bok

Gropen

Emma AdBåge

Författare

Beskrivning

3-6

Författare

Emma AdBåge

Lärarhandledning

Gropen.pdf

Vinnare av Augustpriset 2018!

Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att vi ska vara där och leka för man kan dö.

- Åtminstone ramla och slå sej! säger Eva.

- En gång ramlade jag och slog mej, säger jag. Men det var inte i Gropen för det var i kuddis när Hannes skulle hoppa från ribbstolen och kom på mej istället för på tjockmattan.

Eva svarar inte. Hon bara gör liten mun och tittar bort.

- Gropen är ändå dålig, mumlar hon.

Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan vara där och leka. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Alla älskar Gropen - utom de vuxna. De hatar Gropen!

Emma Adbåges Gropen är en fantastisk bilderbok om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig! För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129701012

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

290

Vikt (kg)

0.41

Bredd (mm)

222

Recensioner

Dagens Nyheter

”'Gropen' är en tribut till barnets oövervinnlighet!”

Dala-Demokraten

”Gropen är en befrielse att läsa. Fantasin får flyga till glittrande höjder. Den rekommenderas varmt till både barn och vuxna.”

Göteborgs-Posten

”En fint ritad, rolig och faktiskt ganska arg bok om rätten att få leka lite farligt.”

Smålandsposten

”En ljuvlig bilderbok om fantasins kraft. Snyggt, tankeväckande och roligt.”

Göteborgs-Posten

”Adbåges finlinjerade illustrationer är som alltid laddade med komik och en alldeles särskild rörlighet, men i denna boken är det texten som står ut. Jag blir själv ett barn …” Stina Nylén

Expressen

”Det är så befriande att läsa Emma Adbåges bok ”Gropen”. All ilska man kände mot vuxna när man var barn finns formulerad där.”

[...] ” Adbåge tecknar upptäckandet och rörelserna i barnfigurerna och instängdheten i de vuxnas små rörelser på ett makalöst vis.” Dan Hallemar

Dagens Nyheter

”Emma AdBåge har ett öga för den subtila storheten i det vardagliga.”

[...] ”Som illustratör har hon ett öga för den subtila storheten i det vardagliga och bygger sina miljöer – och relationerna i desamma – med en stringent, visuell konsekvens.”

Augustpriset.se

Augustjuryns motivering till Emma AdBåges ”Gropen”, nominerad till Augustpriset 2018.

”Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhetscertifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!”

"De bästa böckerna för barn och unga just nu: Det finns ett antal pedagogiska lekredskap på skolgården, men barnen föredrar Gropen. Där finns inget tillrättalagt, och det är då leken och fantasin uppstår. Emma AdBåge berättar med jordfärger och spretiga blickar."

Kommunalarbetaren

"Betyg 5/5" - Catarina Berglund

 

Påsen

Om boken

När barnen i Påsen kommer hem märker de det direkt. Det är för tomt. För rakt. Och det luktar … städat. Föräldrarna påstår att de bara har dammat och plockat lite, men i hallen står en svart påse, fylld med allt möjligt ”oviktigt” och ”trasigt”. Omedelbart inleds en räddningsaktion. Ett favoritsudd, en älskad snusdosa med grekisk sand och en minipenna från Gotlandsbåten grävs fram. Men värst av allt – Kussivrä! Ett vedträ som är mer än bara en pinne. Det är en bebiskusin, en vän och en del av familjen! Hur kunde föräldrarna ens tänka tanken att slänga honom?!
Påsen av Emma AdBåge är en rolig och träffsäker berättelse om den livsviktiga leken, om makt och relationer. För vem bestämmer egentligen vad som är skräp och vad som är en älskad leksak? Och vad skulle hända om de vuxna alltid fick som de ville?

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Påsen

Såret

Om boken

På skolgården står ett stort pingisbord. Det finns inga pingisrack så vi springer runt, runt, runt. En dag snubblar jag mitt i springet.
PANG! Rakt på marken låg jag och fattade inte nåt. Jag såg bara himmel och lite jacka.- Lever du!? ropade Sisse.- Jag tror det, viskade jag.Sen hördes en massa fotsteg, för hela skolgården hade sett smällen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se Såret!Emma AdBåge är en mästare på att fånga livet på en skolgård: lekarna, kompisarna och gruppdynamiken. Såret handlar om att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när Såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?Emma AdBåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon är flerfaldigt prisbelönad, 2018 fick hon Augustpriset för den hyllade bilderboken Gropen.

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Såret

Relaterat

Nyheter

Emma AdBåge tilldelas Emilpriset 2024

Smålands Akademi har tillkännagivit årets pristagare. Emilpriset, som delas ut i samarbete med Litteraturnod Vimmerby, går i år till Emma AdBåge.

De är nominerade till årets plakettpriser

Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.

I ateljén med: Emma AdBåge

Vi har hälsat på hos en av våra mest älskade och uppmärksammade bilderbokskonstnärer. Sedan debuten 2001 har Emma AdBåge illustrerat en rad böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset för Gropen (2018). Senast har hon gjort bilderna till Lisen Adbåges bok Äppelkänslan.

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.