15 suveräna barnböcker om älskade, jobbiga syskon!

Foto av :

Ur Olle & Bolle på museum. Illustratör: Ellen Ekman

Publicerad:

2021-04-09

Att gå från att vara ensam till att dela uppmärksamheten med någon annan är inte alltid det lättaste. Vi tipsar om femton härliga böcker för barn som har, ska få, eller längtar efter ett syskon.

Läsålder 0-3 år

Äntligen syskon! av Camilla Lundsten

Mammafantens mage har blivit så stor, det är för det växer en bebis där inne. Lillefanten ska få ett syskon! Undra hur bebisen kommer vara när den kommer ut? Det viktigaste är att den kan spela fotboll. Eller ännu bättre: om den kan stå i mål!
En kärleksfull och humoristisk bok om Lillefanten som väntar på sitt syskon av Camilla Lundsten.

Läsålder 3-6 år

Vart ska systrarna? av Bo R Holmberg och Katarina Strömgård

Alma tycker att hennes storasystrar Ebba och Elvira är bäst i hela världen. Men varannan vecka bor de inte med Alma, utan med sin pappa Tommy. Idag är en sån måndag, en sån när systrarna ska iväg. Men Alma vill inte. Hon vill faktiskt vara med systrarna!
En bok om varannanveckaliv och stark längtan av Augustprisvinnarna Bo R Holmberg och Katarina Strömgård.

Jamen Benny av Barbro Lindgren och Olof Landström

Nu har grisen Benny – som vi lärde känna i Nämen Benny – fått en bror! Det var ju det han ville. Men han visste inte att bebisar bara skriker och skriker. Och så är det den där nappen som bebisen suger på hela iden. Den ser så god ut ... Benny vill ha den!
Barbro Lindgren och Olof Landström har med böckerna om Benny skapat fenomenala bilderboksklassiker!

Syskonvecka av Matilda Ruta

Russin längtar ihjäl sig efter sin storasyster Kaninis. Men varannan vecka är Kaninis hos sin mamma och de kommer ses igen först när det är pappavecka. Fast det struntar Russin i, hon vill ha syskonvecka NU. Hon vill bara leka med Kaninis, alla andra kan faktiskt bara gå hem!
Matilda Rutas första bok i Strandskogen-serien om stark syskonlängtan går rakt in i hjärtat.

Gulliga lillebror av av Moa Eriksson Sandberg och Mari Ahokoivu

Dorrans lillebror är inte alls så där gullig som alla säger, ändå bryr sig mamma mest om honom. Hon vill också vara bebis! Om hon sätter på sig lillebrors bebiströja kanske mamma kommer gulla med henne också? Den var ju faktiskt Dorrans förut, när det bara var hon och mamma. Att vara bebis är perfekt tycker Dorran, tills de kommer fram till förskolan och kompisarna. Då är det kanske inte är så dumt att vara stor ändå!

Leni blir en bebis av Emma AdBåge

Leni är ibland vuxen och ibland barn. Just idag har Leni blivit en bebis. Idag kan Leni inte klä på sig, kissa på toaletten eller gå själv. Att det ska vara så svårt för pappa att förstå!
– Men jag är en bebis, säger Leni. Fast det syns inte, det bara känns.
En träffsäker bok som fångar småbarnstrots och “kan själv”-åldern på pricken av Augustprisvinnaren Emma Adbåge.

Vi är syskon: Tolv berättelser om att ha syskon 

En optimal samling syskonberättelser för alla som ska få ett syskon, har ett syskon eller kanske längtar efter ett syskon. Att vänta på någon som ligger i mammas mage, första tiden med en tråkig bebis som inte kan leka ordentligt och att ha ett storasyskon som skyddar en från allt farligt i världen – här får alla sidor av syskonskapet synas.
En bok med stor igenkänning för både stora och små med illustrationer av några av Sveriges allra främsta tecknare: Eva Eriksson, Emma AdBåge, Olof Landström, Ellen Ekman och många fler.

