bok

Bilderboksretro 50-tal

Lisa Bjärbo

Författare

Susanna Hellsing

Författare

Beskrivning

2011-09-09
Svenska
3-6

Författare

Lisa Bjärbo, Susanna Hellsing

Årets nostalgikick - frossa i bilderböcker och formspråk från femtiotalet. Här är boken som väcker minnen!

Kommer du ihåg ditt första möte med Mumintrollet? Eller hur rysligt och spännande det kändes att följa den röda tråden i Historien om Någon - vem var det som hade vält mjölkkrukan i köket och ätit upp lunchströmmingen? Minns du Trulsa hos mormor i den svartvita fotobilderboken?

Det här är den första i en serie av retroantologier som bygger på bilderböcker.
Tonvikten ligger på svenska bidrag, men några utländska som satt starka avtryck finns också med. Här hittar du både återgivna korta texter och minipresentationer av älskade karaktärer. Tillsammans med information om författare och illustratörer, och redaktionella kommentarer om årtiondets fenomen och titlar. Boken ger ett starkt visuellt intryck av femtiotalet.

Ur innehållet: Krakel Spektakel köper en klubba, Pippi Långstrump på kafferep, Klåfingerdagen, Plupp, Eloise, Kriktor, Trulsa och Mumin.

Serien kommer att omfatta fyra delar, en för vardera femtio-, sextio-, sjuttio- och åttiotalen. Lisa Bjärbo och Susanna Hellsing står för urvalet. Alla fyra har omslag av Lotta Kühlhorn och tidstypisk formgivning.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-09-09

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129677577

Antal Sidor

128

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

249

Vikt (kg)

0.623

Bredd (mm)

200

Format

Inbunden

Recensioner

”Det är verkligen kul att njuta av de fina, tidstypiska bilderna ocvh minnas känslan av att vara liten och fascineras av de här olika berättelserna.” / Cecilia Gustavsson, Aftonbladet

”Boken blir en kul tidsresa.” / Eskilstuna Kuriren

"Boken blir en kul tidsresa. Genom illustrationerna dyker kläder, könsroller och frisyrer upp igen. Minnen från en tid när biblioteken rustades upp, lånen blev gratis och konkurrensen från tv och internet var obefintlig."Eskilstuna Kuriren

”Kan fascinera vilken bildälskande människa som helst” /SvD

"Men även om båda verken i huvudsak vänder sig till en vuxen läsekrets – kanske också en läsekrets med ett speciellt kulturbagage, även om man inte nödvändigtvis måste ha släpat runt på det för att gilla böckerna – så tror jag ändå att illustrationerna utstrålar ett såläckert och fantasieggande skimmer att de kan fascinera vilken bildälskande människa som helst."Kristin Hallberg, SvD

”En kul bok för både vuxna och barn” /Smålands-Tidningen

"Igenkännandets leende infinner sig till bilderna och de korta berättelserna fungerar att läsa än i dag. En kul bok för både vuxna och barn."Smålands-Tidningen

”Vilken härlig period 50-talet var för spännande och nya former av bilderböcker” /Norra Västerbotten

"En riktig nostalgitripp, en karamell, för alla som läste bilderböcker under 50-talet eller för oss lite för unga som lånat dessa klassiker på biblioteken eller ärvt böcker av äldre släktingar. Det är ett förtjänstfullt urval som Lisa Bjärbo och Susanna Hellsing gjort och vilken härlig period 50-talet var för spännande och nya former av bilderböcker!"Anna Hällgren, Norra Västerbotten

”Här finns många vackra illustrationer, korta återgivna texter och presentationer av älskade folkliga karaktärer.” / Värnamo Nyheter

www.breakfastbookclub.se

”Måste vara den bästa presentboken”

"Sammanfattningsvis: Bilderboksretro måste vara den bästa presentboken. För barnen, för dig själv, för dina föräldrar. Köp den! Och jag, jag bara superlängtar till januari när 60-talsboken kommer." Breakfastbookclub

www.dn.se

”Många genomtänkta och välgjorda bilder”

"Den sympatiskt kvadratiska boken 'Bilderboksretro 50-tal' är en 'titta-läs-och-njut-volym'. Läcker som en syrlig stång från kiosken i Lennart Hellsing och Stig Lindbergs 'Krakel Spektakel köper en klubba' från 1956. En av de få berättelser som här, i komprimerad form, återges i sin helhet.Formgivarna Lotta Kühlhorn och Jeanette Wigren närmast dansar fram med uppslagens utfallande och distinkta färger och med pärminsidor som minner om gamla sortens vaxade skolbokspapper i glassrosa, turkos, rött och svart. /.../'Bilderboksretro 50-tal' lyfter fram så många genomtänkta och välgjorda bilder."Pia Huss, Dagens Nyheter

mokkasin.blogspot.com

”För en bilderboksjunkie som jag är ju det här alldeles lovely.”

