bok

Bilderboksretro 50-tal

Lisa Bjärbo

Författare

Susanna Hellsing

Författare

Beskrivning

2011-09-14
Svenska
3-6

Författare

Lisa Bjärbo, Susanna Hellsing

Årets nostalgikick - frossa i bilderböcker och formspråk från femtiotalet. Här är boken som väcker minnen!

Kommer du ihåg ditt första möte med Mumintrollet? Eller hur rysligt och spännande det kändes att följa den röda tråden i Historien om Någon - vem var det som hade vält mjölkkrukan i köket och ätit upp lunchströmmingen? Minns du Trulsa hos mormor i den svartvita fotobilderboken?

Det här är den första i en serie av retroantologier som bygger på bilderböcker.
Tonvikten ligger på svenska bidrag, men några utländska som satt starka avtryck finns också med. Här hittar du både återgivna korta texter och minipresentationer av älskade karaktärer. Tillsammans med information om författare och illustratörer, och redaktionella kommentarer om årtiondets fenomen och titlar. Boken ger ett starkt visuellt intryck av femtiotalet.

Ur innehållet: Krakel Spektakel köper en klubba, Pippi Långstrump på kafferep, Klåfingerdagen, Plupp, Eloise, Kriktor, Trulsa och Mumin.

Serien kommer att omfatta fyra delar, en för vardera femtio-, sextio-, sjuttio- och åttiotalen. Lisa Bjärbo och Susanna Hellsing står för urvalet. Alla fyra har omslag av Lotta Kühlhorn och tidstypisk formgivning.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-09-14

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129677577

Antal Sidor

128

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

249

Vikt (kg)

0.623

Bredd (mm)

200

Format

Inbunden

Recensioner

”Det är verkligen kul att njuta av de fina, tidstypiska bilderna ocvh minnas känslan av att vara liten och fascineras av de här olika berättelserna.” / Cecilia Gustavsson, Aftonbladet

”Boken blir en kul tidsresa.” / Eskilstuna Kuriren

"Boken blir en kul tidsresa. Genom illustrationerna dyker kläder, könsroller och frisyrer upp igen. Minnen från en tid när biblioteken rustades upp, lånen blev gratis och konkurrensen från tv och internet var obefintlig."Eskilstuna Kuriren

”Kan fascinera vilken bildälskande människa som helst” /SvD

"Men även om båda verken i huvudsak vänder sig till en vuxen läsekrets – kanske också en läsekrets med ett speciellt kulturbagage, även om man inte nödvändigtvis måste ha släpat runt på det för att gilla böckerna – så tror jag ändå att illustrationerna utstrålar ett såläckert och fantasieggande skimmer att de kan fascinera vilken bildälskande människa som helst."Kristin Hallberg, SvD

”En kul bok för både vuxna och barn” /Smålands-Tidningen

"Igenkännandets leende infinner sig till bilderna och de korta berättelserna fungerar att läsa än i dag. En kul bok för både vuxna och barn."Smålands-Tidningen

”Vilken härlig period 50-talet var för spännande och nya former av bilderböcker” /Norra Västerbotten

"En riktig nostalgitripp, en karamell, för alla som läste bilderböcker under 50-talet eller för oss lite för unga som lånat dessa klassiker på biblioteken eller ärvt böcker av äldre släktingar. Det är ett förtjänstfullt urval som Lisa Bjärbo och Susanna Hellsing gjort och vilken härlig period 50-talet var för spännande och nya former av bilderböcker!"Anna Hällgren, Norra Västerbotten

”Här finns många vackra illustrationer, korta återgivna texter och presentationer av älskade folkliga karaktärer.” / Värnamo Nyheter

www.breakfastbookclub.se

”Måste vara den bästa presentboken”

"Sammanfattningsvis: Bilderboksretro måste vara den bästa presentboken. För barnen, för dig själv, för dina föräldrar. Köp den! Och jag, jag bara superlängtar till januari när 60-talsboken kommer." Breakfastbookclub

www.dn.se

”Många genomtänkta och välgjorda bilder”

"Den sympatiskt kvadratiska boken 'Bilderboksretro 50-tal' är en 'titta-läs-och-njut-volym'. Läcker som en syrlig stång från kiosken i Lennart Hellsing och Stig Lindbergs 'Krakel Spektakel köper en klubba' från 1956. En av de få berättelser som här, i komprimerad form, återges i sin helhet.Formgivarna Lotta Kühlhorn och Jeanette Wigren närmast dansar fram med uppslagens utfallande och distinkta färger och med pärminsidor som minner om gamla sortens vaxade skolbokspapper i glassrosa, turkos, rött och svart. /.../'Bilderboksretro 50-tal' lyfter fram så många genomtänkta och välgjorda bilder."Pia Huss, Dagens Nyheter

mokkasin.blogspot.com

”För en bilderboksjunkie som jag är ju det här alldeles lovely.”

