Johanna Nilsson

Foto av:

Engstream

Johanna Nilsson är född i Uppsala 1973 och uppvuxen i Borlänge. Hon har studerat teologi och statskunskap på Uppsala universitet, samt ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Hennes första roman Hon går genom tavlan, ut ur bilden, gavs ut 1996.

2001 kom hennes första barnbok, Robin med huvan, som också Augustprisnominerades. Sedan dess har Johanna Nilsson skrivit en rad romaner för unga och vuxna och även direkt för ljudbok. För att väcka hon som drömmer Augustprisnominerades 2017. Johanna Nilsson bor numer i Uppsala efter många år i Stockholm.

Priser och utmärkelser:

  • Wahlström & Widstrands litteraturpris (Pär Westberg-priset), 2004
  • Karin Boyes litterära pris, 2005
  • Gustaf Frödings stipendium 2005
  • Stockholm Läser-priset, 2006 (för De i utkanten älskande)
  • Sveriges radios novellpris, 2015
  • Bokjuryns förstapris, kategori ungdom (för Nästan som Zlatan), 2016
  • Borlänge kommuns kulturpris, 2017

Relaterat

Jag överger mig aldrig

Om boken

Lykke kan inte sova. I stället svischar hon runt Uppsala nätterna igenom på sina inlines, försöker överleva timme för timme. Försöker överleva utan Charlie. Ibland besöker hon hans grav på Gamla kyrkogården, ibland drar hon bara runt planlöst, utan mening eller mål.
En ångestnatt möter hon Sami. Han står och gråter i en vattenpöl i Engelska parken och det är kärlek vid första ögonkastet. Kan han vara den hon väntat på, den som ska göra smärtan och saknaden uthärdlig? Men Sami har egna problem att fightas med, egna strider att utkämpa. Ska han våga gå emot familjens krav och göra det han själv önskar med sitt liv? Och är en trasslig kärlekshistoria det han behöver just nu?Lykke och Sami dras till varandra, men för henne är det ständigt höga toppar och djupa dalar, allt eller inget, himmel eller helvete. Klarar han av att följa med på den resan?Johanna Nilsson har flera gånger nominerats till Augustpriset och hon beskriver tonårens starka känslostormar som ingen annan. Hon väjer inte för något utan närmar sig svåra och tunga ämnen på ett mjukt men samtidigt kompromisslöst sätt och ingen läsare lämnas oberörd.

Johanna Nilsson

Jag överger mig aldrig

Relaterade artiklar

Efterlängtad roman om sorg och frihetslängtan

Lykke försöker åka inlines från sorgen. Sami måste välja mellan familjen och friheten. Och 86-åriga änklingen Hjalmar saknar en familj, ett sammanhang. Kan de läka varandra? Den flerfaldigt Augustnominerade författaren Johanna Nilsson skriver om viktiga ämnen på ett uppslukande och varsamt sätt.