Älskad bråkmakare i ny kostym

Illustration av:

Cecilia Heikkilä

Publicerad:

2024-04-30

Mer än 60 år efter att Lotta på Bråkmakargatan gavs ut första gången ges boken ut i nyutgåva och med nygjorda illustrationer av hyllade Cecilia Heikkilä.

En dag när Lotta nyss hade fyllt fem år vaknade hon på morgonen och var arg redan från början. Hon hade drömt någonting som hon inte tyckte om, och sen kom mamma och ville sätta på henne en jumper som kliade och stacks. Mamma tyckte att hon bråkade och krånglade, men det tyckte inte Lotta. Hon bestämde sig för att det var lika bra om hon flyttade hemifrån!

Lotta på Bråkmakargatan är egensinnig, påhittig och orädd – en alldeles oemotståndlig unge! Trots att det gått drygt 60 år sedan Lotta såg världen för första gången så känns berättelsen lika tilltalande och den lilla flickan har en förmåga att fortsätta charma läsaren, generation efter generation.

Astrid Lindgren beskriver på ett målande sätt hur barnets stora känslor av ilska, sorg, oro och glädje tar sig uttryck, skrivet ur barnets eget perspektiv. I den här nyutgåvan ger en av våra mest uppskattade illustratörer nytt liv åt flickan med den bistra uppsynen.

– Det är både pirrigt och oerhört hedrande att få göra nytolkningen av Lotta på Bråkmakargatan. Precis som Lotta är jag lillasyster och vet hur det är att växa upp och alltid vara yngst – trixigt och befriande på samma gång. Det finns något piggt och tidlöst över henne. Hur hon utmanar idyllen på Bråkmakargatan och får ta plats fast hon är så liten. Och Astrid beskriver henne med en sådan värme, varsamhet och humor. Det har jag försökt fånga upp i mina bilder, säger Cecilia Heikkilä.

Boken var Astrid Lindgrens andra om Lotta och kom 1961, sex år efter den första Barnen på Bråkmakargatan. Tidigare illustrationer i böckerna om Lotta är gjorda av Ilon Wikland.

Relaterat

Lotta på Bråkmakargatan

Om boken

Lotta på Bråkmakargatan är egensinnig, påhittig och orädd – en alldeles oemotståndlig unge!
En dag när Lotta nyss hade fyllt fem år vaknade hon på morgonen och var arg redan från början. Hon hade drömt någonting som hon inte tyckte om, och sen kom mamma och ville sätta på henne en jumper som kliade och stacks. Mamma tyckte att hon bråkade och krånglade, men det tyckte inte Lotta. Hon bestämde sig för att det var lika bra om hon flyttade hemifrån!Astrid Lindgrens berättelser om Lotta på Bråkmakargatan är älskade klassiker och känns moderna än idag. Det här är en nyutgåva med bilder av Cecilia Heikkilä, en av Sveriges mest uppskattade illustratörer.

Astrid Lindgren, Cecilia Heikkilä

Lotta på Bråkmakargatan

Relaterade artiklar

Kan Melkersons rädda Snickargården?

I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.