mackapar.blogspot.com

”Ser helt underbara ut”

 

Julmysteriet

Om boken

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens adventsbok - en högläsningsbok i 24 kapitel. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

Ebbe älskar julen! Det är så underbart med pepparkakor, julstjärnor, smällkarameller, änglaspel och saker som glittrar. Och varje år fixar mamma en adventskalender med spännande uppdrag som han och storasyster Märta ska lösa. Kluriga ledtrådar som alltid leder till något smaskigt julgodis. Men i år är allt annorlunda! Märta ska snart fylla 13 år och verkar inte längre tycka att något är roligt. Och i år är det första julen med mammas nya kille, Ernesto. Ebbe gillar Ernesto, men kan det bli lika bra som vanligt när han är med?

Ebbe gör allt han kan för att höja julstämningen hemma, men när pepparkaksburken plötsligt försvinner från skafferiet och ljusslingan inte längre hänger i äppelträdet börjar han bli orolig på riktigt. Vem är det som stjäl alla julsaker? Och vad är det för mystiska spår i snön utanför huset? Tillsammans med hunden Göran måste han lösa mysteriet med de försvunna julsakerna. Annars kan vad som helst hända!

En spännande och fin berättelse om familjeliv, julmys och mysterium av Lisa Bjärbo med fantastiska illustrationer av Matilda Ruta. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen.

Lisa Bjärbo, Matilda Ruta

Julmysteriet

Inuti huvudet är jag kul

Om boken

Tänk att du är Beyoncé.
Det är ett av de sämsta råden jag någonsin fått av min pappa, tror jag. När han sa det för en kvart sedan i hallen trodde jag att han hade fått en liten, liten hjärnblödning. Jag fattar inte hur han ens kom på tanken. Har han träffat mig någon gång?
Om det blir jobbigt, menar jag. Du är Beyoncé! Du är en stjärna, och inget kan nå dig, för du är Queen B, allt är lugnt.

Liv har levt hela sitt liv i en hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men nu har hennes pappa plötsligt bestämt att de ska flytta ut på landet.
Så här är hon nu. I ett fallfärdigt ruckel i Småland, mitt ute i ingenstans. Busshållplatsen där hon står och väntar på skolbussen är omgiven av skog och skog och inget mer.

Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv blir det nästan katastrof. Utan något bekant att hålla sig i förvandlas hon från rätt blyg till ett fullfjädrat freak. I alla fall är det så hon beskriver sig själv. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?

Var normal. Tänk på Hannah i Girls. Få det här att funka.

Oftast kan Liv gömma sig och försvinna i mängden, men när de ska jobba två och två på franskan går det inte längre. Herregud, Gunnar kommer ju att få panik och sucka djupt redan efter fem minuter. Han kan ju inte veta att Liv faktiskt är jättekul, inuti huvudet.

Lisa Bjärbos berättelse om den blyga Liv och hennes översociala pappa lämnar ingen oberörd.

Lisa Bjärbo

Inuti huvudet är jag kul

Relaterat

Nyheter

Spänning, humor och underbar julstämning i årets adventsbok

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. I <a href="http://www.rabensjogren.se/bocker/198563-julmysteriet">Julmysteriet</a> berättar författaren Lisa Bjärbo och illustratören Matilda Ruta om Ebbe, en kille som verkligen älskar julen – och mysterier.

Viggo är tillbaka! Och nu är han kär.

Hur känns det att vara kär? Det är frågan i den tredje boken i Lisa Bjärbos och Johanna Magorias lågstadieserie om Viggo. Kan det kännas som att man nästan vill bita i någon, som Viggo vill när han tittar på familjens nya rekordgulliga hundvalp? Eller som att man vill dansa fånigt i köket och skicka massa hjärtan i telefonen, som pappa gör till sin nya tjej? Eller känns det som att man blir alldeles skrattig, som Viggo blir varje gång Roya från klassen dyker upp?

Igenkänning är allt

Hand upp alla som också har en vardag! Lisa Bjärbo är aktuell med Viggo och mammalivet, som är en högläsningsbok om sjuåriga Viggo och hans liv. Här berättar hon om läsarresponsen som fullständigt golvat henne sedan Viggo gjorde entré i bokvärlden.

Lisa Bjärbo tilldelas Astrid Lindgren-priset 2018

Rabén & Sjögren-författaren Lisa Bjärbo har tilldelats Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. – Det här är nästan större än rymden. Jag är så extremt glad. SÅ EXTREMT GLAD, säger Lisa Bjärbo.

Hallå där, Lisa Bjärbo…

… som är aktuell med kapitelboken Viggo och rädslolistan.