Om kärleken mellan förälder och barn, om solidaritet och uppfinningsrikedom

Foto av :

Foto: Göran Segeholm

Publicerad:

2016-08-25

Elin Johansson och Ellen Ekman hoppas att alla familjer som ibland, eller ofta, har lite för lite pengar i plånboken ska få peppe av Veckan före barnbidraget.

Vad är det för bok du skrivit Elin?

Precis som titeln skvallrar om är Veckan före barnbidraget en bok om hur det är den där sista fattiga veckan innan pengarna äntligen kommer. Om hur det är att inte ha råd med saker som är självklara för andra och om längtan efter en mango eller ett par hela gummistövlar.

Men boken handlar inte bara om pengabrist. Lika mycket är det en historia om kärleken mellan en förälder och ett barn, om solidaritet och om uppfinningsrikedom. "Bättre brödlös än rådlös" har min pappa alltid sagt och det tänker jag är en devis som mamman i boken lever efter.

Hur fick du idén till boken?

Idén till boken fick jag när jag efter en vända till bokbussen kom hem med ännu en kasse barnböcker som nästan uteslutande handlade om familjer som ägnade sig åt konsumtion på olika sätt. Detta gjorde mig en aning provocerad, då långt i från alla har möjlighet att lägga pengar på annat än det allra nödvändigaste.

Jag tänkte att det måste finnas ett behov av en bok där lyxiga resor och nöjesshopping inte ingår i vardagen. Att pengarna inte alltid räcker till är inget som jag tänker behöver hemlighållas för barn, de förstår ju oftast ändå hur det ligger till. Istället tänker jag det är bra att prata om det och skönt att få höra att en inte är den enda som inte har råd att köpa och göra allt möjligt.

Vem tycker du ska läsa boken?

Jag tycker förstås att alla ska läsa boken, men jag hoppas att alla familjer som ibland, eller ofta, har lite för lite pengar på kontot ska läsa och känna igen sig i och kanske få lite pepp av den här historien. Rätt vad det är kommer barnbidraget och då kan vi andas ut, fylla skafferiet, kanske tanka ett par liter och hålla oss flytande ett tag till.

Jag tror att det är lätt att glömma bort att alla faktiskt inte har råd att köpa allt det där som ett barn förväntas ha, och jag skulle vilja att barnen slipper vara de som måste lämna den upplysningen.

Vad tyckte du Ellen var det roligaste/mest utmanande med att illustrera boken?

Utmaningen med att teckna Veckan före barnbidraget var att gestalta en på många sätt politisk barnbok utan att falla tillbaka i 70-talets bruna barnboksklichéer, utan istället hålla den livfull, färgglad och rolig.

Det är ett ämne med allvarlig botten, och jag ville att bilderna skulle kontrastera mot denna i färgval, känsla och tempo, men att miljöerna samtidigt skulle kännas realistiska och med hög igenkänning i detaljer och stök. Jag fångades redan från början av värmen i mamman och barnets relation, så jag kände starkt för dem när jag tecknade boken.

Relaterat

Veckan före barnbidraget

Om boken

Till korven och makaronerna blev det ingen korv. Det är en vecka till barnbidraget och nu gäller det att vara finurlig. Med tejp, lite skattjakt och snällhet kommer man långt.

Elin Johansson, Ellen Ekman

Veckan före barnbidraget

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.