Smilla Luuk bjuder på nyårsdessert!

Foto av :

Fotograf: Ulrika Pousette

Publicerad:

2017-12-31

Gott nytt år önskar vi genom att bjuda på en supersmarrig nyårsdessert ur Smilla Luuks nya bakbok, Smilla firar glutenfritt!

Lava cake är världens härligaste efterrätt med chokladsås som väller ut ur kakan när man tar första tuggan. Servera gärna med en kula glass och lite bär.

Du behöver:

150 g smör
150 g mörk choklad
2 ägg
3 äggulor
1 dl florsocker
3 msk potatismjöl
1 nypa flingsalt
smör till formarna

4 små keramikformar (cocotter)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj formarna ordentligt med hjälp av ett finger. Rita runt formarna på ett bakplåtspapper och klipp ut fyra små rundlar som är lika stora som formarnas bottnar. Lägg en pappersrundel i botten på varje form.
3. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i kastrullen. Rör tills chokladen har smält och blandat sig med smöret.
4. Vispa ägg, äggulor och florsocker med elvisp tills smeten blir luftig och ljusgul.
5. Sikta potatismjölet och vänd ner i smeten tillsammans med chokladblandning och flingsalt. Rör försiktigt tills smeten är jämn och utan klumpar.
6. Häll smeten i formarna och ställ dem på en plåt. Grädda i ca 8–9 minuter, tills kakorna torkat på ytan men är lite vobbliga om man skakar försiktigt på plåten.
7. Ta ut kakorna ur ugnen och låt vila i ca 5 minuter. Skär sedan loss dem med en vass kniv längs med formarnas kant och vänd upp dem på små tallrikar. Plocka bort bakplåtspapperet från toppen och servera direkt. Har de gräddats lagom länge kommer det att välla ut chokladsås när man tar första tuggan. Mmmm!

Smilla firar glutenfritt finns i butik 12 januari!

Relaterat

Smilla firar glutenfritt

Om boken

Smilla är tillbaka med en ny bakbok! Här bjuder hon på recept för årets alla fester och högtider eller vad sägs om exempelvis hjärtcupcakes till alla hjärtans dag, påskbiskvier, sommartårta, västerbottenpaj till kräftskivan eller vörtbröd till julbordet. Recepten varvas med smarta tips och svar på frågor som läsare och kursdeltagare ställt till Smilla.

Smilla Luuk, född 1997, debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt, en efterlängtad bakbok för alla unga (och gamla) som saknat en positiv förebild och bra, glutenfria recept. Boken mottogs väl i Sverige och har även sålts till länder som USA, Tyskland och Danmark.

Sedan debutboken har Smilla släppt ytterligare en kokbok, tagit studenten, startat Youtube-kanalen "Smillas glutenfria liv", hållit mängder av kurser, börjat blogga för tidningen Glutenfritt och blivit nominerad till Lilla Augustpriset! För att citera Elle Mat & Vin så är hon: En allergihjälte i matlagningens tjänst!

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla firar glutenfritt

Relaterade artiklar

Baka färgglada Pridetårtan

Smilla Luuk bjuder på sitt recept på glutenfri rainbow cake, perfekt fika under Pride!