”Varje katt på katthemmen har en historia värdig en egen barnbok!”

Foto av :

Illustratör: Ellen Ekman

Publicerad:

2019-09-18

Idde och Hajen är en varm och rolig berättelse om längtan efter en katt och kattkärlek. Boken är Ellens första egna bilderbok där hon står för både text och bild.

Idde skall få en katt, ja det är sant, hon kan knappt tro det själv. En helt egen, livs levande varm, fluffig katt. Idde är så glad att hon nästan spricker. Väldigt länge sa mamma nej, nej, nej, men till slut tröttnade mamma på Iddes tjat och nu är de på väg till katthemmet. På katthemmet bor katter som ingen vill ha, men det låter ju helt tokigt i Iddes öron, hur kan någon inte vilja ha en katt?

– Jag var precis som Idde när jag själv var liten och tjatade tills vi skaffade en katt, bästa dagen dittills i mitt liv, berättar Ellen Ekman. Jag är nog fortfarande ganska lik Idde, 33 år och vill fortfarande klappa alla katter jag ser.

Ellen Ekman berättar att ända sedan hon själv hämtade hem sina två katter från ett katthem har tänkt att det är ett väldigt bra underlag till en barnbok.

– Varje katt på katthemmen har ju en historia värdig en helt egen barnbok! Och jag tror att barnen mer än vuxna förstår det vansinniga i att till exempel lämna en katt efter sig när sommaren tar slut, vilket fortfarande sker otroligt nog. Som Idde säger i boken, hur kan någon inte vilja ha en katt?

Enbart i Stockholmsområdet uppskattar man att det finns 10-20 000 övergivna och hemlösa katter. På exempelvis det ideellt drivna Stockholms katthem finns 75 platser och man ordnar omplacering åt i snitt 400 katter per år. Adoption av katter därifrån leder därmed också till att en ny katt kan tas om hand på hemmet.

– Inför arbetet med boken var jag på studiebesök på Stockholms katthem. De berättade då att de nyligen tagit om hand om katter från ett vanvårdshem med över 120 katter! Och då tyckte jag ändå att jag hade tagit i när jag hade skrivit in 25 katter i mitt manus. De berättade även att de svarta katterna var svårast att adoptera bort. Kanske på grund av att folk är skrockfulla? Eller så är de svårare att fota för sociala medier.

Relaterat

Idde och Hajen

Om boken

Idde skall få en katt, ja det är sant, hon kan knappt tro det själv. En helt egen, livs levande varm, fluffig katt. Idde är så glad att hon nästan spricker. Väldigt länge sa mamma nej, nej, nej, men till slut tröttnade
mamma på Iddes tjat och nu är de på väg till katthemmet. På katthemmet bor katter som ingen vill ha, men det låter ju helt tokigt i Iddes öron, hur kan någon inte vilja ha en katt.

Idde och Hajen är en varm rolig berättelse om längtan efter en katt och kattkärlek. Boken är Ellens första egna bilderbok där hon står för både text och bild.

Ellen Ekman, Ellen Ekman

Idde och Hajen

Relaterade artiklar

Fristående fortsättning på hyllade ”Idde och Hajen”

Idde, den sexåriga ”crazy cat ladyn”, är tillbaka. Med sin karaktäristiska värme och humor berättar Ellen Ekman om en bortsprungen katt som kommer till rätta när Idde tar saken i egna händer. Här möter läsaren många av de riktiga kattpersonligheterna från hennes egen Stockholmsförort.