bok

I bergets hjärta

Mårten Sandén

Författare

Moa Schulman

Illustratör

Beskrivning

2019-01-10
Svenska
9-12

Författare

Mårten Sandén

Illustratör

Moa Schulman

Sonja har fått ett brev från sin farfar i Årbergsholm i norra Sverige. Han är döende, och vill att hon kommer och hälsar på. Det är en lång resa från Göteborg där hon bor med sin mamma. Hennes pappa har hon aldrig träffat, han dog innan hon föddes. Det stora gamla huset vid Årbergets fot är både skrämmande och lockande. Hennes första impuls är att direkt åka hem igen, men något håller henne kvar. Farbrodern Carl är sträng och märklig, hans son Seth, som har svårt att gå, blir Sonjas bundsförvant. Carl smider planer, det verkar som att han vill sälja hela alltet till ett gruvbolag. Men är inte arvet också Sonjas?

En gripande och tankeväckande berättelse om ursprung, mod, sorg och kärlek. Tidsperspektiven vävs in i varandra på ett skickligt vis, förflyttningarna i tiden ger berättelsen ytterligare ett stråk av spänning. Precis som i Ett hus utan speglar och Sju förtrollade kvällar finns det inslag av magisk realism.

"I sin nya bok, Ett hus utan speglar, visar Mårten Sandén upp några av sina finaste kvaliteter som författare för riktigt unga läsare. Han bjuder in oss till en klassisk historia som i sina stunder både påminner om delar av C.S. Lewis Häxan och Lejonet och Neil Gaimans Coraline."
DN om Ett hus utan speglar

"Mårten Sandén, som är en mångsidig barn- och ungdomsförfattare, fångar det svåra ämnet med mästerligt säker hand med sitt lättflytande, vackra och mångbottnade språk."
BTJ om Sju förtrollade kvällar

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2019-01-10

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129709100

Antal Sidor

189

Höjd (mm)

0.5

Bredd (mm)

0.5

Recensioner

”Spännande och magisk bok” /Piteå-Tidningen

 

Dockspelaren

Om boken

"Han kommer!" viskade mamma. "Han vill ha barnet! Han vill ta det ifrån mig!"

När Merimées pappa åker fast för stöld förlorar familjen allt de äger och tvingas lämna sitt hem. Merimée, hennes syster och gravida mamma tar sin tillflykt till ett gammalt hotell som ägs av en avlägsen släkting. Men snart växer obehagskänslorna. Vad är det egentligen för ett underligt ställe de har kommit till? De andra gästerna på hotellet beter sig märkligt och verkar egendomligt intresserade av dem. Men inte alla, en gäst verkar tvärtom vilja att de ska bege sig därifrån, så fort det bara går ...

En krypande rysare med Hitchcock-känsla av flerfaldigt prisbelönade Mårten Sandén.

Mårten Sandén

Dockspelaren

Älvsommar

Om boken

Stellas dröm har gått i uppfyllelse hon har fått en familj! Men en dag börjar något oväntat hända Stellas vänner, skorstensbarnen. De modiga och påhittiga skorstensbarnen lever sina liv på hustaken, helt utan rädsla för höjder. Så när Stellas vän Topsy plötsligt drabbas av höjdskräck är det tydligt att något är väldigt fel. Under några skimrande sommarveckor dras Stella in i ett magiskt äventyr med beskyddande lyktféer, bittra fejder och väl gömda familjehemligheter.

En stämningsfull och spännande högläsningsbok i klassisk sagotradition av Mårten Sandén, med fantastiska illustrationer av Lina Bodén. En bok med stora känslor och oemotståndliga cliffhangers som kommer att älskas av både stora och små läsare. Och få den mest inbitne tvivlare att tro på älvor ...

Sagt om Skorstensjul:

Det är en så vacker bok att jag inte kan sluta läsa ... Mårten Sandén prickar exakt in sagotonen i sin text, den ton som ytterst få barnboksförfattare hittar fram till och som kan förena en outhärdlig verklighet med en skimrande saga.
Dagens Nyheter

En finstämd och äventyrlig julsaga om vänskap och en längtan efter att höra hemma. De ljuvligt vackra illustrationerna är lätta att fantisera sig bort i.
Arbetarbladet

... en helt förtjusande, stämningsfull och allvarsam berättelse i saftigt, stort format, indelad i 24 kapitel med en liten cliffhanger i varje. Så smart! Och så underbara bilder.
Göteborgsposten

Mårten Sandén, Lina Bodén

Älvsommar

 

Relaterat

Nyheter

Krypande rysare med Hitchcock-känsla

Först verkar Hotel Terminus vara räddningen för Merimée och hennes familj. Men snart inser de att det var lätt att checka in, men nästan omöjligt att komma därifrån. Från Mårten Sandén, 2015 års Astrid Lindgren-pristagare, kommer en berättelse med krypande stämning som garanterat ger rysningar längs ryggraden.

Skorstensbarnen är tillbaka!

Mårten Sandén och Lina Bodén har i den tredje boken om skorstensbarnen skapat en perfekt högläsningsberättelse för höstmörkret.