bok

Smilla bakar glutenfritt

Favoritrecept och smarta tips

Smilla Luuk

Författare

Katy Kimbell

Illustratör

Kartonnage

Ändra format

Slut i lager

Beskrivning

2013-05-31
Svenska
12-15

Författare

Smilla Luuk

Illustratör

Katy Kimbell

Formgivare omslag

Katy Kimbell

"När jag var fyra år ville jag starta ett café, Hjärtgullan skulle det heta. Jag bakade ofta efter dagis, och en gång öppnade faktiskt Café Hjärtgullan mitt i vardagsrummet med mormor, morfar, farmor och farfar som gäster.

Ett år senare fick jag diagnosen celiaki, glutenintolerans. Det var tur att jag då inte riktigt förstod vad det innebar. Om jag hade förstått skulle jag kanske bara gett upp och slutat baka. Nu fortsatte jag istället, med lite större utmaning, stöttande föräldrar och ett helt nytt liv framför mig.

2010 startade jag bloggen glutenfrittliv.se. Det var efter sju år av både lyckade och misslyckade bakeftermiddagar i köket, prövade och omprövade recept. På bloggen skrev jag ner mina recept och bloggade om livet som glutenintolerant.

Idag är jag femton år och en av mina största drömmar har just gått i uppfyllelse. Jag har skrivit en egen bakbok. Den är fylld med mina mest lyckade glutenfria recept och bästa tips för hur man tar sig fram i glutendjungeln. Det behöver inte vara så krångligt - och vi kan få exakt lika goda bullar, om inte godare!"

Att baka glutenfritt är svårt, men Smilla har genom sitt experimenterande i köket fått fram recept som fungerar och som verkligen ger fina och goda bakverk. Dessutom har hon stigit fram som förebild för alla de barn som allt som oftast får en riskaka att knapra på när deras kompisar äter tårta.

Smilla har tack vare sin blogg medverkat i Lilla Aktuellt, Nyhetsmorgon på TV4, Svenska Dagbladet, Kamratposten och hon har nominerats till en av sex i Astma- och Allergiförbundets tävling Årets allergihjälte.

Smilla bakar glutenfritt är fotograferad av Jenny Grimsgård och formgiven av Katy Kimbell, båda erfarna kokbokskreatörer.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2013-05-31

Läsordning

0

Omslagsfotograf

Jenny Grimsgård

Produktion

Papper

Träfritt obestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129687613

Antal Sidor

77

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

217

Vikt (kg)

0.321

Bredd (mm)

174

Recensioner

www.tv4play.se

Smilla Luuk gäst i TV4 Nyhetsmorgon

Sverige är ett av de länder som har flest glutenintoleranta i världen. Smilla Luuk var gäst i TV4 Nyhetsmorgon och berättade om hur det är att vara glutenintolerant och om sin bok "Smilla bakar glutenfritt".

www.svtplay.se

Smilla bakar glutenfritt i Gomorron Sverige

www.tv4.se

Smilla bakar glutenfritt i TV4 Nyhetsmorgon

 

Smilla firar glutenfritt

Om boken

Smilla är tillbaka med en ny bakbok! Här bjuder hon på recept för årets alla fester och högtider eller vad sägs om exempelvis hjärtcupcakes till alla hjärtans dag, påskbiskvier, sommartårta, västerbottenpaj till kräftskivan eller vörtbröd till julbordet. Recepten varvas med smarta tips och svar på frågor som läsare och kursdeltagare ställt till Smilla. Smilla Luuk, född 1997, debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt, en efterlängtad bakbok för alla unga (och gamla) som saknat en positiv förebild och bra, glutenfria recept. Boken mottogs väl i Sverige och har även sålts till länder som USA, Tyskland och Danmark.Sedan debutboken har Smilla släppt ytterligare en kokbok, tagit studenten, startat Youtube-kanalen "Smillas glutenfria liv", hållit mängder av kurser, börjat blogga för tidningen Glutenfritt och blivit nominerad till Lilla Augustpriset! För att citera Elle Mat & Vin så är hon: En allergihjälte i matlagningens tjänst!

