bok

Alice åker tåg

Victoria Hammar

Författare

Amanda Eriksson

Illustratör

Beskrivning

2004-03-10
Svenska

Författare

Victoria Hammar

Illustratör

Amanda Eriksson

Småbarnens egen hjältinna I andra boken om Alice får vi följa Alice och nalle på ett stort äventyr. Alice vinkar adjö till mamma och pappa för att ta tåget till farmor. Det är en "lång" resa och på tåget finns mycket att upptäcka. Men plötsligt försvinner nalle och efter mycket letande hittar Alice honom - hos lokföraren. Då får Alice en idé. Alice rör sig med samma självklarhet i fantasin som i verkligheten. Hon är lika förtjust i att leka med nalle som hon är äventyrslysten och nyfiken. Och hon är säker både på sig själv och på sin plats i världen. Victoria Hammar är född 1969 i Lund, uppvuxen i Karlstad och numera bosatt i Delsbo, Hälsingland, med man och dotter. Victoria har konstskolor, skrivarkurser och annat i bagaget. Hon arbetar, vid sidan av skrivandet, som bild- och formpedagog och muntlig berättare på förskolor, skolor och bibliotek. Amanda Eriksson är född 1970 och uppvuxen i Solna. Amanda bor i Stockholm med man och ett barn. Hon gick Basis konstskola 1996-97 och har illustrerat böcker och tidningar sedan 1995. Läsarålder: 1-3 år.

Detaljer

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2004-03-10

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129660128

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

6

Höjd (mm)

210

Vikt (kg)

0.194

Bredd (mm)

170

 

Farmor och paradiset

Om boken

Paradiset är ett vackert ställe där fåglar alltid sjunger. Dit kommer man när man är död, berättar farmor en kväll. Så en dag dör farfar och åker iväg till paradiset utan sina extra-öron. Hur ska han då kunna höra fåglarna sjunga hans älsklingssånger? Ja, var ligger paradiset egentligen? Plötsligt får farmor en idé. Hon lyfter upp sitt barnbarn på sina starka axlar och ger sig av ut ur stan. Så stannar farmor och sätter sig på en sten precis under äppelträdet, där hon och farfar träffades första gången. Där ligger farfars paradis, där sjunger fåglarna, där är himmelen stor. Och de lägger farfars extra-öron på en sten i närheten och lämnar lite busspengar till honom om han vill komma och hälsa på dem i framtiden. Och sen går de hem och fortsätter att lösa korsord tillsammans. Victoria Hammar och Anna Sandler har tillsammans gjort en färgstark bilderbok som väcker barns och vuxnas fantasier om Paradiset.

Victoria Hammar, Anna Sandler

Farmor och paradiset

Den elektriska pojken från Arbrå

Om boken

En "självlysande", kristallklar och lyhörd diktsamling för unga hör till det verkligt ovanliga. Med inspiration från ett verkligt människoöde, har Victoria Hammar och Ida Björs skapat en förunderligt vacker diktsamling. "Den elektriska pojken", Zander Nord, har funnits på riktigt. Gustav Zander Valentin Nord, föddes 1907 i Sjögrå, mellan Arbrå och Bollnäs. Zander växte upp på morföräldrarnas gård, kallad "spökgården" på grund av de oförklarliga fenomen som han gav upphov till. Prästen, folkskolläraren, provinsialläkaren, landsfiskalen, samt en psykolog från Uppsala, lär ha bevittnat och dokumenterat dessa. Grannar som sökte sig till "spökgården" har också berättat om händelserna. Zander tycks ha orsakat fenomen som bröt mot naturlagarna. Satt han på en stol eller i en skottkärra så kunde de förflyttas av sig själva. Tilltagande ljud, knackningar och buller hördes i väggarna. En del trodde att det var påverkan av elektriciteten som installerades i husen på 20-talet. Där Zander fanns börjde glödlampor att lysa och telefoner ringa av sig själva. Zanders far ordnade visningar av "gossen med den mystiska kraften" mot entréavgift. Föreställningarna stoppades dock av barnavårdsnämnden. Efter elchockbehandling i Stockholm upphörde fenomenen helt. Som vuxen blev Zander Nord hjälpkarl på gårdar innan han gick till sjöss. Han drunknade i Stettin nyårsafton 1948. Victoria Hammar befäster sin särställning bland de unga författarna med sin vackra diktsvit om Zander Nord, pojken från Hälsingland. Hon har en ton, en lyhördhet som griper tag i och förflyttar läsaren till en annan värld och en annan tid. Ida Björs poetiska bilder fångar tidsandan, gestaltar känslor och atmosfär och inte minst Zander själv, i skönhet. Hon har en särskild blick för känsliga relationsbilder. Victoria Hammar är bosatt i Delsbo. Ida Björs kommer från Järvsö.

Victoria Hammar, Ida Björs

Den elektriska pojken från Arbrå

 

Ett djur på fem bokstäver

Om boken

Viveca Lärn är en av vårt lands främsta och mest älskade barnboksförfattare. Nu är hon tillbaka med en ny djursaga - en fristående fortsättning på Kottsommar!

Hösten har kommit till Orust och Pigge och Gnidde, de populära igelkottarna från Kottsommar, har gått i ide. Då passar Ola och Lisa på att åka till Stockholm och Skansen med sin mamma. Men det som var tänkt att bli några mysiga dagar i huvudstaden förvandlas snart till ett riktigt höstlovsäventyr. Det börjar redan på tåget när Olas lilla mus smiter och ställer till det rejält. Fast det är ingenting i jämförelse med uppståndelsen det blir när Ola lyckas smuggla med sig en lemur hem från Skansen ...

"Barnporträtten är levande /.../ Det är en mycket rolig bok. Lärns suveräna barnrepliker ger dråpliga exempel på barns logik och sätt att tänka."
BTJ om En barkbåt till Eddie

"Det här är en bok som jag önskar alla som ska börja skolan."
BTJ om En ettas dagbok

"Det vardagliga språket gör den läsbar även för den som nyss lärt sig läsa."
BTJ om Ludde blir en lirare

Böcker med stämpeln "Läsa själv" är speciellt anpassade för nybörjarläsaren i åldersgruppen 6-9 år. Det är roliga och spännande böcker som ska få även de lite mer ovilliga läsarna att vilja vända blad. Texten har större grad, mer luft mellan raderna, kortare kapitel och många illustrationer som bryter av textmassan. Kort sagt: Böcker i "Läsa själv"-serien ska skapa läslust!

Viveca Lärn, Amanda Eriksson

Ett djur på fem bokstäver

Relaterat

I Skymningslandet

Om boken

En vacker och hoppfull saga med ljuvliga, stämningsfulla illustrationer av Marit Törnqvist. Nyutgivning av Astrid Lindgrens klassiska berättelse.
Jag ska aldrig glömma när herr Liljonkvast hämtade mig första gången. Jag låg i sängen när det knackade på rutan. En mycket liten herre i rutig kostym och hög hatt kom in genom fönstret. Han undrade om jag ville följa med till Skymningslandet. Men det kunde jag inte. Jag hade ju ont i mitt ben."Spelar ingen roll", säger Liljonkvast, "spelar ingen roll i Skymningslandet!"Han tog mig i handen, och sen flög vi. Ja, vi flög, i den lena blåa skymningen, högt över staden där ljusen börjar tändas i alla hem. Nu kommer herr Liljonkvast och hämtar mig varje dag till Skymningslandet. Det är så härligt! Det gör ingenting alls om man har ont i ett ben.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

I Skymningslandet

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet