Baka färgglada Pridetårtan

Foto av :

Foto: Ulrika Pousette

Publicerad:

2018-06-28

Smilla Luuk bjuder på sitt recept på glutenfri rainbow cake, perfekt fika under Pride!

Kanske världens snyggaste tårta. Att baka en rainbow cake kräver tid, tålamod och gelfärg – har man detta blir tårtan hur bra som helst! Gelfärg går att köpa i vissa hobbybutiker eller på nätet. Vanlig karamellfärg funkar inte eftersom den gör smeten för lös. Receptet hämtat från Smilla firar glutenfritt.

Du behöver:

Tårtbottnar:
12 ägg
ca 6 dl strösocker
ca 3 dl glutenfri mjölmix
ca 3 dl potatismjöl
5 tsk bakpulver
röd, gul och blå gelfärg
smör och glutenfri mjölmix till formarna
ca 2 dl koncentrerad syrlig saft (t ex med smak av rabarber eller citron)

Frosting:
180 g rumsvarmt smör
1 ½ liter florsocker
1 ½ msk vaniljsocker
300 g philadelphiaost
½ citron, saften

Dekoration:
färgglatt strössel
6 runda engångsaluminiumformar

Gör så här:

Tårtbottnar:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla tre aluminiumformar.
2. Ta fram tre likadana, stora glas. Knäck 6 ägg i ett av glasen. Mät upp lika mycket socker (ca 3 dl) och mjöl (hälften mjölmix, hälften potatismjöl, totalt ca 3 dl) som ägg i de andra två glasen.
3. Vispa ägg och socker i ca 7 minuter med elvisp tills smeten är riktigt vit och fluffig, nästan som marängsmet.
4. Blanda mjölet i glaset med 2 ½ tsk bakpulver i en skål. Vispa med en handvisp så att bakpulvret fördelas jämnt.
5. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten tills det blir en luftig, jämn smet.
6. Ta fram tre stora skålar och tre skedar. Fördela smeten jämnt mellan de tre skålarna (använd gärna en våg!). Vänd försiktigt ner gelfärg i de olika skålarna så att du får en röd, en gul och en blå smet.
7. Häll smetarna i formarna, placera dem på två plåtar och grädda ca 25 minuter. Känn med en provsticka när bottnarna är färdiga.
8. Ta ut bottnarna ur deras formar och låt svalna uppochner på bakplåtspapper.
9. Gör tre tårtbottnar till på samma sätt som ovan. Dessa bottnar ska vara i färgerna lila (röd + blå gelfärg), grön (gul + blå gelfärg) och orange (röd + gul gelfärg).
10. När alla sex bottnar har svalnat helt – plasta in dem och låt dem ligga i frysen i ca 30 minuter.

Förberedelse:
1. Ta fram de kalla tårtbottnarna och skär av den lite mörkare ytan på dem så att alla tårtbottnar blir jämna och lika höga.
2. Ta fram en tallrik eller skål som är något mindre än tårtbottnarna. Använd den som mått och skär bort de krispiga kanterna på bottnarna så att alla får exakt samma form. Detta är viktigt för att tårtan ska bli jämn.

Frosting:
1. Vispa ingredienserna till en riktigt fluffig frosting. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer citronsaft om frostingen är väldigt söt. Lägg den i en stor spritspåse med platt och bred tyll.

Montering:
1. Spritsa en liten klick frosting på ditt tårtfat. Detta hindrar tårtan från att glida runt. Lägg den lila bottnen på tårtfatet.
2. Pensla tårtbottnen med saft. Spritsa ett ca 7 mm tjockt lager frosting på bottnen. Bred ut det jämnt. Lägg på den blåa bottnen.
3. Upprepa steg 2 för resterande bottnar i rätt färgordning (se bilden). Avsluta med att täcka hela tårtan i ett tunt lager frosting – ett så kallat crumb coat-lager. Låt sedan tårtan stå i frysen tills det yttersta lagret har stelnat helt, ca 20 minuter. Detta gör att alla smulor kapslas in så att det yttersta lagret frosting blir helt vitt och smulfritt.
4. Spritsa resterande frosting runt och ovanpå tårtan. Bred den jämnt över hela tårtan så att ytan blir slät.
5. Dekorera med lite strössel på toppen. Låt tårtan stelna något innan servering. Den blir bara godare av att stå en dag i kylskåp!

Relaterat

Smilla firar glutenfritt

Om boken

Smilla är tillbaka med en ny bakbok! Här bjuder hon på recept för årets alla fester och högtider eller vad sägs om exempelvis hjärtcupcakes till alla hjärtans dag, påskbiskvier, sommartårta, västerbottenpaj till kräftskivan eller vörtbröd till julbordet. Recepten varvas med smarta tips och svar på frågor som läsare och kursdeltagare ställt till Smilla.

Smilla Luuk, född 1997, debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt, en efterlängtad bakbok för alla unga (och gamla) som saknat en positiv förebild och bra, glutenfria recept. Boken mottogs väl i Sverige och har även sålts till länder som USA, Tyskland och Danmark.

Sedan debutboken har Smilla släppt ytterligare en kokbok, tagit studenten, startat Youtube-kanalen "Smillas glutenfria liv", hållit mängder av kurser, börjat blogga för tidningen Glutenfritt och blivit nominerad till Lilla Augustpriset! För att citera Elle Mat & Vin så är hon: En allergihjälte i matlagningens tjänst!

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla firar glutenfritt

Relaterade artiklar

Baka färgglada Pridetårtan

Smilla Luuk bjuder på sitt recept på glutenfri rainbow cake, perfekt fika under Pride!