Olle & Bolle på museum av Charlotta Lannebo och Ellen Ekman

Olle och Bolle ska på museum. Bara vägen dit är ett äventyr men tillslut är de där bland mystiska och stillastående djur. Vad betyder uppstoppad egentligen? Efter en snirklig tur genom museet beger de sig hemåt. På vägen hem ser de riktiga levande djur, det är spännande det också.
Charlotta Lannebos och Ellen Ekmans tredje bok om Olle, Bolle och deras småstressade mamma är fullspäckad av spänning och vardagsäventyr.

Jag vill också ha ett syskon av Astrid Lindgren och Ilon Wikland

Det Peter önskar sig mest av allt är ett syskon. Men nu när lillasyster är här är han rädd att hans föräldrar ska tycka om henne mer än honom. Varför önskade han sig inte en trehjuling istället? Fast då hade han inte haft någon att ha roliga kuddkrig med …
Jag vill också ha ett syskon av Astrid Lindgren och Ilon Wikland är en fin klassiker med alltid aktuellt tema!

Jag vågar visst av Jasmine Berge

En kväll smyger Otis och hans storasyskon ut i skogen. De tror inte att Otis kommer våga, men det gör han visst! Ute i mörkret är det kusligt, vinden får gräset att se ut som ett böljande hav och träden får läskiga skuggor. Syskonen ska gå hela vägen till ödehuset på andra sidan skogen. Men är det bara Otis och hans syskon som är ute i mörkret och leker?
Spännande om en modighetstävling i en mörk skog av debutanten Jasmine Berge.

Se upp, Stella! av Susanne Trydal Ellen Ekman

Stella är fem år och hennes storasyster Agnes är den bästa storasystern i världen. Hon är cool, mycket äldre och går till och med i skolan. Stellas storasyster kan nästan allting. En dag berättar Agnes att Stella kommer bli blind om hon sitter sådär nära teven. Stella tänker att i så fall är det lika bra att börja öva på att vara blind redan nu ...
En humoristisk skildring av syskondynamik och om allvetande storasyskon och perfekt högläsning för 4- till 8-åringarna.
Släppdatum: 16 april

Läsålder: 6-9 år

Nina i ettan av Emi Gunér och Loka Kanarp

"Jag säger upp mig från att vara lillasyster!", säger Nina. För småsyskon är för små för allt: att gå på storbio, att vara ensam hemma, att åka tunnelbana själv. Det enda de är perfekta för är att gå och lägga sig först och att ärva sina storasyskons kläder. Men så berättar mamma något alldeles häpnadsväckande: hon har en bebis i magen! Femte boken i den populära serien om Nina, och i höst kommer den sjätte: Ninas syskonbok.

Lillebror försvunnen av Anna Jansson och Mimmi Tollerup

Ibland vill man bara förklara krig mot alla småsyskon i världen, det är både Emil och hans kompis Alva överens om. Men när Alvas lillebror Jonte plötsligt är spårlöst försvunnen är det svårt att vara arg. Emil, Alva och Linda ger sig direkt ut i Visby för att hitta Jonte. Vart kan han ha tagit vägen? Det måste Emil Werns detektivbyrå ta reda på!

Läsålder: 9-12 år

F som i sämst av Cilla Jackert

Jonna är sämst. Sämst på allt. I skolan, hemma, med kompisar (om hon nu hade några, alltså). Miriam är Jonnas storasyster, och hennes raka motsats. Cilla Jackerts prisade F som i sämst är en historia om att vara sämst och att vara bäst och att det ena inte alltid är mycket bättre – eller sämre – än det andra. För vem är det som bestämmer vem som är vad egentligen, och vad säger att de som bestämmer har rätt? Kan inte alla bara få vara som de är?

Bror till salu av A.K Sydegård

13-åriga Zoe har den perfekta affärsidén för att bli världens yngsta it-miljonär. Allt som behövs är en mobil med bra kamera, ett instagram konto med hundratusentals följare och en brorsa som ser ut som Justin Bieber. Nästan. Verksamheten går bra. Nästan för bra. Dagarna blir allt mer kaotiska. Kommer Zoe lyckas stoppa bollen hon satt i rullning innan den kraschlandar?
En hysteriskt rolig bok om ett galet äventyr i rasande tempo av A.K Sydegård.
Släppdatum: 30 april