Vinnare av Svensk Bokkonst 2019!

Publicerad:

2020-10-02

Svensk Bokkonst har presenterat pristagarna för 2019. Bland dem finns Luftslott och synvillor av Björn Bergenholtz och Min syster är ett spöke av Lena Sjöberg.

Björn Bergenholtz Luftslott och synvillor är en bok olik alla andra, både till innehåll och utförande. Ett snedskuret praktverk i stort format fyllt av tankeväckande bilder och perspektiv som vränger och kränger.

Juryns motivering lyder:

”Inga räta vinklar här inte. Det omöjliga formatet och de fantasifulla bilderna skapar ett utomordentligt samspel med den oväntade upplevelsen av att vända blad i en icke rätvinklig bok. Det är både underhållande och spännande och erfarenheten påminner om ett besök i lustiga huset. Bokens stora format bidrar också till att läsaren blir liten som ett barn. Ett förstärkt perspektiv uppstår även i uppslagets avsmalnande form, där världen försvinner bort i perspektiv. Det här en barnbok där vuxenkonsten finns med och tankarna oundvikligen går till M.C. Escher och optisk konst.”

Bokfakta: Författare och illustratör: Björn Bergenholtz Förlagsredaktör: Ellen Karlsson Formgivare: Karin Johansson Layout: Karin Johansson Repro: Italgraf Media Tryckeri: Toppan Leefung Printing Bokbinderi: Toppan Leefung Printing Förlag: Rabén & Sjögren


Lena Sjöbergs diktbok Min syster är ett spöke och andra dikter skildrar i text och bild starka känslor, förbjudna tankar och funderingar om mig och dig och livet runtomkring oss. Bokens omslag har en taktil känsla och påminner om de lapptäcken hennes farmor sydde under sin livstid.

Juryns motivering lyder:

”Förträffligt vacker poesibok för barn med utfallande bilder i en återhållen men varierad, dämpad färgskala i ett utsökt samspel mellan bild och typografi. Mycket välgjord och genomtänkt formgivning med ett poetiskt lugn och med en tydlig typografi trots att den är integrerad i illustrationen. Omslaget är tekniskt avancerat med väl använd relieflack, med fina partiellt lackade detaljer.”

Bokfakta: Författare och illustratör: Lena Sjöberg Förlagsredaktör: Moa Brunnberg Formgivare: Lena Sjöberg Layout: Lena Sjöberg Repro: Italgraf Media Tryckeri: Livonia Print Bokbinderi: Livonia Print Förlag: Rabén & Sjögren

Lena Sjöberg har fått priset två gånger tidigare: 2009 för Törnrosa och 2016 för Under ett rabarberblad.
 

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder.

En jury bestående av deltagare som är verksamma inom grafisk formgivning, förlag, tryckeri, bokbindning, illustration och fotografi har utsett 25 böcker som uppfyller kraven på formgivning, typografiskt utförande, funktion, hållbarhet, innovationsgrad och kommunikation. Juryn premierar den goda vardagsboken såväl som de nyskapande uttrycken.

Relaterat

Luftslott och synvillor

Om boken

Fascineras du av synvillor, omöjliga figurer och perspektiv som inte går ihop? Luftslott och synvillor är en bok olik alla andra böcker, både till innehåll och utförande. Ett snedskuret praktverk i stort format fyllt av tankeväckande bilder i Björn Bergenholtz omisskännliga stil.

Boken är nästan helt textlös och varje bild får breda ut sig över de stora helsidorna. Den ena bilden är mer förbryllande än den andra. Ett litet hus på en ö med en tunnel som leder till ett krypin på havsbottnen, med späckhuggare och knölvalar som grannar. En hiss som försvinner upp i ingenting. Perspektiv som vränger och kränger. I den här textlösa boken måste vi titta både en och två gånger för att se vad det egentligen är som händer i bilderna.

Björn Bergenholtz har skapat ett praktverk för alla åldrar, med bilder som fängslar såväl liten som stor och tål att tittas på länge. En bok att återvända till om och om igen.

Björn Bergenholtz, Björn Bergenholtz

Luftslott och synvillor

Relaterade artiklar

”Jag tror att poesin behövs nu”

Utan att du vet är en ny finstämd diktsamling med dikter för unga om kärlek, vardag och relationer. Konstnären och poeten Lena Sjöberg har skapat en bok med suveränt samspel mellan dikt och bild.