Feelgood-deckare för lågstadiebarnen

Illustration av:

Mattias Andersson

Publicerad:

2023-09-05

Deckarna på uppfinnargränd är en ny bokserie med mysiga och lagom spännande äventyr fulla av humor och härliga karaktärer. Följ med Alva och Abbe när de utreder mysterier med försvunna ormar och stulna racerbilar.

I lilla Björkåker, bland skogar och kärr, bor Abbe och Alva. Fastän de nästan är varandras motsatser är de bästisar. Alva vill ge sig rakt ut i alla äventyr, Abbe föredrar att läsa om dem i en bok. Abbe gillar schack medan Alva gillar gympa. Ändå älskar de att hänga med varandra. Eller kanske just därför! Och har man en deckarklubb är det bara bra att vara lite olika.

Författaren Peter Lindström älskar klassiska barndeckare och när han debuterade för några år sedan med böckerna om deckarklubben De Tre Tigrarna drogs paralleller till Blyton och Kalle Blomkvist.

– Barndeckare är ju underbara! Här finns plats för det mesta: vänskap med kompisgänget, härliga miljöer och spännande mysterium. Och inte minst uppmuntrar böckerna till barns nyfikenhet och kreativa problemlösning. Och det kan man väl aldrig få för mycket av? I mina böcker har jag också velat skapa en fantasifull värld som man vill tillbaka till. När mysteriet är löst ska man lägga ifrån sig boken med en härlig känsla i magen och redan längta efter nästa del, säger Peter Lindström.

De två första delarna i serien släpps samtidigt. I Ormmysteriet är det grannen, den knasige uppfinnaren Bertil som behöver hjälp när hans älskade orm Snoddas försvinner. I Bilmysteriet blir bygdens fartdrottning Kerstin av med sin fina, gula racerbil och då ger sig självklart deckarna på Uppfinnargränd ut för att lösa fallet!

– Det här är en serie full av humor, udda karaktärer och tokiga uppfinningar. Brotten i sig inte är så märkvärdiga men jag lovar att det händer mycket spännande längs vägen. Med hjälp av sin specialbyggda tandemcykel och Bertils uppfinningar ger sig Abbe och Alva ut massor av spännande äventyr, berättar Peter.

Böckerna är illustrerade i svartvitt av Mattias Andersson som de senaste åren illustrerat ett antal barnböcker.

– Att skapa Deckarna på Uppfinnargränd i bild var roligt mycket på grund av den humoristiska känslan i Peters texter. Jag har alltid gillat humor och spänning i böcker och serietidningar så det gick ganska fort att hitta en stil som jag tyckte kunde passa.

Relaterat

Bilmysteriet

Om boken

I lilla Björkåker, bland skogar och kärr, bor Abbe och Alva. Fastän de nästan är varandras motsatser är de bästisar. Alva vill ge sig rakt ut i alla äventyr, Abbe föredrar att läsa om dem i en bok. Abbe gillar schack medan Alva gillar gympa. Ändå älskar de att hänga med varandra. Eller kanske just därför. Och har man en deckarklubb är det bara bra att vara lite olika … Dessutom har de den knasige uppfinnare Bertil vid sin sida!
När bygdens fartdrottning Kerstin blir av med sin fina, gula racerbil rycker gänget ut på sitt andra deckaruppdrag: Bilmysteriet.Andra delen i serien Deckarna på uppfinnargränd. Ett mysigt och lagom spännande äventyr fullt av humor och härliga karaktärer.

Peter Lindström, Mattias Andersson

Bilmysteriet

Relaterade artiklar

Feelgood-deckare för lågstadiebarnen

Deckarna på uppfinnargränd är en ny bokserie med mysiga och lagom spännande äventyr fulla av humor och härliga karaktärer. Följ med Alva och Abbe när de utreder mysterier med försvunna ormar och stulna racerbilar.