bok

Bilmysteriet

Peter Lindström

Författare

Mattias Andersson

Illustratör

Beskrivning

2023-08-29
Svenska
6-9

Författare

Peter Lindström

Illustratör

Mattias Andersson

Formgivare omslag

Jonas Lindén

Mediekontakt

Sofia Bengtsson

Lärarhandledning

Bilmysteriet.pdf

I lilla Björkåker, bland skogar och kärr, bor Abbe och Alva. Fastän de nästan är varandras motsatser är de bästisar. Alva vill ge sig rakt ut i alla äventyr, Abbe föredrar att läsa om dem i en bok. Abbe gillar schack medan Alva gillar gympa. Ändå älskar de att hänga med varandra. Eller kanske just därför. Och har man en deckarklubb är det bara bra att vara lite olika … Dessutom har de den knasige uppfinnare Bertil vid sin sida!

När bygdens fartdrottning Kerstin blir av med sin fina, gula racerbil rycker gänget ut på sitt andra deckaruppdrag: Bilmysteriet.

Andra delen i serien Deckarna på uppfinnargränd. Ett mysigt och lagom spännande äventyr fullt av humor och härliga karaktärer.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Serie

Deckarna på Uppfinnargränd

Publiceringsdatum

2023-08-29

Läsordning

2

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129743012

Antal Sidor

74

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

210

Vikt (kg)

0.206

Bredd (mm)

155

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Klimatpåverkan

215g CO2e
Papper
ca 130 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 2 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 83 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

TV4 Nyhetsmorgon

”Bra för deckarintresserade”

"Mysigt och det är härliga bilder, Mattias Andersson lyckas alltid göra bilder med lite spänning i." Johan Anderblad 

Folkbladet

”även en morfar och farfar till lågstadiebarn känner sig bra till mods av att läsa böckerna”

"De hamnar i dramatiska slutscener med orm- och racerbiltjuvar. Och tjuveriets orsaker kan begripas. Om än inte helt ursäktas. Vilket Mattias Anderssons svartvita teckningar kärnfullt beskriver." Widar Andersson

BTJ

”ett vardagsmysterium som är ganska lättsamt och inte för otäckt”

”Mattias Andersson, som även arbetat som spelgrafiker och serietecknare, förstärker berättelsen med sitt moderna uttryck. Det är proffsigt, det är barnvänligt och uttrycksfullt. Karaktärsbeskrivningarna är bokens styrka och gör att du själv vill flytta in på barnens gata på Uppfinnargränd.” Sanna Godenäs

 

Bilmysteriet

Om boken

I lilla Björkåker, bland skogar och kärr, bor Abbe och Alva. Fastän de nästan är varandras motsatser är de bästisar. Alva vill ge sig rakt ut i alla äventyr, Abbe föredrar att läsa om dem i en bok. Abbe gillar schack medan Alva gillar gympa. Ändå älskar de att hänga med varandra. Eller kanske just därför. Och har man en deckarklubb är det bara bra att vara lite olika … Dessutom har de den knasige uppfinnare Bertil vid sin sida!
När bygdens fartdrottning Kerstin blir av med sin fina, gula racerbil rycker gänget ut på sitt andra deckaruppdrag: Bilmysteriet.Andra delen i serien Deckarna på uppfinnargränd. Ett mysigt och lagom spännande äventyr fullt av humor och härliga karaktärer.

Peter Lindström, Mattias Andersson

Bilmysteriet

 

 

Relaterat

Nyheter

Feelgood-deckare för lågstadiebarnen

Deckarna på uppfinnargränd är en ny bokserie med mysiga och lagom spännande äventyr fulla av humor och härliga karaktärer. Följ med Alva och Abbe när de utreder mysterier med försvunna ormar och stulna racerbilar.

Nya böcker i september 2023

Nu är bokhösten igång! September bjuder på geniala småbarnsböcker för de yngsta, fartfyllda bilderböcker om allt från lavakatastrofer och pyjamaspartyn till försvunna katter och gosedjursflamingos. Ett nytt busigt äventyr med Sommarskuggan, grymma debutromaner, pricksäkra dikter av Lena Sjöberg, kusliga och gripande berättelser av Mats Strandberg och Oskar Kroon. Och mycket, mycket mer. Välkommen till en maxad bokmånad!

Deckarklubben De tre tigrarna är tillbaka!

I Guldkorset blir Ester, Harry och Sigge i deckarklubben De tre tigrarna indragna i ett nytt mysterium. Peter Lindström återvänder till Södermalm i Stockholm och låter verkliga platser och byggnader stå som kuliss till denna spännande och charmiga berättelse om tre vänner och deras äventyr.

”Det är något särskilt med att gå och längta efter en bok”

Något har hänt i barnboksvärlden. Majoriteten av utgivningen består av böcker som ingår i serier. Varför? Och vad är för- respektive nackdelarna? Vi frågade en litteraturkritiker och en debutant.

Diamantkungen nominerad till Spårhunden 2020

Svenska Deckarakademin har nu utsett de tre böcker som tävlar om Spårhunden, som går till årets bästa barn- och ungdomsdeckare. Peter Lindströms Diamantkungen är en av de nominerade!