9 nya pekböcker för de yngsta läsarna!

Publicerad:

2021-06-18

Nu finns flera nya pekböcker i tålig kartong med färgglada bilder och lagom lång text för de yngsta. Böcker som väcker lusten till naturen, som skildrar naturens under och bjuder på kära återseenden med Alfons Åberg, Lilla Anna och den lilla kaninen Obi. Böcker som tål att läsas om och om igen!

 

Obi badar av Carl Johanson

Obi är en charmig pekbokskaraktär som vi mötte för första gången i Obi säger god natt! I den nya boken har Obi lekt utomhus hela dan och nu är det dags för ett bad. Obi hoppar i badkaret så att det stänker. Plask! Obi vet hur man tvättar magen, fötterna och rumpan. Men, har han inte glömt något?

Det finns gott om kaniner i barnboksvärlden, från Alice i Underlandet till Pricken och lillasyster Kanin. Men det var inte självklart att Obi skulle vara en kanin, berättar Carl Johanson.

–  Jag ville göra en karaktär för de allra minsta barnen, men från början var Obi faktiskt en liten björn. Som var gul, vilket var en viktig ingrediens. Att jag ändrade till att det blev en kanin tror jag handlade om att jag kände att det var enklare att uttrycka känslor lättare med kaninen, bla med hens öron.

Obi badar är ett mysigt vardagsäventyr med färgglada bilder och lagom lång text. Kommande titlar är: Obi är hungrig, Obi gör sig i ordning.


Att vara höna och Att så ett frö av Lena Sjöberg

I två nya pekböcker skildrar flerfaldigt prisade Lena Sjöberg naturens kretslopp för våra allra yngsta läsare.

Vad var upprinnelsen till de nya pekböckerna?

– Jag tycker själv om att se saker gro i trädgården och i naturen och att få uppleva miraklet när ägg kläcks och kycklingar växer, berättar Lena och fortsätter:
– Det finns en ro i det cykliska. Allt förändras men hänger ändå så tydligt ihop. Allt återkommer, men inte i sin gamla form utan som någonting nytt. Det är fint. Med pekböckerna ville jag se om jag kunde hitta ett enkelt sätt att förklara kretsloppet för de allra yngsta och därmed visa på det fantastiska som ryms däri; naturens under och förvandlingsförmåga och hur allting så perfekt hänger samman. 

Att vara höna 

Vad gör hönan hela dagarna och vad händer när hönan ligger på sina ägg? Och väntar. Och väntar. Med fantastiska bilder, varav den sista går att vika ut, får vi uppleva naturens under steg för steg.

Att så ett frö

Vad händer när man lägger ett frö i jorden? Och vattnar. Och väntar. Med fantastiska bilder skildrar Lena Sjöberg naturens under.


Titta 10 fåglar och Titta 10 småkryp av Björn Bergenholtz

Björn Bergenholtz succéserie Känn igen 25 har fått en efterföljare i serien Titta 10 med naturböcker på riktigt små läsares nivå. Förra året kom Titta 10 blommor och Titta 10 djur och nu får de sällskap av Titta 10 småkryp och Titta 10 fåglar.

Hur går Björn egentligen tillväga när han väljer ut just 10 stycken?

– Det kanske kan verka lite knepigt att välja ut just tio bland hundratals olika fåglar eller bland tiotusentals insekter och andra småkryp, men det var hur lätt som helst!, berättar Björn. Jag bara valde de tio jag tyckte var finast, vanligast och roligast, bland dom som är lätta att känna igen, så klart. Tio stycken som de allra, allra flesta nyfikna småungar rimligen kommer att få syn på, så snart de ger sig ut.
Fast ugglan är det ju lite svårare att få syn på. Men den fick vara med ändå. Ugglor är ju så spännande! Dessutom är de roliga att härma. Ugglan blev snabbt en favorit när jag provläste Titta 10 fåglar med lille Ben (2 ½) häromveckan. Vi tittade och tittade, och "hoade" och "hoade", igen och igen ... en halv eftermiddag!

Titta 10 fåglar 

Titta svan, kråka, skata, sädesärla, hackspett, uggla, koltrast, gräsand, duva och blåmes. Ingår i Björn Bergenholtz bokserie med naturböcker för de allra yngsta!

Titta 10 småkryp 

Titta fjäril, nyckelpiga, spindel, myra, humla, geting, gräshoppa, mask, fluga och snäcka. En bok som tidigt väcker lusten till naturen!


Var är Alfons Åberg? och Vad gör Alfons pappa?

Efter de populära Alfons sover och Alfons äter kommer nu ytterligare två pekböcker efter Gunilla Bergströms älskade bokfigur Alfons Åberg. 

Var är Alfons Åberg?

Alfons har gömt sig. Kan du hjälpa till att hitta honom? En tålig pekbok för de minsta och en kurragömmalek med språkinlärning.

Vad gör Alfons pappa?

Alfons pappa gör många olika saker hemma, alltid är det något på gång. Här visas vardagliga situationer i hemmet som alla barn känner till. En interaktiv pekbok för de minsta.


Lilla Anna tittar på fordon och Lilla Anna tittar på djur

Att göra böcker var en gemensam dröm för Inger och Lasse Sandberg och den blev verklighet med boken om fåret Ullrik som kom 1953. Men det verkliga genombrottet kom med den första boken om Lilla Anna 1964. Här är två pekböcker efter paret Sandbergs älskade bokfigur.

Lilla Anna tittar på fordon 

En bil, en ambulans eller en grävmaskin? Peka, läs och lär dig fordon med Lilla Anna. 

Lilla Anna tittar på djur

En krokodil, en katt eller en giraff? Peka, läs och lär dig djur med Lilla Anna. 

Relaterat

Att så ett frö

Om boken

Se det lilla fröet förvandlas till en god grönsak. Att så ett frö är en tålig kartongbok om naturen för de allra yngsta. Lena Sjöberg, flerfaldigt prisbelönt författare och illustratör, skildrar naturens kretslopp för våra allra yngsta läsare. Vad händer när man lägger ett frö i jorden? Och vattnar. Och väntar. Med fantastiska bilder, varav den sista går att vika ut, får vi uppleva naturens under steg för steg. En perfekt bok att prata om, både hemma och på förskolan.

Lena Sjöberg, Lena Sjöberg

Att så ett frö

Relaterade artiklar

”Jag tror att poesin behövs nu”

Utan att du vet är en ny finstämd diktsamling med dikter för unga om kärlek, vardag och relationer. Konstnären och poeten Lena Sjöberg har skapat en bok med suveränt samspel mellan dikt och bild.