Diamantkungen nominerad till Spårhunden 2020

Foto av :

Kajsa Göransson

Publicerad:

2020-10-12

Svenska Deckarakademin har nu utsett de tre böcker som tävlar om Spårhunden, som går till årets bästa barn- och ungdomsdeckare. Peter Lindströms Diamantkungen är en av de nominerade!

Peter Lindströms debut om deckarklubben De tre tigrarna är en klassisk bladvändare som handlar om vännerna Ester, Harry och Sigge som bor på Södermalm i Stockholm. Författaren har själv bott i de kvarter runt Åsögatan där boken utspelar sig och när han började skriva på bokserien så blev han förvånad över att det inte finns någon annan Stockholmsdeckarserie för barn.

– Det är ju alltid kittlande med historiska kvarter där folk har levt i flera hundra år. Bara att gå ner i gamla källare och se rader av låsta dörrar sätter igång fantasin, säger Peter Lindström.

På så sätt föddes Diamantkungen, ett tidlöst sommaräventyr med hemliga gångar, klubbrum på vinden och massa frihet medan föräldrarna är på jobbet. Lite som en Mästerdetektiven Blomkvist eller Fem-böckerna – fast i 2020 års tappning.

Spårhunden har delats ut av Deckarakademin sedan 2009, men det har funnits sedan 2002. De första åren var det deckartidskriften Jury som stod för priset. Årets Spårhundsbedömare har varit akademiledamöterna och författarna Tomas Arvidsson och Karin Wahlberg. Vinnaren avslöjas på Svenska Deckarakademins höstmöte den 22 november.

Relaterat

Diamantkungen

Om boken

Sommarvindarna sveper över takåsarna. I vindsrummet på Åsögatan sitter Ester, Harry och Sigge och funderar över det de just fått höra: En gång har det bott en stenrik diamanthandlare i deras kvarter, men när han dog var hans stora förmögenhet helt försvunnen!
Samtidigt pågår mystiska saker i källaren. Skumma personer smyger omkring och ingen verkar vilja kännas vid det krossade fönstret. Är den nystartade deckarklubben sitt första fall på spåren?

Första boken om Södermalmsdeckarna De tre Tigrarna!

Nominerad till Spårhunden 2020!

"Denna första bok om Södermalmsdeckarna De tre tigrarna är en trivsam, spännande och lagom klurig barndeckare som doftar Kalle Blomkvist." BTJ

"Peter Lindström debuterar i bästa Blytonanda" Smålandsposten

Peter Lindström

Diamantkungen

Relaterade artiklar

Feelgood-deckare för lågstadiebarnen

Deckarna på uppfinnargränd är en ny bokserie med mysiga och lagom spännande äventyr fulla av humor och härliga karaktärer. Följ med Alva och Abbe när de utreder mysterier med försvunna ormar och stulna racerbilar.