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla firar glutenfritt

Smilla bakar glutenfritt

Om boken

"När jag var fyra år ville jag starta ett café, Hjärtgullan skulle det heta. Jag bakade ofta efter dagis, och en gång öppnade faktiskt Café Hjärtgullan mitt i vardagsrummet med mormor, morfar, farmor och farfar som gäster. Ett år senare fick jag diagnosen celiaki, glutenintolerans. Det var tur att jag då inte riktigt förstod vad det innebar. Om jag hade förstått skulle jag kanske bara gett upp och slutat baka. Nu fortsatte jag istället, med lite större utmaning, stöttande föräldrar och ett helt nytt liv framför mig.2010 startade jag bloggen glutenfrittliv.se. Det var efter sju år av både lyckade och misslyckade bakeftermiddagar i köket, prövade och omprövade recept. På bloggen skrev jag ner mina recept och bloggade om livet som glutenintolerant.Idag är jag femton år och en av mina största drömmar har just gått i uppfyllelse. Jag har skrivit en egen bakbok. Den är fylld med mina mest lyckade glutenfria recept och bästa tips för hur man tar sig fram i glutendjungeln. Det behöver inte vara så krångligt - och vi kan få exakt lika goda bullar, om inte godare!"Att baka glutenfritt är svårt, men Smilla har genom sitt experimenterande i köket fått fram recept som fungerar och som verkligen ger fina och goda bakverk. Dessutom har hon stigit fram som förebild för alla de barn som allt som oftast får en riskaka att knapra på när deras kompisar äter tårta.Smilla har tack vare sin blogg medverkat i Lilla Aktuellt, Nyhetsmorgon på TV4, Svenska Dagbladet, Kamratposten och hon har nominerats till en av sex i Astma- och Allergiförbundets tävling Årets allergihjälte.Smilla bakar glutenfritt är fotograferad av Jenny Grimsgård och formgiven av Katy Kimbell, båda erfarna kokbokskreatörer.

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla bakar glutenfritt

 

Relaterat

Jag fixar middan!

Om boken

Jag fixar middan är en dröm jag har närt sedan länge och som är en del i allt jag gör - att få in barnen i köket. Med glädje och lust såklart, men kanske kan det börja med att man bestämmer att barn fixar middagen en dag i veckan. Tänk er revolutionen. En dag i veckan är det barnen som lagar maten, i alla familjer i hela Sverige! Och varje gång de ställer sig vid grytorna så lär de sig något nytt. De lär sig experimentera med matvaror, att handla rätt, hantera råvaror på rätt sätt och att utforska sina smaksinnen. Dessutom lär de bli modigare och mer nyfikna, och få bättre självförtroende på kuppen.Att kunna laga mat från grunden lär oss nämligen att uppskatta matens värde. Med riktiga kunskaper kan vi göra bättre val och bli mer kreativa. Matlagning är en oerhört stor och viktig del av livet, och att laga mat är ett sätt att visa omsorg, kärlek och uppmärksamhet. Det gör också att vi värnar om miljön, vår framtid och vår hälsa.Jag fixar middan består av 52 recept - en dag i veckan året runt. Recepten är uppdelade efter säsong och mer än hälften av recepten är vegetariska eftersom det ingår i ett modernt miljötänk som känns relevant och viktigt i den tid vi lever i. Förutom rena recept finns det flera utbildande "skolor" för att ge mer trygghet i vid spisen. Hackskola, redskapsinformation, fiskskola och mycket annat.Recepten är uppbyggda för ett mer effektivt och strukturerat sätt att laga mat. Man förbereder och preppar innan man sätter igång för att det ska bli mindre kaotiskt och för att göra det lättare för barnen att lyckas i köket./Johanna Westman

Johanna Westman

Jag fixar middan!

Nyheter

Baka färgglada Pridetårtan

Smilla Luuk bjuder på sitt recept på glutenfri rainbow cake, perfekt fika under Pride!

Somrig och glutenfri jordgubbstårta

Smilla Luuk bjuder på ett klassiskt midsommarrecept från Smilla firar glutenfritt.

Baka Smillas påskiga mördegskakor

Letar du efter recept på något gott att bjuda på i påsk? Testa Smilla Luuks glutenfria och oemotståndliga mördegskakor.

Smilla Luuk släpper bok med glutenfria recept till årets alla högtider

Smilla Luuk debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt. Det visade sig snabbt att boken var efterlängtad bland alla unga (och gamla) glutenallergiker och ELLE Mat & Vin utnämnde henne till ”en allergihjälte i matlagningens tjänst!” Nu släpps hennes tredje bok, Smilla firar glutenfritt. Vi fick en pratstund med Smilla.

Smilla Luuk bjuder på nyårsdessert!

Gott nytt år önskar vi genom att bjuda på en supersmarrig nyårsdessert ur Smilla Luuks nya bakbok, Smilla firar glutenfritt!