Seriefrossa i vår: 3 x boknyheter och 2 x events

Publicerad:

2018-04-18

I vår bjuder vi på riktig seriefrossa. Tre fina nyheter på bokhyllan - dessutom möter du våra författare och tecknare på de stora serieevenemangen i maj.

För den som gillar serier är våren fullspäckad av efterlängtade boknyheter. Här får du några färska boktips och information om tillställningar där våra författare medverkar i maj:

Siri och Mimers brunn av Patric Nyström & Per Demervall

Den smarta och modiga vikingatjejen Siri är tillbaka med ett nytt äventyr. En dag får hon besök av sin kompis Zack ända från Konstantinopel och tillsammans kommer de snart en försvunnen skatt på spåren. Den kristne missionären Ansgar har blivit av med sin stora samling böcker, och ledtrådarna pekar mot en mystisk plats som kallas Mimers brunn. Men den skurkaktige Ivar och hans klantige medhjälpare Grym försöker hinna före dem för att lägga beslag på skatten. Snart utvecklas jakten till ett farligt och spännande äventyr, med krångliga gåtor, mystiska kartor, hemliga grottor och läskiga fällor. Och vad är det egentligen som väntar dem i Mimers brunn? Siri och Mimers brunn är den andra serieboken om vikingatjejen Siri. De rutinerade serieskaparna Per Demervall och Patric Nyström har skapat en svensk Asterix för 2000-talet, fullt av färgstarka karaktärer, vackra miljöer och galna upptåg. Ett perfekt sätt att ha lära sig mer om vikingatiden på ett roligt och spännande sätt.

Sjöjungfrun Minna och den hemliga vännen av Natalia Batista

Minna lever tillsammans med sina tre systrar i det stora havet. Precis som alla andra sjöjungfrur äter de bara människokött, och varje dag ger sig de tre systrarna ut för att jaga. Men Minna vill inte äta människor, och en dag bestämmer hon sig för att ge sig ut på jakt efter en vän istället. Hon kommer till en liten fiskeby och träffar ett barn som heter Mika. Snart kommer de varandra nära, men när Mikas pappa inte kommer hem efter en fisketur blir Minna rädd att det är hennes systrar som fångat honom. Ska hon berätta för sin nya vän vad hennes familj lever av, och att de kanske står bakom pappans försvinnande? Det är verkligen inte lätt att sluta äta människor. Natalia Batista är en av Sveriges mest etablerade och originella barnserietecknare. Hon har tidigare gett ut serien Mjau! och den hyllade Sword Princess Amaltea, en fantasyserie i en värld med omvända könsroller. Med sin eleganta mangastil och banbrytande teman har hon vunnit en stor läsekrets.

Enhörningen Aurora av Hedvig Häggman Sundh (utkommer i juni)

Aurora heter en enhörning som är nio år gammal. Hon har ingen smartphone för det är så svårt att använda den med hovar. Tillsammans med sina vänner bor hon i en förtrollad skog. En dag bestämmer de sig för att ha en tävling för att se vem som skjuter finast magistråle med sitt enhörningshorn. De skjuter färgsprakande strålar med mönster av stjärnor, blommor och kakor. Men när Aurora vinner tävlingen, blir hennes kompis Sylvia arg, och bestämmer sig för att hämnas. Nästa dag säger Sylvia att Aurora förtrollat hennes magistråle så att hon skulle förlora, och Auroras vänner vänder sig emot henne. Förtvivlad rymmer hon ut i skogen, och träffar en gammal grip som är beredd att hjälpa till. Enhörningen Aurora är en rolig och spännande seriebok om vänskap, enhörningar, magistrålar och om hur viktigt det är att stå på sig. Illustratören Hedvig Häggman Sundh har skapat en färgsprakande värld där vad som helst kan hända.

 

Serieevents du inte får missa:

Stockholms Internationella Seriefestival 5-6 maj 2018, Kulturhuset Stadsteatern Stockholm

Den tjugonde upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival har teman: Japanska serier och japanska influenser! Polen 100 år! Tjeckien 100 år! Akademiskt om serier! Aktuellt i Sverige! SIS18 bjuder på seriemarknad (small press expo/[spx]), scensamtal, seminarier, utställningar, filmvisningar och workshops i Kulturhuset Stadsteatern. Med gästande serieskapare från flera världsdelar. För fjärde året i rad anordnas samtidigt syskonfestivalen Unga Seriefestivalen med ett program som riktar sig till barn och unga. På SIS möter du oss på Rabén & Sjögren samt bl.a. Natalia Batista, Patric Nyström och Per Demervall.

Läs mer om festivalen här!

 

Nordsken  10-12 maj, Skellefteå

Nordsken är en hyllning till människors fantasi och påhittighet med fokus på spel, kultur och kreativitet. Här hittar du nästan 2000 kvadratmeter med montrar med spännande utställare från hela Europa, i den kreativa hallen 200 kvadratmeter LEGO, serietecknarskola, makerspace, stor nördkonstutställning med både amatörer och internationellt erkända artister och mycket mer. Många av Rabén & Sjögrens författare och illustratörer finns på plats, bl.a. Sara Bergmark Elfgren, Jimmy Wallin, Elias & Agnes Våhlund, Mats Söderlund, Patric Nyström & Per Demervall

Läs mer om Nordsken här!

Relaterat

Enhörningen Aurora

Om boken

Aurora heter en enhörning som är nio år gammal. Hon har ingen smartphone för det är så svårt att använda den med hovar. Tillsammans med sina vänner bor hon i en förtrollad skog. En dag bestämmer de sig för att ha en tävling för att se vem som skjuter finast magistråle med sitt enhörningshorn. De skjuter färgsprakande strålar med mönster av stjärnor, blommor och kakor. Men när Aurora vinner tävlingen, blir hennes kompis Sylvia arg, och bestämmer sig för att hämnas. Nästa dag säger Sylvia att Aurora förtrollat hennes magistråle så att hon skulle förlora, och Auroras vänner vänder sig emot henne. Förtvivlad rymmer hon ut i skogen, och träffar en gammal grip som är beredd att hjälpa till.

Enhörningen Aurora är en rolig och spännande seriebok om vänskap, enhörningar, magistrålar och om hur viktigt det är att stå på sig. Illustratören Hedvig Häggman-Sund har skapat en färgsprakande värld där vad som helst kan hända.

Hedvig Häggman-Sund

Enhörningen Aurora

Relaterade artiklar

Knäck läskoden!

Att knäcka läskoden är både lockande, kul och svårt. ”LÄS – boken för dig som vill börja läsa” är perfekt att sätta i händerna på nybörjarläsare, vare sig de är fyra eller åtta år.