bok

Det djupa blå

Emily Joof

Författare

Matilda Ruta

Illustratör

Beskrivning

2021-05-18
Svenska
3-6

Författare

Emily Joof

Illustratör

Matilda Ruta

En vacker och stämningsfull bilderbok om att övervinna rädslan för vatten och upptäcka havets magi.

Första gången jag såg vattnet ryste jag inuti. Så blått det var, så stort det var! Andra gången var det sommar vid en tyst liten sjö. Mystiska bubblor på ytan här och där, men jag doppade en tå eller två. Kanske var det inte så läskigt ändå?

Havet är stort när man är liten och många barn är i perioder rädda för vatten och för det som kanske döljer sig under ytan. Det här är en bok om att vara rädd för det okända djupet men ändå närma sig det med små steg. Om att övervinna rädslan i simhallen med en trygg förälder vid sin sida, och till slut faktiskt våga göra ett litet hopp från kanten.

Emily Joof är författare och arbetar till vardags som sakkunnig på Rädda Barnen i Stockholm. Bakom de sagolika akvarellerna står bilderbokskonstnären Matilda Ruta som bland annat skapat bokserierna om Strandskogen och Ninna.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Översättare

Kayo Mpoyi

Publiceringsdatum

2021-05-18

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129733495

Recensioner

Göteborgs-Posten

”Matilda Ruta arbetar genialt med kroppsspråk och hållning, och låter mamman interagera fysiskt på skiftande sätt alltmedan barnet växer. Det är tryggt, kärleksfullt och svindlande.” Stina Nylén

Sydsvenskan

”Igenkänningen är stor i ‘Det djupa blå', speciellt i sommartider. […] Som alltid förstärker Matilda Rutas pensel det lilla barnets känslor.” Shora Esmailian

Kulturnytt i P4

”Det poetiska berättandet samspelar med Matilda Rutas drömska akvareller.

[...] Boken har en rak och enkel handling. Men lyckas ändå väcka tankar kring hur det är att vara rädd, och hur svår den känslan kan vara att komma över." Lovisa Essunger

BTJ

”Med ett fantastiskt expressivt och känsloförmedlande bildspråk berättas i jagform om hur det lilla barnet möter det stora blå havet och elementet vatten, som först skrämmer.

[...] Barnet för genomgående talan i den korta texten i denna kärleksfulla, ytterst barnnära framställning, där text och bild konstnärligt samverkar. Helhetsbetyg: 5." Tine Billing

 

Superhjälteprinsessan

Om boken

När Thandi blir bjuden på maskerad av en klasskompis vet hon först inte alls vem hon ska klä ut sig till. Kan hon verkligen vara Pippi, Ironman eller Elsa i Frost? Hon ser ju inte alls ut som dem! Men mamma säger att det är klart att hon kan. Hon kan klä ut sig till vilken prinsessa eller superhjälte hon vill! Eller ännu bättre: hon kan vara en helt ny superhjälteprinsessa, Super T! Silverstövlar, regnbågstajts, glittrande mantel – nu kör vi!
En peppig hyllning till att upptäcka nya superhjältar, prinsessor och förebilder. En berättelse om att få vara precis den man är och precis den man vill vara.Bakom texten står Emily Joof som bland annat skrivit den uppmärksammade bilderboken Det djupa blå (2021). Hon är även författare till ett flertal barnböcker med fokus på inkludering och mångfald. Lekfulla och färgsprakande bilder av Åsa Gilland, svensk illustratör bosatt i Jakarta, Indonesien. Hon har illustrerat en mängd böcker för brittiska och amerikanska förlag som publicerats runt om i världen och belönats med flera priser och utmärkelser.

Emily Joof, Åsa Gilland

Superhjälteprinsessan

 

Relaterat

Nyheter

Om vikten av förebilder

Superhjälteprinsessan är en peppig hyllning till att upptäcka nya superhjältar, prinsessor och förebilder. En berättelse om att få vara precis den man är och den man vill vara, oavsett ursprung.

Spänning, humor och underbar julstämning i årets adventsbok

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. I <a href="http://www.rabensjogren.se/bocker/198563-julmysteriet">Julmysteriet</a> berättar författaren Lisa Bjärbo och illustratören Matilda Ruta om Ebbe, en kille som verkligen älskar julen – och mysterier.

Flocken nominerad till Urhunden 2020

Nomineringarna till 2020 års Urhunden för verk utgivna 2019 har tillkännagivits och bland de nominerade finns Flocken av Matilda Ruta och Rasmus Malm.

Lycka är att våga hoppa från kanten!

Det djupa blå av Emily Joof och Matilda Ruta är en vacker bilderbok om att övervinna rädslan för vatten och upptäcka havets magi.

Faran kommer till förtrollande Strandskogen

Något läskigt är på väg. Alla barn måste hålla sig inne – de får inte ens gå till stubben och köpa chips! Matilda Ruta är tillbaka med den högaktuella Stora faran, den andra boken i bilderboksserien Strandskogen.