bok

Utan djur så dör jag

Siri Spont

Författare

Beskrivning

2011-05-18
Svenska
9-12

Författare

Siri Spont

Roligt, fartfyllt, intelligent och mitt i prick för slukaråldern. Om vänskap och svek, om att bo på landet där alla känner alla, om att ha en storasyster som bestämmer allt och om att älska djur mer än något annat.

Fem jobbiga saker just nu:
1. Att min bästa kompis hela tiden vill vara med de "mogna" poppistjejerna i klassen.
2. Att min storasyster tycker att en småunge ska ta över min häst.
3. Att jag aldrig kommer att få någon kille.
4. Hemska Marcus i klassen som alltid ska säga taskiga grejer eller slå mig på armen eller i magen.
5. Att vi bor på landet och har typ hundra mil till allt.

Tilda bor på landet och älskar djur. Hon och hennes bästis Thea fick varsin kanin för några år sedan och av ren tristess har de avlat fram en mindre kaninfarm. Nu har deras föräldrar förbjudit dem att para djuren om de inte hittar ägare till kaninerna först.
Det visar sig vara lättare sagt än gjort när Theas kanin får sju ungar i kullen. Men det gör ingenting för en av ungarna kommer att få alldeles svart päls. Den vill Tilda ha. Den här gången ska hon verkligen jobba på att få kaninen tam.
Tildas föräldrar är inte fullt så entusiastiska. De tycker att Tilda har tillräckligt med djur. Kaniner, fiskar, fåglar, häst och hund. Det är då Tilda hör sig själv säga det där hemska: "Rocky är världens tråkigaste hund. Jag önskar att han dör så att vi kan skaffa en ny hund i stället." Det nästan svartnar för ögonen på henne när hon har sagt det. Man får inte önska att någon ska dö, man får bara inte det …

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-05-18

Läsordning

0

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129677638

Antal Sidor

136

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.34

Bredd (mm)

155

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Miljöpåverkan

243g CO2e
Papper
ca 120 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 19 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 103 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

”Tonträffen är total i både diktion och tankegång” /Dagens Nyheter

"Författaren har förut skrivit för vuxna – att hon är en driven skribent är tydligt från början. Det är pang på, med replik på första raden. /.../ Tonträffen är total i både diktion och tankegång, liksom i de helsidor med Jonna Björnstjernas roliga teckningar som summerar och kommenterar."Ulla Lundqvist, Dagens Nyheter

www.bt.se

”Spännande, ömsint, dramatiskt och bitvis humoristisk historia”

"Det är en spännande, ömsint, dramatiskt och bitvis humoristisk historia. Berättandet växlar mellan det vardagsdramatiska i hem och skola i en liten by på landet där världen skulle vara en bättre plats utan fiskbullar till tillståndet mellan liv och död." Eva Wahlström

”Gott om vardagsgnabb och igenkännbara episoder”/ Smålandsposten

www.folkbladet.se

”Träffsäkra illustrationer”

"Det som utmärker "Utan djur så dör jag" är också Jonna Björnstjernas svärtade och träffsäkra illustrationer, som avslutar varje kapitel. Till illustrationerna listar huvudpersonen Tilda bland annat varför Markus är klassens pest och de fyra värsta sakerna med att sova borta. Det är tänkvärt och just så som många tjejer på mellanstadiet lever och tänker." Annika Sverker, Folkbladet

 

Emres (ganska) fantastiska handbok

Om boken

Det finns många saker som man behöver ha koll på när man går på lågstadiet. Hur man gör för att få en kompis, till exempel? Och vad man ska göra för att bli känd? Det borde verkligen finnas handböcker för sånt! Nioåriga Emre är ärligt talat ganska dålig på både kompisar och kändisskap, men han är väldigt bra på att skriva. Han bestämmer sig för att själv skriva handboken han behöver!
Nu kommer Emres två första handböcker i en härligt tjock samlingsvolym, mitt i prick för de yngre slukarläsarna. Här får man ta del av Emres alla goda råd – som att man helst inte ska slå ner den man vill bli kompis med. Och att det inte alltid behöver vara en dålig grej att stjäla någons katt.Knasigt och roligt om en kille som bor i en förort till Stockholm, hans galna familj, tjocka katt och snälla men stökiga kompis. Boken innehåller alldeles lagom mycket text för lågstadieläsarna och massor av fnissiga illustrationer av Jonna Björnstjerna!Innehåller böckerna: Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner (och ovänner) och Emres handbok i konsten att bli känd (och ökänd).

Siri Spont, Jonna Björnstjerna

Emres (ganska) fantastiska handbok

Relaterat

Nyheter

Roligt, fartfyllt, smart och mitt i prick för slukaråldern

Nu kommer Siri Sponts populära Tilda-böcker i tjock samlingsvolym – nästan lika tjock som kaninerna.

”Den här boken är tillägnad mitt fjortonåriga jag”

Siri Spont är en mästare på att gestalta tonårstillvaron. Hennes nya bok är en stark skildring om utanförskap: om försöken att behaga men inte räcka till, om att tillhöra den samhällsklass som inte räknas, om att aldrig vara förstahandsvalet. Och om längtan efter att vara någon annan, någon annanstans.

”När man pratar om ’flyktingar’ är det lätt att INTE tänka på de enskilda människorna”

Bakom årets adventsbok står Siri Spont och illustratören Alexander Jansson. En förtrollad jul har flyktingtema och utspelar sig i en betongförort som skimrar av värme och magi.