Grattis Björn Bergenholtz! Vinnare av priset Din bok - Vårt val

Foto av :

Foto: Lars Grönwall

Publicerad:

2018-04-23

Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningens årliga pris tilldelas Björn Bergenholtz bok Lejoparden.

Varje år delar Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen (BMF) ut priset Din bok - Vårt val. I år tilldelas Björn Bergenholtz priset i kategorin barnbok för Lejoparden, en fantastisk och hjärteknipande saga om utanförskap, vänskap och om vikten av att få vara som man är.

BMF:s motivering till priset står i föreningens stadgar från 1951 där det formuleras att priset ska gå till "... den svenska författare, som med sin under det närmast föregående året utkomna bok, skänkt dem den största behållningen och personliga tillfredsställelsen". Vinnaren koras genom en röstning där bokhandelsanställda i hela Sverige deltar. Stort grattis Björn!

Björn Bergenholtz är född 1962 och uppvuxen i lilla småländska Älmhult. Nu bor han och verkar i Stockholm. I en hel del år strosade Björn omkring i tillvaron, reste runt i världen och jobbade här och där. Efter år av kortare jobb som vaktmästare, konstnär, lärarvikarie, valsafariguide, möbelsnickare och utställningsformgivare hamnade han 1995 i bokvärlden. Efter sin första bok var han fast; som fisken i vattnet. Sedan barnsben har Björn varit intresserad, eller kanske mer nyfiket fascinerad, av djur.

Relaterat

Lejoparden

Om boken

På savannen, under gassande sol, bor ett litet kattdjur med gröna ögon, skär nos och randig svans. Det är ingen vanlig kattdjursunge, den är varken randig som en tiger, svart som en panter eller fläckig som en leopard. Den lilla katten bryr sig till att börja med inte alls om det. Det spelar väl ingen roll vad man är för något? Inte förrän de andra djuren börjar fråga ...

Lejoparden är en fantastisk och hjärteknipande saga om utanförskap, vänskap och om vikten av att få vara som man är.

Björn Bergenholtz, Björn Bergenholtz

Lejoparden

Relaterade artiklar

9 nya pekböcker för de yngsta läsarna!

Nu finns flera nya pekböcker i tålig kartong med färgglada bilder och lagom lång text för de yngsta. Böcker som väcker lusten till naturen, som skildrar naturens under och bjuder på kära återseenden med Alfons Åberg, Lilla Anna och den lilla kaninen Obi. Böcker som tål att läsas om och om igen!