Allvar och humor blandas i ”Hemma hela sommaren”

Foto av :

Foto: Göran Segeholm

Publicerad:

2018-05-03

Ellen Ekman och Elin Johansson som 2016 gjorde succé med Veckan före barnbidraget är nu tillbaka med en ny bok - Hemma hela sommaren.

Ellen Ekmans illustrationer är redan bekanta för de som känner till hennes populära seriestripp "Lilla Berlin". I samarbetet med författaren Elin Johansson känns den serieinspirerade estetiken igen. Och precis som i deras första bok blandas klassperspektiv och allvar med en stor dos humor.

I duons nya bok återser vi samma familj som i deras första boksamarbete. Då handlade det om hur man får pengarna att räcka till i slutet av månaden - nu handlar det om att inte ha råd att åka på semester. Deras förra bok lyftes som årets viktigaste barnbok i Expressen. Med värme och humor skapade den igenkänning för familjer som har det knapert, men den bidrog också till förståelse för hur andra har det. Kanske mest av allt visade boken hur viktigt det är med representation, att det kan göra stor skillnad för barn att för en gångs skull känna igen sitt eget liv i en berättelse. I Hemma hela sommaren är klassperspektivet fortfarande framträdande, men den här gången ligger mer fokus på hur vi jämför oss med andra.

- Temat är en klassiker, man kommer tillbaka från sommarlovet och så har alla utom en själv gjort jättefestliga saker. Mamman i boken har planerat en ganska trevlig sommar med museum och bad, det är ju egentligen väldigt kul. Men när man jämför med alla andra som ska åka utomlands så låter det inte så kul längre. Då blir inte museet och badplatsen så mycket att berätta om. Om det i den förra boken var mycket fokus på pris och pengar är det i denna bok mer fokus på jämförelsen med andra, säger författaren Elin Johansson i en intervju med Fria Tidningen.

Läs intervjun med Elin Johansson i Fria Tidningen här!

Och läs ETC:s artikel om boken här!

Relaterat

Hemma hela sommaren

Om boken

Vad ska ni göra i för roligt i sommar? frågar fröken. Vi ska till Legoland, till Thailand, på Vattenland, svarar alla andra. Vi ska på safari, säger jag. Men egentligen är det inte sant, för mamma säger att vi ska ha hemmasommarlov och bara vara här. Hon säger att vi kan ha kul ändå, bada och kanske sova på balkongen om det blir fint väder. Men sen ångrar hon sig och rotar fram ett tält, stormkök och campinggrejer. Och så cyklar vi ut på safari, bara hon och jag.

Ny bok av duon Ellen Ekman och Elin Johansson som 2016 gjorde succé med Veckan före barnbidraget.

Elin Johansson, Ellen Ekman

Hemma hela sommaren

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.