Kerstin Lundberg Hahn: Jag älskar äventyrets möjligheter!

Foto av :

Göran Segeholm

Publicerad:

2021-09-27

Prisbelönta författaren Kerstin Lundberg Hahn är tillbaka med en ny bladvändartrilogi för bokslukarna. Tankeläsarna utspelar sig i ett lätt skruvat 1800-talsgruvsamhälle där verkligheten har fler dimensioner än man först anar.

Tvillingarna Alba och Elio är föräldralösa och bor i ett gruvsamhälle med sin styvfar Dunker och katten Lilltass. Alba och Elio har en sällsam förmåga. De kan känna av varandras tankar, men de ser det bara som en lek. Ända till dagen de fyller tretton och Alba råkar höra Dunker säga att han vill göra sig av med ”missfostret”, som han kallar Elio. Elio är född med korta armar och ben och tar sig fram i en liten vagn. Samma dag kommer det ett brev adresserat till deras döda mamma. Men Dunker verkar ljuga om innehållet, och när han stänger in Alba och Elio inser de att de måste lämna honom och fly. Kanske till cirkusen som nyss passerat trakten och lockat med trollkonster, skratt och värme. Men hur ska flykten gå till?

– Jag älskar äventyrets möjligheter! Jag vill att berättelsen ska kännas, lukta och pulsera i läsaren. Att man ska följa med Alba och Elio genom lera och snömodd, immiga värdshus och fuktiga matkällare. Och även om berättelsen utspelar sig i ett lätt skruvat 1800-tal, med magiska inslag, så ska det kännas som här och nu när man är i det!

Kerstin Lundberg Hahn har skrivit drygt 50 barn-och ungdomsböcker och vunnit många priser och utmärkelser under åren. Utöver sitt författande tillbringar Kerstin en hel del tid ute i skolorna där hon träffar sina läsare.

– Som alltid vill jag ta med läsaren på ett vindlande äventyr, där man bara ”måste” läsa en sida till, och en till. Och samtidigt hoppas jag att man får med sig en och annan tanke ut ur boken, teman att fundera över. Kanske om just vänskap, solidaritet, vardagens magi, rätten till ett bättre liv?

Att tvillingarna heter just Alba och Elio är förresten ingen slump, fortsätter Kerstin. Alba betyder gryning, Elio sol. Och deras namn är inte de enda ljusglimtarna: Här finns magiska fjärilar, en älskad katt, och solidaritet som dyker upp från oväntade håll.

– Jag är inte helt säker på hur det gick till när de dök upp i mitt huvud, men jag vet att de här två figurerna tog sig in i mitt hjärta direkt. 

Tankeläsarna är den första boken i trilogin Rymlingarna.

TIPS! Till boken finns en lärarhandledning att ladda ned helt gratis! Rekommenderas för åk 3-6.

Relaterat

Tankeläsarna

Om boken

Tvillingarna Alba och Elio är föräldralösa och bor i ett gruvsamhälle med sin styvfar Dunker och katten Lilltass. Alba och Elio har en sällsam förmåga. De kan känna av varandras tankar, men de ser det bara som en lek. Ända till dagen de fyller tretton och Alba råkar höra Dunker säga att han vill göra sig av med "missfostret", som han kallar Elio. Elio är född med korta armar och ben och tar sig fram i en liten vagn.

Samma dag kommer det ett brev adresserat till deras döda mamma. Men Dunker verkar ljuga om innehållet, och när han stänger in Alba och Elio inser de att de måste lämna honom och fly. Kanske till cirkusen som nyss passerat trakten och lockat med trollkonster, skratt och värme. Men hur ska flykten gå till?

Tankeläsarna är den första boken i trilogin Rymlingarna - ett äventyr där verkligheten har fler dimensioner än man först anar.

Kerstin Lundberg Hahn, Elisabeth Widmark

Tankeläsarna

Relaterade artiklar

Naturthriller i grafisk roman-form

Naturen vill oss egentligen inget ont. Men om vi skadar den, då kommer den att slå tillbaka. Kerstin Lundberg Hahn och Elisabeth Widmarks grafiska roman Odjuren är en saga och en thriller, en berättelse om kärlek och om hämnd, förankrad i verklighet och fantasi. Det är läskigt, spännande och samtidigt stämningsfullt.