bok

Ta betalt!

En feministisk överlevnadsguide

Johanna Palmström

Författare

Moa Elf Karlén

Författare

Beskrivning

2005-10-12
Svenska
Unga vuxna

Författare

Johanna Palmström, Moa Elf Karlén

Sverige är världens kanske mest jämställda land. Ändå behandlas killar och tjejer olika och har olika möjligheter. Varför är det så?

Författarna skriver:
"Till alla feminister: Det här är vår bok. Vårt egna rum. Feminism för oss är att som tjej våga göra det man vill och att tillåtas göra det. Den här boken handlar om båda delarna: om att våga och om vad som begränsar oss. Det är en handbok i hur vi tjejer kan ta kontroll över våra yrkesliv. Det är en överlevnadsguide, det handlar om hur vi tjejer ska överleva vår vardag."

Ta betalt! tar upp villkoren både i skolan och på arbetsmarknaden som de ser ut idag. På ett lättfattligt vis introduceras även bakgrunden till sakernas tillstånd. Utifrån sina egna och andra tjejers erfarenheter ställer författarna frågor till forskare, sakkunniga och erfarna feminister: Vad beror löneskillnaderna på? Vad räknas som sexuella trakasserier? Hur löneförhandlar jag?

Intervjuer med experter varvas med handfasta råd.
Några av de som intervjuas är:
Studenter från olika delar av landet
Yvonne Hirdman, professor i kvinnohistoria
Maud Eduards, professor i statsvetenskap
Representanter från JämO och Svenskt Näringsliv
Mona Sahlin, politiker
Representanter från fackförbunden
m. fl.

Läs mer på http://www.moa-johanna.tiden.se

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2005-10-12

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789172636910

Antal Sidor

176

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

178

Vikt (kg)

0.093

Bredd (mm)

110

Recensioner

Pressröster om Ta betalt!

"Till tonåringen: Läs den här boken! Till tonårsföräldern: Ge den här boken till era barn! Både till tjejerna och killarna!"Östgöta-Correspondenten"Det är samhällsmedvetet, politiskt och kritiskt. Det är en bok som behövs."Norrköpings Tidningar"Boken fyller en fantastisk funktion då den feministiska litteraturkampen av idag oftast känns väldigt teoretisk."Folket i Bild/Kulturfront"En mycket välskriven och informativ bok."Borlänge Tidning

 

Äga rum

Om boken

Feminismen är inte död! Den finns överallt! Dagens feminister visar att det finns nya sätt att tänka, vara och göra. Äga rum är ett manifest över den unga feministiska rörelsens frågor, tankar och drömmar! Texterna är helt nyskrivna av unga tjejer och killar med skiftande bakgrund. Boken är ett uppslagsverk över den unga feministiska rörelsen i Sverige idag. Helt nödvändig läsning för alla med minsta intresse för jämställdhet och könsbalans!

Johanna Palmström, Moa Elf Karlén

Äga rum

Relaterat

Fluff

Om boken

Fluff! ropar jag.
FLUFF! skriker jag.Fluff, gråter jag.Men du är borta.Om man har en liten kanin som man älskar över allt annat är det lätt att tänka på alla faror som lurar. Skator med vassa näbbar, hungriga örnar och fästingar i gräset. Nej, då är det säkrast för en liten kanin som Fluff att stanna hemma, inne i sin trygga bur. Men på sommarens soligaste dag händer det värsta. Fluff tar ett skutt ut genom dörren – in i det höga gräset – och är försvunnen. Nu börjar sökandet efter en liten, vit och fluffig kanin. Han måste hittas! Fast tänk om Fluff inte alls är borta, bara någon annanstans? Och tänk om det finns mer att hitta, där ute i det fria?Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Och kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Erik Svetoft.

Annica Hedin, Erik Svetoft

Fluff