrull. Krama ur gelatinbladen, tillsätt dem och rör tills gelatinet lösts upp. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
3. Vispa grädden hård. Tillsätt limeskalet.
4. Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum i en ny skål.
5. Vänd ihop grädde och fläderblandning till en jämn smet. Vänd försiktigt ner äggviteskummet. Låt moussen stelna i kylskåp minst 2 timmar.

Tårtbotten:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Ta fram tre likadana, stora glas. Knäck äggen i ett av glasen. Mät upp lika mycket socker och mjöl (hälften mjölmix, hälften potatismjöl) som ägg i de andra två glasen.
3. Vispa ägg och socker i ca 7 minuter med elvisp tills smeten är riktigt vit och fluffig, nästan som marängsmet.
4. Blanda mjölsorterna med bakpulvret i en skål. Vispa med en handvisp så att bakpulvret fördelas jämnt.
5. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten tills det blir en luftig, jämn smet.
6. Häll smeten i formen och grädda ca 50 minuter. Känn med en provsticka när bottnen är färdig. Låt svalna några minuter.
7. Ta loss formens kant och lägg bottnen uppochner på ett galler så att den får en jämn yta. Låt svalna helt.

Montering och dekoration:
1. Vispa grädden hård.
2. Skär hälften av jordgubbarna i kvartar (behåll bladen) och skär den andra hälften av jordgubbarna i halvor (utan blad).
3. Dela tårtbottnen i två lika stora delar.
4. Stryk ett tunt lager grädde på den understa tårtbottnen. Lägg på de halverade jordgubbarna med snittytan nedåt. Spritsa fläderoch limemoussen ovanpå jordgubbarna. Lämna ca 1 cm utrymme längs kanten.
5. Lägg på den andra tårtbottnen. Tryck till så att tårtan blir jämn. Stryk ett tunt lager grädde ovanpå och runt tårtan så att man fortfarande skymtar bottnarna.
6. Spritsa grädden i toppar ovanpå tårtan. Skiva limen tunt och gör en skåra i mitten av varje limeskiva. Dekorera tårtan med kvartade jordgubbar och vridna limeskivor.

Relaterat

Smilla firar glutenfritt

Om boken

Smilla är tillbaka med en ny bakbok! Här bjuder hon på recept för årets alla fester och högtider eller vad sägs om exempelvis hjärtcupcakes till alla hjärtans dag, påskbiskvier, sommartårta, västerbottenpaj till kräftskivan eller vörtbröd till julbordet. Recepten varvas med smarta tips och svar på frågor som läsare och kursdeltagare ställt till Smilla.

Smilla Luuk, född 1997, debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt, en efterlängtad bakbok för alla unga (och gamla) som saknat en positiv förebild och bra, glutenfria recept. Boken mottogs väl i Sverige och har även sålts till länder som USA, Tyskland och Danmark.

Sedan debutboken har Smilla släppt ytterligare en kokbok, tagit studenten, startat Youtube-kanalen "Smillas glutenfria liv", hållit mängder av kurser, börjat blogga för tidningen Glutenfritt och blivit nominerad till Lilla Augustpriset! För att citera Elle Mat & Vin så är hon: En allergihjälte i matlagningens tjänst!

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla firar glutenfritt

Relaterade artiklar

Baka färgglada Pridetårtan

Smilla Luuk bjuder på sitt recept på glutenfri rainbow cake, perfekt fika under Pride!