mackapar.blogspot.com

”Ser helt underbara ut”

 

Julmysteriet

Om boken

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens adventsbok - en högläsningsbok i 24 kapitel. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

Ebbe älskar julen! Det är så underbart med pepparkakor, julstjärnor, smällkarameller, änglaspel och saker som glittrar. Och varje år fixar mamma en adventskalender med spännande uppdrag som han och storasyster Märta ska lösa. Kluriga ledtrådar som alltid leder till något smaskigt julgodis. Men i år är allt annorlunda! Märta ska snart fylla 13 år och verkar inte längre tycka att något är roligt. Och i år är det första julen med mammas nya kille, Ernesto. Ebbe gillar Ernesto, men kan det bli lika bra som vanligt när han är med?

Ebbe gör allt han kan för att höja julstämningen hemma, men när pepparkaksburken plötsligt försvinner från skafferiet och ljusslingan inte längre hänger i äppelträdet börjar han bli orolig på riktigt. Vem är det som stjäl alla julsaker? Och vad är det för mystiska spår i snön utanför huset? Tillsammans med hunden Göran måste han lösa mysteriet med de försvunna julsakerna. Annars kan vad som helst hända!

En spännande och fin berättelse om familjeliv, julmys och mysterium av Lisa Bjärbo med fantastiska illustrationer av Matilda Ruta. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen.

Lisa Bjärbo, Matilda Ruta

Julmysteriet

Relaterat

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Om boken

”Tre dagar före jul kom Saltkråkan I stånkande genom isrännan med familjen Melkersson ombord. De stod vid relingen allesammans och stirrade genom snöglopp och vinterskymning mot sin sommarö som nu låg där, vit och tyst, bäddad i snö, famnad av is, vintrigt skön och underligt främmande, med vita tak på sjöbodarna och med nakna bryggor …”
Det är äntligen jul på Saltkråkan! Grankvists handelsbod skyltar med jultomtar, folk trängs vid disken för att köpa hem lutfisk och julskinka, julkaffe och julgransljus. Teddy och Freddy har jullov och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten.För Pelle och de andra i familjen Melkersson är det underbart att få fira jul i Snickargården, vada i nysnö, åka skidor, titta på fågelspår i snön och mysa framför kakelugnen. Men även stilla vinterdagar bjuder på äventyr och dramatik. Varför säger Pelle till Tjorven att jultomten inte finns på riktigt? Och hur ska Pelle skydda sin älskade kanin från räven som stryker omkring på ön.Jul i Snickargården är den fjärde bilderboken om livet på Saltkråkan. Till Astrid Lindgrens berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

Så här skrev BTJ:s recensent om den första bilderboken från Saltkråkan, Ett litet djur åt Pelle: "Astrid Lindgrens text är levande, respektfull och tryggt präglad av författarens unika förmåga till muntligt berättande i skrift, men Nilsson Thores bilder ger texten ännu större djup, komplexitet och dramatik. Maria Nilsson Thore torde vara den givna konstnären att föra Astrid Lindgrens texter vidare till nya generationer."

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Nyheter

Spänning, humor och underbar julstämning i årets adventsbok

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. I <a href="http://www.rabensjogren.se/bocker/198563-julmysteriet">Julmysteriet</a> berättar författaren Lisa Bjärbo och illustratören Matilda Ruta om Ebbe, en kille som verkligen älskar julen – och mysterier.

Viggo är tillbaka! Och nu är han kär.

Hur känns det att vara kär? Det är frågan i den tredje boken i Lisa Bjärbos och Johanna Magorias lågstadieserie om Viggo. Kan det kännas som att man nästan vill bita i någon, som Viggo vill när han tittar på familjens nya rekordgulliga hundvalp? Eller som att man vill dansa fånigt i köket och skicka massa hjärtan i telefonen, som pappa gör till sin nya tjej? Eller känns det som att man blir alldeles skrattig, som Viggo blir varje gång Roya från klassen dyker upp?

Igenkänning är allt

Hand upp alla som också har en vardag! Lisa Bjärbo är aktuell med Viggo och mammalivet, som är en högläsningsbok om sjuåriga Viggo och hans liv. Här berättar hon om läsarresponsen som fullständigt golvat henne sedan Viggo gjorde entré i bokvärlden.

Lisa Bjärbo tilldelas Astrid Lindgren-priset 2018

Rabén & Sjögren-författaren Lisa Bjärbo har tilldelats Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. – Det här är nästan större än rymden. Jag är så extremt glad. SÅ EXTREMT GLAD, säger Lisa Bjärbo.

Hallå där, Lisa Bjärbo…

… som är aktuell med kapitelboken Viggo och rädslolistan.