Knäck läskoden!

Illustration av:

Sanna Borell

Publicerad:

2023-05-16

Att knäcka läskoden är både lockande, kul och svårt. ”LÄS – boken för dig som vill börja läsa” är perfekt att sätta i händerna på nybörjarläsare, vare sig de är fyra eller åtta år.

LÄS är en matig läsebok som räcker länge, fylld med humor och härliga bilder som stöd för läsningen. Katarina Kuick har tagit fram bokens texter med utgångspunkt från barnets tidiga läsprocess, utan pekpinnar och utan att tumma på intresseväckande och stimulerande innehåll.

– Idén fick jag för många år sedan – när jag jobbade i bokhandel och det saknades böcker till barn som precis började foga samman bokstäver till ord. Men det var först när ett barn i min närhet kämpade med läsningen som jag skrev de första texterna. När jag såg att de funkade tog arbetet med LÄS fart, berättar Katarina.

Svårighetsgraden i boken trappas successivt upp: från superkorta berättelser med enstaka ord i versaler, till längre texter med fullständiga meningar. Små bokstäver introduceras gradvis och pedagogiskt. Nästan alla ord är en- eller tvåstaviga och har ljudenlig stavning.

Möt kon som började skolan, titta in hemma hos STOR och Liten och läs bak-och-fram med syskonen Rut och Rot.

– Bokstäver och ord är underbara leksaker. Det roligaste – och svåraste – har varit att få till texter som har flyt utan att använda ord som ”gör”, ”vill” och andra med knepig stavning, säger Katarina.

De tydliga, relaterbara berättelserna varvas med bilduppslag där läsaren får para ihop ord och begrepp med detaljer i bilden. Sanna Borell, Hedvig Häggman-Sund och David Henson står för de träffsäkra illustrationerna.

Relaterat

Läs

Om boken

”Den här boken känns som en skänk från ovan. En fullträff!”
Ingalill Mosander, AftonbladetAtt knäcka läskoden är både lockande, kul och svårt. Läs – boken för dig som vill börja läsa är perfekt att sätta i händerna på nybörjarläsare, vare sig de är fyra eller åtta år. En matig läsebok som räcker länge, fylld med humor och härliga bilder som stöd för läsningen.Svårighetsgraden trappas successivt upp: från superkorta berättelser med enstaka ord i versaler, till längre texter med fullständiga meningar. Små bokstäver introduceras gradvis och pedagogiskt. Nästan alla ord är en- eller tvåstaviga och har ljudenlig stavning. De tydliga, relaterbara berättelserna varvas med bilduppslag där läsaren får para ihop ord och begrepp med detaljer i bilden. Möt kon som började skolan, titta in hemma hos STOR och Liten och läs bak-och-fram med syskonen Rut och Rot. Sanna Borell, Hedvig Häggman-Sund och David Henson står för de träffsäkra illustrationerna.Katarina Kuick har tagit fram bokens texter med utgångspunkt från barnets tidiga läsprocess, utan pekpinnar och utan att tumma på intresseväckande, stimulerande innehåll. Hon har skrivit ett flertal böcker för barn och unga och är verksam som översättare. 2009 vann hon Augustpriset tillsammans med Ylva Karlsson för boken Skriv om och om igen – en inspirationsbok för skrivsugna.

Katarina Kuick, Hedvig Häggman-Sund, Sanna Borell, David Henson

Läs

Relaterade artiklar

Ny serie om Farmors ingenjörsfirma

Ingenjören Ellen Hall har skrivit en spännande berättelse där läsarna även får lära sig om hur staden fungerar – och vad som händer när den inte gör det. Översvämningen är första boken i en helt ny serie, illustrerad av Sanna Borell.