”Skogen är världens bästa lekplats”

Illustration av:

Cecilia Heikkilä

Publicerad:

2022-05-31

I Stora roliga skogsboken har programledaren Julia Wiberg samlat sina allra bästa tips på roliga aktiviteter, pyssel, bus och lek som passar både stora och små – året om. Bland annat hur man bygger ett lyxigt insektshotell som du kan läsa mer om här!

Det finns massor av kul att hitta på i skogen! Leta vårtecken, spela naturbingo, gör en igelkottskoja, pyssla med löv och kastanjer, baka egna talgbollar till hungriga småfåglar, kasta prick med kottar och mycket mer.

– Skogen är verkligen den bästa lekplatsen och i den här boken finns det lekar och uppdrag för alla! Mitt mål är att ge alla barn en megarolig skogsupplevelse i alla väder och under alla årstider, säger Julia Wiberg, känd från sin populära programserie Djur med Julia på SVT Barn, podcasten Julias coola djur och sina tidigare barnböcker Kul i skogen och Världens coolaste djur enligt Julia.

Stora roliga skogsboken är sprängfylld med tips på roliga aktiviteter, pyssel, bus och lek som passar både stora och små. Boken är uppdelad i de fyra årstiderna så att det blir enkelt att hitta något att göra som passar extra bra på våren, sommaren, hösten eller vintern. Allt varvat med spännande fakta om Sveriges djur och natur. Visste du till exempel att björnar sover 200 dagar om året eller att citronfjärilen har 6000 ögon?

Illustratören Cecilia Heikkilä har mästerligt porträtterat skogens många invånare och deras miljöer.

– Skogen är en av mina bästa platser, därför har det varit extra fint att få göra boken. Jag hoppas att mina bilder kan förmedla den kärleken och inspirera någon till att ge sig ut på ett eget skogsäventyr, säger Cecilia Heikkilä.

Bygg ett insektshotell

Utan insekter skulle vi inte ha några frukter, grönsaker, blommor, bär eller växter. Så varför inte skämma bort insekterna ordentligt genom att låta dem ta in på ett fint hotell där de kan lägga ägg och föda upp sina larver?

Ett insektshotell går att göra på många olika sätt. I boken finns två olika varianter på hotellbygge, ett enklare, Hotell Enkla Pigan, och ett annat lite mer avancerat, Lyxhotellet Suggan. Men innan du börjar bygga – gå ut i skogen och samla kottar, mossa, pinnar, löv, barr och ihåliga strån*! Allt det kommer du att behöva för att inreda hotellet.

* Vass, hallonbuske, bambu och en del grässtrån är ihåliga och passar bra för små insekter att krypa in i.

LYXHOTELLET SUGGAN

Ta hjälp av en vuxen för det här hotellbygget.

Du behöver: Trälåda, trasiga tegelpannor, mossa, kottar, tjocka pinnar, ihåliga strån, vedklabbar, hönsnät, träbit

Verktyg: Borrmaskin, avbitartång, häftpistol

Gör så här:

  1. Borra hål i vedklabbar och pinnar. Hålen ska inte gå hela vägen igenom vedklabben och de får gärna vara i olika storlekar!
  2. Inred trälådan med mossa, kottar, krossat tegel, strån, pinnar och vedklabbar. Fyll på ordentligt så att det blir riktigt trångt och mysigt där inne.
  3. Fäst hönsnät med en häftpistol runt hela lådan så att inte inredningen ramlar ut eller fåglar kommer och stör dina insektsgäster.
  4. Ta träbiten och spika fast den som ett tak på ditt hotell.
  5. Häng upp hotellet cirka en meter ovanför marken på en solig plats skyddad från vind och regn. Se till att det finns blommande växter eller träd nära hotellet. Då kommer gästerna bli extra glada!

Några vanliga hotellgäster brukar vara vildbin, humlor, spindlar, fjärilar, nyckelpigor, tvestjärtar, gråsuggor och getingar. Vilka har flyttat in i ditt hotell? Håll utkik!

Tips! En annan bra grej du kan göra för bin och insekter är att plantera insektsvänliga blommor och växter i din trädgård.

Relaterat

Stora roliga skogsboken

Om boken

Lek i skogen året runt!

Det finns massor av kul att hitta på i skogen! Leta vårtecken, spela naturbingo, gör en igelkottskoja, pyssla med löv och kastanjer, baka egna talgbollar till hungriga småfåglar, kasta prick med kottar och mycket mer. Här kommer en bok sprängfylld med tips på roliga aktiviteter, pyssel, bus och lek som passar både stora och små. Boken är uppdelad i de fyra årstiderna så att det blir enkelt att hitta något att göra som passar extra bra på våren, sommaren, hösten eller vintern. Allt detta varvas med spännande fakta om Sveriges djur och natur. Visste du till exempel att björnar sover 200 dagar om året eller att citronfjärilen har 6000 ögon?

En maffig bok som räcker länge - den enda du behöver för att ha roligt i skogen hela året om!

Julia Wiberg är barnens favorit med sin populära programserie Djur med Julia på SVT Barn, podcasten Julias coola djur och sina tidigare barnböcker Kul i skogen och Världens coolaste djur enligt Julia. Illustratören Cecilia Heikkilä är en mästare på djur och natur och har skapat de underbara bilderna som inspirerar till att ge sig ut och upptäcka i skog och mark.

Julia Undén Wiberg, Cecilia Heikkilä

Stora roliga skogsboken

Relaterade artiklar

Älskad bråkmakare i ny kostym

Mer än 60 år efter att Lotta på Bråkmakargatan gavs ut första gången ges boken ut i nyutgåva och med nygjorda illustrationer av hyllade Cecilia Heikkilä.