Kerstin Lundberg Hahn tilldelas Astrid Lindgren-priset 2019

Foto av :

Fotograf: Göran Segeholm

Publicerad:

2019-11-14

Författaren Kerstin Lundberg Hahn får Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

Juryns motivering lyder:

”För ett högkvalitativt, läsarnära och brett författarskap som sprider berättandets kraft till såväl läsare som förmedlare, och som med hög gestaltningsförmåga och originalitet skapar historier om dåtid, nutid och framtid.”

Kerstin Lundberg Hahn, född 1962, debuterade år 2000 med Kajsa och fågeltjuvarna. Sedan dess har hon skrivit ett stort antal uppmärksammade och prisade böcker för barn och unga, och givits ut på flera olika förlag. Vid sidan av sitt författarskap bedriver hon en omfattande lässtimulerande verksamhet med författarbesök på skolor och bibliotek runt om i landet och håller berättarverkstäder för yngre barn och omvittnat inspirerande skrivarverkstäder för 8–12-åringar.

– Jag blev så otroligt glad när jag fick beskedet! Fick lust att göra ett riktigt vårskrik, fast det är höst. Ödmjuk och tacksam så känner jag mig, säger Kerstin Lundberg Hahn och berättar att hon har mycket att tacka Astrid Lindgren för.

– Astrid Lindgrens berättelser är någonstans själva grunden. Jag kan säga att jag har en föräldralös pojke på en bänk, en lagom tjock man i sina bästa år (och min mamma) att tacka för att jag blev läsare och sedan författare.
Mamma högläste, jag skrattade, ryste och grät. Och så upptäckte jag det där magiska, att litteraturen och fantasin tog mig iväg till andra världar och in i huvudet på andra människor.
Att idag själv få öppna en och annan hemlig dörr för mina läsare är jag väldigt tacksam över.

Om Astrid Lindgren-priset

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Sedan 2017 delas priset ut tillsammans med Astrid Lindgren AB och prissumman är på 100 000 kronor. Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Karin Nyman och Annika Lindgren från Astrid Lindgren AB samt Cecilia Knutsson, publicistisk chef textbok och Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Bland de tidigare mottagarna av priset finns bland andra Lennart Hellsing (1970), Maria Gripe (1972), Barbro Lindgren (1973), Inger och Lasse Sandberg (1974), Kerstin Thorvall (1977), Viveca Sundvall (1985), Max Lundgren (1991), Ulf Stark (1993) Anna-Clara och Thomas Tidholm (1997), Sven Nordqvist (2003), Jujja Wieslander (2005), Pija Lindenbaum (2008), Jenny Jägerfeld (2017) och Lisa Bjärbo (2018).

Relaterade artiklar

Naturthriller i grafisk roman-form

Naturen vill oss egentligen inget ont. Men om vi skadar den, då kommer den att slå tillbaka. Kerstin Lundberg Hahn och Elisabeth Widmarks grafiska roman Odjuren är en saga och en thriller, en berättelse om kärlek och om hämnd, förankrad i verklighet och fantasi. Det är läskigt, spännande och samtidigt stämningsfullt.